Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

László Boldizsár operát és dzsesszt is énekel Szegeden

Szeged - László Boldizsár, a Cotton Club Singers frontembere tenoristaként a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatához szerződött a következő évadra. Bár három főszerepben is bemutatkozik majd, régi csapatához sem lesz hűtlen.
A Szegedi Nemzeti Színház új vezérkara májusban meghallgatást hirdetett operaénekesek számára. A szépszámú jelentkező közül a legnagyobb meglepetést a Cotton Club Singers frontembere, László Boldizsár okozta, aki a Toscából Cavaradossi két áriájával elkápráztatta a zsűrit, ezért rögtön szerződést kínáltak neki. Mint kiderült, régen Sík Olgánál tanult énekelni, majd szakított az operával, de két éve újrakezdte, és szeretne főszerepben bemutatkozni.

– A Cotton Club Singers indulása idején is dolgoztam színházakban, de akkor még csak egy hónapra lehetett előre tudni, hogy mikor, milyen fellépéseim lesznek. Most viszont már tudom, hogy jövő májusban mikor játszom. A szegedi szerződésem ráadásul nem olyan folyamatos elfoglaltságot jelent, mint egy színész számára; az előadások többsége a január és május közötti időszakra esik. Az fel sem merült bennem, hogy ne maradjak a Cotton Club Singers tagja. Tíz évvel ezelőtt a győri West Side Storyban játszottam utoljára színházban, szeretném most kipróbálni magam egy másik műfajban. Szegeden nem a legnehezebb operákban kezdek: az Adriana Lecouvreur nem egy közismert darab, így nincs rajtam olyan teher sem, hogy előttem sokan sikerre vitték a szerepet. A következő premierem, A kalózinas egészen más feladat, abban bolondoznom kell, a Faust elkárhozását pedig az évad végén mutatjuk be – mondja László Boldizsár, aki a nyáron Szegeden készült Pál Tamással: stilisztikai szempontból is alaposan átvették a Cilea-operát.

László Boldizsár a májusi, szegedi meghallgatáson. Fotó: Miskolczi Róbert
László Boldizsár a májusi, szegedi meghallgatáson.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Nyolcvanszázalékosan már tudom is a szerepem, csak a nüanszok vannak hátra, ami persze a legnehezebb. Készen állok a kihívásra, nagyon készülök rá, de azt is szem előtt kell tartanom, hogy a Cotton Club Singerst – nemcsak azokat, akik a színpadon láthatók, hanem az egész csapatot – nem hagyhatom cserben. Így is egyeztem meg a szegedi színházzal, mindkét oldal vállalta a kompromisszumot, mert minimális az ütközés lehetősége. Az együttes tagjai is megértették, hogy újra szeretnék a színház közelébe kerülni. Azt nem tudom, mit hoz a jövő, ugyanúgy tervezünk, mint eddig, már megvan az új lemezünk koncepciója. Jövőre 15 éves lesz a zenekar, nagy megmozdulásokra készülünk, amelyeken a régi tagok is fellépnek majd – árulja el László Boldizsár. Azt reméli, a Cotton Club Singers rajongói közül is sokakat érdekel majd a több mint száz közreműködővel létrejövő operaprodukció, amiben Szegeden bemutatkozik.

– A feleségem is zeneértő, nagyon pártolja, hogy az operaéneklés irányába induljak el. Apósom, Kovács Árpád szegedi, ő is fantasztikus odaadással segít mindenben. Akkoriban jártam Németországban Hamari Júlia mesterkurzusán, amikor a szegedi felkérések megjöttek. Tőle is rengeteg biztatást kaptam, a módszere pedig nagyon emlékeztetett az első énektanároméra, Sík Olgáéra, aki annak idején elindított a pályán. Berle Rosenberg pedig – akinél már két és fél éve tanulok – olyan számomra, mint a vízilabdacsapatnak Kemény Dénes: komoly edzést tartott a nyáron.

Latin negyed az IH-ban

László Boldizsár húsz évvel ezelőtt a kecskeméti színház kórusában kezdte a pályáját, csütörtökön este Gyüdi Sándor vezényletével és a Pannon Filharmonikusok közreműködésével ad jubileumi koncertet Pesten, a Dohány utcai zsinagógában. Szeptember 9-én valószínűleg Cavaradossi egyik áriáját énekli az új tagokat bemutató szegedi gálaesten a nagyszínházban. Október 8-án pedig a Szegedi Ifjúsági Házban a Singers ad Latin negyed címmel koncertet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szimfonikus évadnyitó

Szeged - Első évadnyitó társulati ülését tartotta új igazgatójával tegnap a Szegedi Szimfonikus… Tovább olvasom