Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Lángoló Dóm tér

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok Dózsa című tánckrónikája igen forrónak ígérkezik: izzó koronát helyeznek Novák Péter fejére, miután izzó trónra ültetik egy lángoló, monumentális építmény alatt. Kesselyák Gergely, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője nagyon elégedett a tervekkel.
Kesselyák Gergely művészeti vezető jóváhagyásával elfogadták a Szegedi Szabadtéri Játékok Dózsa című előadásának díszletterveit. A Szarka Tamás, Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán által jegyzett produkció nem szűkölködik a látványelemekben. A lángoló jelenetek mellett érdekesség, hogy a címszerepet alakító Novák Péter idén ugyanolyan idős, mint Dózsa György volt az 1514-es parasztfelkelés idején.

A fantasztikus produkció díszletét Tóth Kázmér tervezte, aki elmondta, azok, akik megnézik az előadást, izgalmas látványra számíthatnak, olyannyira, hogy az előadás csúcspontján az egész színpad lángba borulva izzik.

A tűz minden formában megjelenik, például az oldalsó falakon, a tüllökön, vagy mintegy az összetartozás jeleként Dózsa seregének gyülekezéskor. Dózsa megégetésének szimbolizálása sem szűkölködik a lángokból. A jelenetben Novák Péter fejére ugyanis egy izzó korona kerül, mialatt izzó trónra ültetik.

A Dózsa című előadás díszletterve.
A Dózsa című előadás díszletterve.

A színpadkép egyik leglátványosabb eleme a hatalmas korona lesz, amely az eredeti, Dózsa fejére tett korona hű mása. A fémből készült, 6 méter magas és 6 méter széles monumentális építmény, a drámai csúcsponton fellángol.

A tüzes jeleneteket a tüzes táncok még vadabbá teszik, Zsuráfszky Zoltán koreográfus úgy fogalmazott: „A középkori táncoktól sem ijedek meg, az ugrósoktól, vagy éppen a hangszerektől, például a csimpolyától. Motívumaiban, ritmikájában, zenéjében pazar lehetőségeket tartogat az anyag". Az énekmondó szerepében Szarka Tamást, a jól ismert Ghymes együttes tagját láthatják és hallhatják, aki zeneszerző-dalszövegíróként is közreműködik a produkcióban. A Dózsát megnézhetik július 16-án és 17-én 21 órától a Dóm téren.

Munka a szabadtérin

A Szegedi Szabadtéri Játékok önkéntes segítőket keres nyári programjaihoz. Ha jó kommunikációs készséggel rendelkező főiskolás vagy egyetemista vagy, szereted a színházat, elkötelezett vagy Szeged és a szabadtéri iránt, gyere, és dolgozz nálunk! Fényképes önéletrajzodat 2010. június 6-áig (éjfélig) a rendezveny@reok.hu címre (tárgy: Önkéntes munkatárs) küldd!

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrt és rendőrt harapott meg

Egy szegedi ellenőrt ütött mellkason, majd papuccsal orron egy 45 éves, hajléktalan nő, aki jegy és bérlet nélkül szállt fel csütörtök ön az 1-es villamosra, majd a 10-es buszra. Tovább olvasom