Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Lángerrel nyílt a szegedi szabad strand

Megnyílt az újszegedi szabad strand, az egyedülálló kilátást biztosító területen nem maradnak sem éhesen, sem szomjasan a Tisza szerelmesei.
Június elsején, hétfőn megnyílt az újszegedi szabad strand. A Partfürdő kemping és szabad strand létesítményvezetője, László György elmondta, az előző évekhez hasonlóan 42 méteres kijelölt partszakaszon várják a strandolókat. A strandröplabda-pálya kialakítása jelenleg is folyik, ez a napokban készül el.

A strand működtetése a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. közfeladati közé tartozik. – A Tisza vize fürdésre alkalmas, az ÁNTSZ szakemberei mintát vettek, a víz jó minősítést kapott – mondta László György.

Megnyílt az  újszegedi szabadstrand. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

A strandon felállított két bódé egyikében italokat, a másikban faszénen sült ételeket kínálnak. Egy korsó Borsodi sör 360 forint, az úgynevezett lánger szendvicsek pedig 790 forintnál kezdődnek. A szendvicset aztán mindenki maga ízesítheti friss salátával, házi hagymalekvárral és különböző szószokkal. A szabad strand reggel 9 és este 8 óra között látogatható.

A Partfürdő melletti szakaszon 2009-ben gépekkel kikotorták, majd búvárokkal átvizsgálták a partszakasz előtti medret. A partról akkor 700 köbméter földet hordtak el, és homokot hoztak a strandra.  A strandolók biztonságára a vízi mentő szakszolgálat munkatársai vigyáznak.

Már a nyitás napján felkeresték a szabad strandot a Tisza szerelmesei. Így tett Gábor és Fanni. A szegedi fiatalok azt mondták, havonta kétszer járnak az újszegedi szabad strandra. – Jó, hogy így kiépült – mondták.

Megnyílt az újszegedi szabadstrand. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

Megkérdeztük a kormányhivatal illetékesét a természetes fürdővizek használatáról. Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője válaszolt kérdéseinkre.

 
Csongrád megye területén az alábbi természetes fürdővizek használatát-, továbbá természetes fürdőhelyek kijelölését engedélyezték a területileg illetékes Járási Népegészségügyi Osztályok:
 
- Sziksósfürdő Strand és Kemping (6791 Szeged, Széksósi út 5500/1. hrsz.);
- Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping (6791 Szeged, Vereshomok dűlő 1.);
- Sándorfalva Nádastó Szabadidőpark (6762 Sándorfalva, 0384/6. hrsz.);
Tiszasziget Turisztikai Központ Szabadstrand (6756 Tiszasziget, Hrsz.: 358.);
- Sun City Szabadidőközpont (6800 Hódmezővásárhely - Kopáncs, külterület 1633/10. hrsz.);
- Mártély Holt - Tiszai szabad strand (6800 Hódmezővásárhely, 15001/1. hrsz.);
- Mindszent Tiszai szabad strand (6630 Mindszent, Tisza folyó bal part 215+125 – 215+275 fkm);
- Körös - toroki Partfürdő (6640 Csongrád, Tisza folyó jobb part 243+7 - 244+1 fkm);
- Tiszai Partfürdő (6600 Szentes, Tisza folyó bal part 238+5 - 238+4 fkm).
 
Megnyílt az újszegedi szabadstrand. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

Tekintettel arra, hogy a kijelölt fürdőhelyek kivételével a folyók belterületi szakaszán a fürdőzés tiltott, a Tisza folyó partján a Partfürdő Szabadstrand (6726 Szeged, Középkikötő sor 1-3) az egyetlen közegészségügyi szempontból megfelelő és ellenőrzött körülményeket biztosító fürdési lehetőség Szegeden. 
 
A Partfürdő fürdővíz minőségének ellenőrzését négyhetente végzi el a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségi Főosztálya az üzemeltető megrendelése alapján. A szezonkezdetet megelőző mintavétel 2015. május 12-én megtörtént, melynek eredménye alapján a természetes fürdővíz megfelelő minősítésű lett. A 2015. szeptember 30-ig kijelölt szabad strand fürdővíz minőségének ellenőrzését a nyár során további három alkalommal végzik el a szakemberek.

A parton a fürdőzők rendelkezésére áll nemenként elkülönített díjmentesen igénybe vehető illemhely, zuhanyzási lehetőség valamint a közüzemi vízellátó hálózatról ivóvíz is biztosított. A látogatók védelmét szolgálja továbbá a nyitvatartási időben a helyszínen tartózkodó uszodamester, mentőőr is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvették a Ságvári iskolák nevét

Gyakorlónak hívják szeptembertől az összevont kis-és a nagy Ságvárit – megszületett a minisztérium döntése az iskolák átnevezéséről. Tovább olvasom