Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Laptévéknek áll a világ

Szeged - Egy hét múlva kezdődik a foci Eb, egyre több férfi járja a műszaki boltokat, hogy új tévéjén csúcsminőségben láthassa kedvenc csapatai legjobb akcióit. Más a feleségének veszi az új tévét – hogy megelőzze a házi cirkuszt júniusban.
Szemüveges fiatalember nézelődött a laptévék részlegén tegnap délben a szegedi Media Marktban – vásárolni viszont nem akart. – Jó nekünk a mostani normál tévénk is, amit három éve vettünk. Amúgy se nézek gyakran focit, amiatt biztosan nem vennék újat. Viszont szépek a színei meg élesek a kontúrok – értékelte a közel kétmilliós látványt a harmadéves főiskolás Albert Ferenc, akit egy 152 centis plazmatévé állított meg.

Egy másik férfi egy kiemelt helyre rakott LCD-tévére meredt, amikor megszólítottuk. A munkanélküliként csekélyke pénzből élő férfi azt mondja, ha megtehetné, úgy 150 ezret költene egy új tévére – igaz, ami előtt állt, 350-be került. Persze találni itt a „középkategóriásnak" számító, 82 centis képátmérőjű LCD-tévékből 120 ezerért is – de van 150, 200 és 250 ezerért kínált típus is.

Melyiket válasszam? A Media Marktban fellendült az érdeklődés a digitális tévék iránt Fotó: Karnok Csaba
Melyiket válasszam? A Media Marktban fellendült az érdeklődés a digitális tévék iránt
Fotó: Karnok Csaba

– A pénz most nem számít! A legfontosabb a tévé minősége és a nyugalmam – magyarázta az „árut" szakértő szemmel vizsgáló Táborosi András, aki 82 centis LCD-tévét keresett. Azt mondta, ma mindenképp vesz egy tévét, hogy nyugta legyen a feleségétől a foci Eb alatt. Így az asszony nézheti a Barátok köztöt, amíg ő és barátai projektoron bámulhatják a meccseket. A franciadrukker azt mondta, a nyugodt sportélmény megér neki ennyit. Digitális, merevlemezes felvevőt viszont nem vásárol – a meccsek ugyanis utólag nem érdeklik.

Sokan pedig épp ilyenkor szerzik be az ilyen digitális képrögzítőket, mert nem akarnak lemaradni a meccsekről. Sánta Károly, a szegedi Media Markt vezetője szerint is megugrott ezeknek a termékeknek a forgalma, de igazán a kínai nyári olimpia alatt fogyhatnak majd kiemelkedően – az időeltolódás miatt ugyanis sokan nem láthatják élőben a versenyeket.
Gondot leginkább az jelenthet, hogy a nyár hagyományosan a „fehér háztartási gépek" megvásárlásának szezonja is – így sokszor vita alakul ki a családban: LCD-tévé vagy hűtő, netán klíma kerüljön a bevásárlókocsiba. A problémát a hitelek hidalhatják át – Sánta Károly szerint egyre vonzóbbak a 0 százalékos THM-mel ajánlottak. Ezzel senkinek sem kell lemondania vágyairól.

Csak győzze utána fizetni a részleteket.

Legnépszerűbbek a 82-esek

Az LCD és plazmatévék piacán már most az átlagosnak a többszörösére nőtt a kereslet. De nem annyira ugrott meg, mint a 2006-os vagy a 2002-es futball-világbajnokság idején, amelyek a legnagyobb forgalmat generálták. Az Eb-nek ilyen szempontból csak a második helyre futja – mondta el Sánta Károly áruházvezető. Bár a műszaki bolthálózatok már májustól bombázzák az akciós ajánlatokkal az embereket, sok vásárlóban a különbség csak akkor tudatosul, amikor látja a meccseket saját normál képcsöves és mások LCD-tévéjén is. A legnépszerűbbek a 82 centi képátmérőjűek, bár egyre többen érdeklődnek az ennél is szélesebbek iránt.

Olvasóink írták

 • 5. csanyiv 2008. június 02. 17:10
  „Hát ez utóbbival kapcsolatban én tamáskodnék. 11 évvel ezelőtt vett 100Hz-es Grundig Megatron (képcsöves) tévénk képminősége messze-messze látványosan jobb, mint párom szüleinek ugyanettől a márkától, három évvel ezelőtt, hasonló kategóriában elkövetett próbálkozása. Ezt Sonyval és Panasonic-kal kapcsolatban is gyakorlatban tapasztaltam - persze ott sem mindegy, hogy Made in Japan vagy Made In Slovakia, esetleg Made in Turkey. Videómagnóknál is látványos volt, ahogy a nagyobb márkák a vége felé élesedő árversenyben elkezdték kihagyni az igényes mechanikákat és elektronikákat, most ugyanez zajlik a DVD-lejátszókkal a blu-ray javára. Egyre hangzatosabb, kihasználatlan szabványok ismerete (főleg a házimozi-erősítőknél), már az előlapon részletesen feltüntetve - ugyanakkor papírvékony mechanikák, gyenge kondenzátorok, igénytelen zajszűrés, hónapok alatt lekopó feliratok a készüléken és a távvezérlésen...”
 • 4. mattill 2008. május 31. 21:16
  „Én azt sem értem miért nem gyártják és árulják mostanában a hagyományos képcsöves tévéket. Kereslet lenne rá, és sokkal olcsóbb is mint ezek a laposak. Ráadásul az utolsó szériáknak sokkal jobb a képük még 16:9-ben is. Az ugyanis már kiforrott technológia ezek meg még csak most kezdenek majd elterjedni, és csak jóval később korszerűsödni.”
 • 3. pojjoz 2008. május 31. 19:57
  „NTK-nak igaza van. A fő probléma, hogy Magyarországon a sugárzás 4:3-as, az annyira istenített LCD tv-k többsége pedig 16:9-es, ezért ha az itteni adásokat nézi az ember, akkor azt csak komoly kompromisszumok árán oldható meg, pl a képet szétnyújtja a tv. Sajnos az emberek beveszik a horgot, az eladók pedig csak azt emelik ki, hogy milyen jó és milyen fantasztikus.”
 • 2. NTK 2008. május 31. 15:40
  „Sajnos egyedül azt nem tudják a vásárlók, hogy addig amíg nem lesz igazán nagyfelbontású tv adás, az analóg módon leadott műsorok az új plazmákon és lcd-ken sokkal rosszabbul mutatnak mint a hagyományos tv készülékeken.

  Erre mondta azt az egyik szórakoztató elektronikai cikkeket gyártó cég kelet-európai főnöke: "Elértük azt, hogy az embereknek olyan termékeket tudunk eladni, amelyekre most még egyáltalán nincs is szükségük." Utalt itt arra, hogy a digitális tv műsorok hiányában még nem lenne szükséges ilyen kaliberű tv-készülékeket venni.”
 • 1. Joey 2008. május 31. 13:59
  „Igen ám csak nem szabad a Mediában tv-t venni, mert rohadt drága! Akkora árréssel bírnak, hogy az nem igaz! Összehasonlítva, ha interneten rendeli meg az ember vhonnan, akár 80 ezer Ft-ot is spórolhat! Ennyi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerethető, biztonságos: megyénk körforgalmai

Szeged - Hollandiában 6000, Magyarországon 400, Csongrád megyében 44 körforgalom található. Az első hazai körforgalmú csomópontot Rigó Mihály szegedi mérnök tervezte 1990-ben, és azóta építési lázban égünk. Tovább olvasom