Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Lassan kinövi saját épületét a Somogyi-könyvtár

Hármas szorításban dolgozik a Somogyi-könyvtár. Szeged legnagyobb forgalmú kulturális intézményének költségvetése csökken, épületét kinőtte, a TIK fölépültével pedig komoly versenytárs jelent meg a piacon.
Fotó: Schmidt Andrea
Sokan jósolták: az egyetemi könyvtár új épületének megnyitása után a városi Somogyi-könyvtártól gyorsan elpártolnak az olvasók. Nem így történt. A látogatottsági statisztikák szerint egy hétköznap 1000-1300 olvasó használja a könyvtár dokumentumait a Dóm téri épületben, és több tucatnyi olvasó megy el valamelyik fiókkönyvtárba. Nemrég rendbe tették a beiratkozottak nyilvántartását, és csak a valóban könyvtárhasználó „aktívak" maradtak a listán – 31 ezren. Tavaly 372 ezer olvasó használta a Somogyi-könyvtár szolgáltatásait helyben, ezzel a Somogyi a város leglátogatottabb önkormányzati intézménye. Plusz 463 ezer a távhasználók száma, ők postán, telefonon, telefaxon vagy digitalizált formában kapták meg a kért információt, anyagot.

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet igazgató hangsúlyozza: a Somogyi nem vetélytársa az egyetemi könyvtárnak, a két gyűjtemény kiegészíti egymást. A városi könyvtár egyszerre több szerepet tölt be, ritkaság, hogy önkormányzati könyvtár ilyen gazdag legyen. A régi könyvekből álló értékes gyűjtemény kezelése mellett művelik, szórakoztatják, tájékoztatják a közönséget. Gyűjteményükből évente négyezer kötetet kölcsönöznek más könyvtáraknak – ezért évi négymillió forint támogatást kapnak, és ötödikek a kérések toplistáján.

A könyvtárosok is érzik: az olvasók CD-kre, DVD-kre, internetezésre vágynak, keresik az új könyveket, szeretnének hosszabb nyitva tartást. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet hangsúlyozza: a könyvtár működtetése nagyon munkaigényes – azaz drága, és az energiaszámla is nőne a hosszabb nyitva tartással. Bár óriási eredménynek számított 1984-ben a Somogyi-könyvtár épületének átadása, – a második világháború után ez volt az első jelentős új könyvtárépület Magyarországon – a fűtés, hűtés, szellőztetés azonban sokkal többe kerül, mint a régi épületben, és több ember kell a működéshez. A Közművelődési Palotában a Somogyinak egy olvasóterme volt egy könyvtárossal, a Dóm téren hatot alakítottak ki, de kezdettől fogva csak négyet tudnak működtetni.

Vannak CD-ik, videóik, de csak azt tudják kölcsönözni, amelyiket a kiadó engedi, egyébként helyben használható. Újabban pedig DVD-ket is gyűjtenek – helyben használatra. A Somogyi nagy gondja azonban az, hogy lassan kinövi az épületét. Új dolgokat muszáj venni – követni kell a könyvpiacot. A régebbi, de keresett műveket pedig nem lehet kidobni. Hamarosan külső raktárba kell vinni a könyvek egy részét.


Könyvek, pénzek

A Somogyi-könyvtár költségvetése csökkent tavalyhoz képest. Többször kellett dolgozókat elbocsátani, egyre nagyobb arányban kell saját bevételt termelnie. Idén 390 millió forintból gazdálkodnak. 900 ezer dokumentumegységet őriznek, a Dóm téri épületben szabadpolcon 226 ezer kötetet kínálnak, 550 ezer raktárból kérhető. Szabadpolcon 1200 kötetnyi folyóirat, 3500 kotta, 2800 CD, 50 DVD, 400 videokazetta található. 2005 első félévében 84 CD-t, 1109 kéziratot, 32 videokazettát, 11 hangkazettát, 77 kottát, 25 CD-ROM-ot, 18 térképet, 54 DVD-t, 12 ezer 140 könyvet szereztek be, 685-féle folyóiratnak előfizetői. 21 millió 482 ezer forintot költöttek erre, öt és fél millió forint értékben kaptak ajándékot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgonyaország a Lidlben és az áruház előtti parkolóban

Homokháti krumplit osztottak tegnap a szegedi Lidl Áruház mellett – mórahalmi aktivisták.… Tovább olvasom