Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Lassan kezdődik a kerti szezon

Szeged - A családi büdzsének megfelelően néhány száz forintos muskátlival, de akár többezres tulipánfával is színesíthetjük tavaszi kertünket. Ha megjön a jobb idő, hintaágyban ringatózva gyönyörködhetünk flóránkban.
A sötét téli hónapok után ki vagyunk éhezve a virágok üde színeire, de idén a tavasz csak vonakodva mutatkozik. Lassan azonban elkezdődhet a kerti szezon, amikor minden flóránk szépítéséről szól. A képzeleten kívül az új növények kiválasztásában csak a pénztárcánk szabhat határt. De ha ügyesek vagyunk, már néhány ezer forintból kicsinosíthatjuk kertünket.

– Sárga, piros, fehér, lila – ez csak ízelítő a rododendron közel nyolcvan árnyalatából, mely már március közepétől virágzik – mondja Elekes Szabolcs növénykereskedő, akitől megtudjuk, idén az örökké kedvelt muskátli mellett a tulipánfa és a színes rododendron a sláger. – Sok vásárló a Széchenyi téren látja meg a korán virágzó tulipánfát, és annyira megtetszik nekik, hogy saját kertjükben is szívesen látnák. Ennek semmi akadálya, hiszen kisebb cserjékkel, de akár nagyobb fákkal is szolgálhatunk – halljuk a kereskedőtől.

Kurainé Eta néni már elkezdte barackfáját metszeni. Fotó: Schmidt Andrea
Kurainé Eta néni már elkezdte barackfáját metszeni. Fotó: Schmidt Andrea

Először az egynyári növényeket ültethetjük el kertünkben. Ezeket követhetik a különböző mediterrán fajták, melyek egyre kedveltebbek a szegediek körében, akik leandert, citromfát és bougainvilleát nevelgetnek portájukon. Utóbbi egy futtatható növény, melyet ha visszavágunk, bokor alakítható ki belőle. Az örökzöldekből sokan gömb- vagy csavart tuját választanak.

Aki magas fokon űzi a kertépítészetet, takaros kis sziklakertet is varázsolhat a portája egy kihasználatlan szegletébe. Ezekre fagytűrő növényeket érdemes ültetni, hogy ne kelljen minden évben pótolni.
– A sziklakertre sokan levendulát és téli virágzású erikát ültetnek. Utóbbi februártól kezdve és egész márciusban gyönyörűen virágzik – magyarázza Elekes Szabolcs.

Ha marad még pénzünk kertünk szépítésére, kisebb-nagyobb tavat is építhetünk – ovális, kör alakú, de akár szigetes is kialakítható. – Készen is lehet kapni különböző formájú, és méretű tómedreket, de esztétikusabb a fóliás variáció, hiszen így a fantáziánk szerint formázhatjuk az alakját – mondja Sztergár Péter kertész. A tavacskát kedvünkre díszíthetjük: aranyhalak, vízitök, liliom, rózsa, de akár vízisaláta is kerülhet bele.

Hintaágy és napernyő

A növények mellett kerti bútoraink is fontos szerepet kapnak portánk stílusának kialakításában. Hintaágyat vásárolhatunk már 10 ezer forinttól is, de az igazán luxuskategóriás ágyak akár több százezerbe is kerülhetnek. Ne feledkezzünk meg a bele való párnákról, és a hozzá illő tetőről sem! A kerti asztalok és székek kínálata is sokszínű, hiszen ezek a bútorok készülhetnek műanyagból, alumíniumból, tikfából vagy rattanból. Áruk anyaguknak megfelelően változik. Műanyag kerti bútort beszerezhetünk már ötezer forintért is, a bambuszból készült garnitúrán azonban csak több mint 200 ezer forint kifizetése után ücsöröghetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetés és rekordkísérlet a víz világnapján

Szeged - A víz világnapja hivatalosan csak szombaton lesz, de a szakma már ünnepelt Szegeden… Tovább olvasom