Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Látogatható a zákányszéki magán madárkert

Zákányszék - Legalább hatvanfajta papagájt és húszféle fácánt számlál a zákányszéki Rácz házaspár több száz darabos madárgyűjteménye. Kerti kedven-
ceiket munka mellett babusgatják, és másoknak is szívesen megmutatják.
Márciustól látogatható a legnagyobb fajtaválasztékot felvonultató hazai magángyűjtemény, a Rácz és Csóti madárkert – jött a hír Zákányszékről. Nem hittünk a fülünknek, ezért elmentünk megnézni. A házigazda, kedves gerlepár, Ráczné Csóti Tímea (28) és Rácz Sándor (40). Korán kezdték, már a pólyában madártejet vettek magukhoz – viccelődtek. A madárszeretet hozta őket össze, a zákányszéki családi házban raktak közös fészket. A tenyésztés nem elég kenyérkeresetnek, mellette Timi a mórahalmi önkormányzatnál irodista, Sanyi erdőőr. Szívük csücskei, a madarak maradtak hobbinak. Hatméteres ketrecekben szabad nekik a pálya, repdeshetnek kedvükre. A kert elülső részében Timi szebbnél szebb papagájpárokat mutat a földkerekség minden szegletéből: Ausztrália, Óceánia, Afrika, Ázsia, Európa legdíszesebb tollasait. Amerikai büszkeségük például – aranyló színéről – a nappapagáj.

– Gyűjtjük az őshonos állatokat is, hogy magyaros udvarba rendezhessük őket. Rackabirka mellett kapirgál az erdélyi kopasznyakú tyúk, hátul bronzpulyka és pávagalamb – mutatta a legfrissebb szerzeményeket Sanyi. Kérdésünkre, hogy miért kezdett fácánt is gyűjteni, nem magyaráz. Elsétálunk a bundásnak tetsző selyemtyúkok, majd a récék, foglyok, fürjek és pávák mellett. A húsz különféle gyönyörű fácánpárban gyönyörködve magunktól is kitaláljuk, hogy miért. A legfényesebb, legszínpompásabb fácánokból – a söröscímkéről ismerős –, aranyfácánból ők négyfélét is tartanak.

Rácz Sándor és felesége, Tímea, valamint az egyik kedvenc, Cook kapitány, a kakadu.
Fotó: Karnok Csaba

Nehéz a dolga a fotósnak, ezekhez a szárnyasokhoz nehéz igazán közel férkőzni. „Tyúkagyuk" van – legyint Timi. Bent a házban a Ráczék megmutatják két nagy kedvencüket, ők a gyűjtemény igazi IQ-bajnokai. Itt él az ország legnagyobb kakaduja: Cook kapitány, a molukken kakadu. Vállra reppen és ismerkedik, állítólag szobatiszta, és ért a szóból. A több mint egykilós jószág azt is tudja, mi a dolga, ha elhangzik a vezényszó: potty! Háromezer euróba került, mellé egy tojó négy-ötezerbe kerülne. Szereti a dögönyözést, igényli a beszélgetést. Ketrecszomszédja a másik kedvenc: a fiatal jákó, Kokó. Unatkozik pár nélkül, pedig a világ legokosabb madara, vagy talán pont emiatt. Fajtáját a természettudósok a delfin és a csimpánz mellett a legintelligensebb állatnak tartják.

Második műszak

A madárkert etetése egy évben félmillió forint, merthogy „ki van nyalva a kis kloákájuk" – mondja a Rácz házaspár. A magvakon kívül kapnak banánt, uborkát, tojást, répát, sajtot. Úgy is válogatták össze szemük fényeit, hogy ne teljesen borítsák fel az életüket, legyen közös nevező a táplálékukban. Munka mellett ez Timi és Sanyi második műszakja: a kilencszáz négyzetméteres madárparadicsom nap mint nap négy óra robottal jár. A téli fűtés dupla villanyszámlát produkál, úgy havi 20 ezreset. Jelenleg ötmillió forintra becsülik a 120 papagájuk értékét.

Olvasóink írták

 • 4. OLIVER 2008. július 15. 21:49
  „Majuub!Szájbavágjalak? Kicsit pofátlan vagy!!”
 • 3. Majuub 2008. március 18. 21:30
  „Timi! Pont azért írtam! :(”
 • 2. Rné Timi 2008. március 17. 11:15
  „Hát a település lehet, hogy nem minta értékű, de nem lehet általánosítani. Mindenki a saját környezetében nézzen szét.
  A madárkert elérhetősége: www.madarkert.fw.hu”
 • 1. Majuub 2008. március 08. 15:59
  „Az egész egy állatkert tele mocskos emberekkel! FÚÚÚÚÚÚJJ! Szemétdomb!!! Legyenek nagy-nagy rendezvények ám a sok csőcseléknek még!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: bográcsgulyás a lovagoktól

Szeged - Az esős, szeles idő ellenére az utolsó falatig elfogyott a hét kondérban rotyogó… Tovább olvasom