Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Lassan kimúlik a Partfürdő?

Folytatódnia kell idén is a Szegedi Fürdők Kft. fejlesztéseinek. A medencék korszerűsítésére adott határidő lejár, így most az újszegedi fedett Gyógy- és Termálfürdő – ismertebb nevén a Gomba – kerül sorra. A Partfürdő viszont lassan elhal: a Tisza áradásai és a szigorodó előírások miatt inkább szabadidőközpontként üzemel majd.
A Gomba kedvelt és olcsó családi fürdő, de felújítása elkerülhetetlen. Fotó: Miskolczi Róbert
Négyszeresére nőtt a Ligetfürdő bevétele az ünnepek környékén az előző év hasonló időszakához képest. A növekedés nem véletlen, a kedvezőbb nyitva tartás, és persze a vadonatúj medencék, az úszómedence forgatott vize sok úszót vonzott. Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft. igazgatója azonban azt szeretné, ha a felújított új hidraulikájú, negyven befúvóval felszerelt gyógymedencét is fölfedeznék a szegediek.

Az újszegedi fürdőkhöz kapcsolódó Forrás Szálló szobafoglaltsága az előző évhez képest 36 százalékkal nőtt. Maklári Lászlóné igazgató szerint szerencsés évük volt. A városi sportrendezvényeknek, a jó szabadtéri műsornak köszönhetően többször telt házas volt Szeged legnagyobb szállodája, ahol 2,8 nap az átlagos tartózkodási idő. A belföldi turizmus élénkülését mutatja, hogy 50 százalékkal több üdülési csekket váltottak be a szállodában, hasonló mértékben nőtt a belföldi vendégek száma.


Tavalyi mérleg


A Szegedi Fürdők Kft. vezetése 2005-öt a „siker évének" tartja. Márciusban az újszegedi fedett fürdő gyógyfürdő minősítést kapott. Júliusban a fürdőszövetség az Annát négycsillagosra értékelte. Augusztusban élménymedencét avattak, novemberre minőségbiztosítási és környezetirányítási rendszert építettek ki. Decemberben nyitott a Ligetfürdő felújított úszó- és gyógymedencéje. A beruházás végül 330 millió forintba került, a forrást egy lízingcég biztosítja. A fürdővállalatnak a harmadik negyedév végén hatszázmilliós adóssága volt; idén 170 millió forint önkormányzati támogatással számoltak, ezt már a harmadik negyedév végéig fölhasználták.

 
Maklári Lászlóné szerint azonban nem elég egyszer idecsábítani a vendéget, vissza is kell őket hozni. Ezért tovább kell javítani a városi üzemeltetésű fürdők állapotát. A Ligetfürdő több helyütt elhanyagolt képet mutat, a vendégeket pedig a Partfürdő „szocreál" jellege is riasztja. Igaz, az elmúlt időszakban hatalmas előrelépés tapasztalható, de a lemaradást nehéz behozni, a hazai fürdők túlkínálata által elkényeztetett vendégek pedig kritikusak.

A fürdőigazgató további fejlesztéseket ígért. Bánáti Antal reméli: jövőre az újszegedi gyógy- és termálfürdő úszómedencéjét vízforgatóssá építhetik át. A fürdő másik három medencéjét a szakhatóság rendben találta, a sekélyebb, melegebb vizű tanmedencére, ahol a családok pancsolnak, felmentést kapott a cég. Hogy pontosan mire lesz pénz a Gombának becézett fürdőben, az csak később derül ki. A medencékbe akár élményelemeket is építhetnek, és az öltözők, ablakok felújítása is időszerű. Egyelőre pályázaton remélnek pénzt – legalább a vízforgóra.

A Partfürdőnek azonban lassan vége. Az úszómedencét az előírt vízforgatóval az ártéren nem lehet üzemeltetni: hosszabb távon csak gyógymedencék működhetnek. A Tisza áradásai után azonban hatalmas költséget jelent a létesítmények helyreállítása, amely nem térül meg a bevételből. A fejlesztésekkel az árvíznek kitett területen csínján kell bánni, Bánáti szerint valószínűleg folyóparti szabadidőközpontként érdemes használni a partot. Jövőre is helyet adnak rendezvényeknek és újabb sportpályákat építenek.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhat év után letöröltek egy szegedi utcát a térképről

Huszonhat évig szerepelt Szeged utcanévjegyzékében és térképén a Garat utca, ahová hivatalosan senki… Tovább olvasom