Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Lassú hétvége a Belvárosi Moziban

Szeged - A közösség szellemében szervezte meg második slow hétvégéjét a szegedi Belvárosi Mozi. A lassulásra vágyók többek között jógázhatnak és masszíroztathatnak, vega ételeket kóstolhatnak, bejárhatják a mozi épületét vagy megtudhatják, unalmas-e az, ami lassù.

Lassulni vágyó érdeklődőket vár a szegedi Belvárosi Mozi ezen a hétvégén. A decemberi rohanás és a gyorsan elvégzendő hétköznapi teendők mellett jól eshet egy kicsit megállni, ráérősen olvasni, kézimunkázni, masszíroztatni, vagyis lelassulni és néhány percre, órára kikapcsolódni a közhelyesen rohanó világban.

A lassulás filozófiája

A slow filozófia alapja a tudatosság, nyitottság, őszinteség és közösség. A mozgalom 1986-ban indult el Olaszországból, amikor egy olasz gasztronómus, Carlo Petrini tiltakozott egy gyorsétterem megnyitása ellen. A kezdeményezés később globális mozgalommá vált.

A moziba betérők például könyvek és bakelitek között válogathatnak, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, vagy kipróbálhatják, hogy mennyire ügyes és biztos más érzékszervük, ha bekötik a szemüket egy fekete kendővel. Egy papír falevélre bárki felírhatja és közzé teheti, melyik a kedvenc könyve, vagy kóstolót kaphat a közös fazék vegetariánus ételeiből az Őrangyal Gasztroház Étterem jóvoltából.

Ottjártunkkor már két állomás szerepelt a város térképén, ahol a vendégek bejelölhetik, szerintük Szegeden hol lehet lassulni, de akár meg is masszíroztathatja magát bárki, vagy részt vehet a szombat délutáni jógán.

Hogy unalmas-e a lassú? Erre kaphat választ, aki meghallgatja szombat este Ibos Éva interaktív eszmefuttatását. Szilasi László író pedig A harmadik híd című regényéről beszélget az érdeklődőkkel.
 

Lassú hétvége a Belvárosi Moziban. Fotó: Kovács Kriszta (galéria)


Vasárnap többek között közös lélekfürdő koncert várja a lassulni vágyókat, majd be lehet járni a mozi összes sötét és kevésbé rejtélyes zegzugát. Emellett a Somogyi-könyvtár is lassul: diavetítéssel, kvízjátékokkal és a hangoskönyvtár érzékenyítő játékaival készültek erre a két napra. A Belvárosi Mozi 2. Slow Hétvégéjén a nézőknek vetített filmeket is a lassúság jegyében válogatták össze a szervezők.

Olvasta már Kunderától?

"Miért tűnt el a lassúság öröme? Hol vannak a hajdani ődöngők? Hol vannak a népdalok semmittevő hősei, a vándorlegények, akik malomról malomra járnak és a csillagos ég alatt alszanak? Eltűntek volna a mezei ösvényekkel, a rétekkel, tisztásokkal, a természettel együtt? Egy cseh mondás szép hasonlattal határozza meg édes semmittevésüket: nézegetik a Jóisten ablakait. Aki a Jóisten ablakait nézegeti, az nem unatkozik; az boldog. Világunkban a semmittevés tétlenséggé változott, ami egészen más: a tétlen ember frusztrálva van, unatkozik, s egyfolytában a hiányzó mozgást keresi." (Milan Kundera: Lassúság).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszárokkal is csábítanak

Újszerű kiállításokkal is jelentkezik idén a REÖK. Tovább olvasom