Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Lapozható divatkiállítás

Szeged - Az idei év végéig mindenki megnézheti a Fekete Házban, hogyan öltöztek a régi szegediek. A divattörténeti kiállítás anyaga most könyvben is megjelent.
Így öltözködött a „szögedi nemzet" – A szabószakma dicsérete címmel ez év végéig mutatja be a Fekete Ház a szegediek öltözködésének száz évét. A rendező Katkóné Bagi Éva textilrestaurátor elmondta: a múlt században többet fejlődött a divat, mint előtte ezer éven keresztül. A húszas évekig a szegediek ruházkodása városrészenként is elkülönült. Az alsóvárosi földművesek ruházata inkább a népviseletet tükrözte, a belvárosi polgárok a pesti divatot követték, míg a felsővárosi iparosok a polgári irányzat szerint öltözködtek.

Szegedi szabók százai dolgoztak, akik a háború után kisipari szövetkezetekben és a szabóipari vállalatnál nevelték az utánpótlást. Két évtized kell, hogy letisztuljon, milyen ruhadarab jellemez egy évtizedet. A trend viszont már biztosnak látszik: slamposodunk. Az ötvenes évek csőnadrágjait a kámzsagallér és a rakott fodros szoknya váltotta. A hetvenes években a nadrág csípőre simult, a szoknya minire rövidült. A nyolcvanas évek divatja derékig húzta a nadrágot, és répaszárat varrt. Hozzá a kilencvenes években lezser pólót vettek a nők, melltartó nélkül. Az új évezredben még slamposabb ruházatú fiatalokat hozott, kibuggyanó testrészekkel.

A divatkiállítás képeskönyve már kézbe vehető. A Móra-múzeum adta ki Dömötör Mihály fotóművész fényképeivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteleken aquafalut építenek

Kisteleken mernek nagyot álmodni. Tavaly több olyan beruházás valósult meg a Csongrád megyei… Tovább olvasom