Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Lassan mozdulnak a búzahegyek

A sarkunkban az aratás, a raktárak legalább felében azonban még mindig a tavalyi búza- és kukoricahegyek állnak. Ha nem ürülnek ki időben, gond lehet az idei termés befogadásával.
Vásárhelyről még Bangladesbe is szállítottak gabonát. Fotó: Karnok Csaba
Szakemberek véleménye sem egyezik azzal kapcsolatban, jó-e nekünk, ha aratás előtt egy hónappal még mindig a tavalyi gabonát őrzik a magtárak. Ezek a készletek az intervenciós felvásárlásból keletkeztek, amelyekért az unió biztosan fizet, addig viszont az állam őrizteti a tonnákat. Tegyük hozzá, ez biztos bevételt jelent a gazdaságoknak.
Kállay Péter, a Szőregi Tisza–Maros Szög Agrár Rt. elnök-vezérigazgatója szerint, mivel várhatóan rossz lesz az idei termés, nem kellene aggódni, hogy esetleg nem fér be a raktárakba.

A gabonatáblák nagy része ugyanis foltos a belvíz miatt, jó, ha 3-4 tonnás hektáronkénti átlagot hoznak majd a földek. Vásárhelyen ezt másképp látják: a Véka Kft.-nél 10 ezer tonna tavalyi és tavalyelőtti búza vár sorsa alakulására, ami Verok Józsefné kereskedelmi igazgató szerint sok ahhoz képest, hogy a tárolókapacitás felét leköti. Mivel szeretnének új búzát vásárolni és azzal kereskedni, joggal félnek, hogy kevés lesz a hely. Vásárhelyről idén egy alkalommal vittek el 2500 tonna intervenciós búzát – Tunéziába, vasúton (tavaly Bangladesbe is szállítottak az alföldi városból).

Az állam fizet

A hazai tárolókban álló legalább 8 millió tonna gabonából 7,5 millió intervenciós, azaz Brüsszelé, amit az garantált áron garantáltan ki is fizet, de csak akkor, ha túladott rajta, addig viszont a költségeket az állam állja. Ez az FVM adatai szerint évi 140 milliárd forintot jelent, az épülő gabonasilókkal azonban a költségek már elérhetik a 200 milliárd forintot is. Az EU nagyon nehezen talál vevőt a magyar gabonára.

Kállay Péter azt mondja, náluk most, az utolsó hetekben mozdult meg a tiszaszigeti raktárban tárolt hatalmas mennyiségű gabona. A gazdaság 3 ezer tonnát befogadni képes magtára addig színültig tele volt. Azt követően azonban, hogy eladták saját árpájukat, már csak az 1500 tonna intervencióra felvásárolt búzát kell őrizniük.

Géczi Lajosné, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei vezetője szerint jelenleg az agrártárca a tonnák, valamint a rövid és hosszú lejáratú szerződések átcsoportosításával rendezgeti a sorokat. Arra a kérdésre, vajon mekkora raktárbázis található a megyében, azt válaszolta a vezető: több mint 600 ezer tonna gabona befogadására alkalmas silókról, magtárakról tudnak, amelyekből idén 420 ezer tonnára az intervenciós gabona tartott igényt. Szerinte ez a mennyiség ugyan tervszerűen apad, de nem fogy el teljesen, ezért legalább 100 ezer tonnás raktárkapacitás hiányozni fog az aratás kezdetekor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pszichiátriára költözik a fertőző

Átalakítják a nemrégiben több százmillió forintért felújított szegedi kórház pszichiátriai… Tovább olvasom