Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Láncfűrész sír a Rákóczi utcában

Kiirtják a fákat, bokrokat az egyik deszki utcában, mert csatornát építenek. Egyesek szerint nincs szükség ennyire széles csatornára, inkább a növényeket kellene óvni. A polgármester szerint dönteni kellett: maradnak a fák, az eső, a belvíz pedig az úttesten szétfolyva tönkreteszi azt, a házakat pedig feláztatja.
Munkában a fűrész. Fotó: Schmidt Andrea
Láncfűrészek és tehergépkocsik zajától hangos Deszk, ahol belvízelvezető csatornát ásnak. Csakhogy eközben a fákat, bokrokat is kiirtják a leendő csatorna nyomvonala mentén.

A Rákóczi utca végén már csak az egykori zöld növényzet földi maradványai emlékeztetnek arra, hogy nemrég még életerős fák, bokrok övezték az utat. A földön nyolc-tízéves tuják, vastag gyümölcsfák, sövények és egyéb cserjék fekszenek, az utca jobb oldala holdbéli tájra hasonlít. Mák József és családja háza előtt torpant meg tegnap délután a tarvágás, a férfi az utcán álló ápolt almafáit félti a láncfűrészektől. A négy éve telepített fák éppen mostanában fordultak termőre, a csodálatos almáktól roskadoznak az ágak. A férfi szerint nem indokolt, hogy az árok a koronarészénél ennyire széles, elég lenne keskenyebb is – akkor a nyomvonalba eső fák is megmenekülhetnének.

Mint mondja, ha gép helyett kézzel ásnák ki a problémás részeket, nem lenne szükség ilyen óriási pusztításra. A gép viszont nem tud dolgozni kisebb helyen.
– Örüljünk neki, hogy van még zöldnövényzet. Szerintem meg kellene becsülni minden fát, ami oxigént termel. Tőlünk nyugatra inkább a házat építik arrébb, ha egy nagyobb fa áll a terv útjában – mondja Mák József.

Az utca „kopasz" részén élők szerint viszont így megszabadulhatnak a „risszrossz" fáktól, amiket az ott élők ültettek, de sosem gondoztak. Mákék szomszédja, Szunyog Jánosné is sajnálja a háza előtti pár éves fűzfát, de a csatornát is fontosnak tartja. Bízik benne, hogy idővel újra szép lesz az utca – bár, az még évekbe telhet.

Simicz József szerint a képviselő-testületnek döntenie kellett: maradnak a fák, az eső, a belvíz pedig az úttesten szétfolyva tönkreteszi azt, a házakat pedig feláztatja. Vagy mennek a fák, az út és az ingatlanok pedig biztonságban lesznek a víztől. A polgármester a választási lehetőségek végletességét azzal magyarázta, hogy nagyon kicsi volt a mozgástér a csatorna kialakításához. Az úttest maga is keskeny, és a csatorna mellett halad a gáz-, a víz-, a szennyvíz-közmű és a telefonkábel is, ami szintén szűkíti a helyet. Simicz elmondta: a lakók túlnyomó többsége tudomásul vette, hogy sajnos hiába parkosították az utca két oldalát, a fejlődés áldozattal jár. Az árokkorona kézi kiásásáról azt mondta, nemcsak hogy kétszer annyiba kerülne és sokkal lassabban haladna, de a szabványos megoldástól is eltérne. A korona szélessége sem lehet kisebb, ha nem szeretnék a lakók, hogy beomoljon az árok, vagy az éles szögű rézsű miatt kifolyjon belőle a víz. A polgármester ugyanakkor megígérte: törekszik a megegyezésre, ha lehetséges, megpróbálnak minél több növényt megmenteni az utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dalí utcába hétfőn érkezik a tárlat

Salvador Dalí nevét vette fel tegnap jelképesen a Somogyi utca. A képek hétfőn érkeznek a szegedi… Tovább olvasom