Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Látogatóbarát múzeum

A felújítás után májusban két évszázad nőideáljai láthatók a szegedi Móra-múzeumban festményeken és szobrokon. Ősszel a múzeum történetének legnagyobb vállalkozása mutatkozik be: egy ókori régészeti kiállítás Fáraók Egyiptoma címmel.
Rodin Csók című alkotása. Fotó: Illusztráció
A látogatóbarát átalakítást követően május 18-án két évszázad nőideáljaival várja látogatóit a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A Tisza-parti közművelődési palota magyar múzeumokból válogatott Rejtett szépségek címmel.

– Olyan világklasszisok keze nyomán született nőalakokat mutatunk be, mint például Rodin, Gaugain, Toulouse-Lautrec és Renoir. A grafikák, festmények és szobrok örök asszonyainál szebb vendégei nem is lehetnének a Móra-múzeum újjászületett kiállítótermeinek – tájékozatott Horváth Ferenc, a közgyűjtemény megbízott igazgatója. A szépségideálokat bemutató gyűjteményes kiállítás egy hazai vándorrendezvény része, ebben a formában azonban egyedül csak Szegeden lesz látható. A Chagall, Dalí, Munkácsy, Mednyánszky és Stróbl alkotásait bemutató tárlatok méltó folytatásának ígérkezik.

Ősszel adják át a látogatóbarát múzeum teljes felszerelését. Ez alkalomból egy rendkívüli, Magyarországon még soha nem látott kiállítást terveznek. Szeptember 22-én nyílik és év végéig tölti be az intézmény teljes első emeletét a világ öt legnagyobb gyűjteménye közé tartozó bécsi Kunsthistorisches Museum vendégtárlata.

A Fáraók Egyiptoma című válogatás csak Szegeden mutatkozik be. Negyven klimatizált tárlóban többek között mesés ókori aranykincseket és szenzációs múmialeleteket lehet majd látni. A rendkívüli biztonsági intézkedések közepette érkező kiállítás nem csak több mint tízmillió forintos rendezési költségével emelkedik ki a múzeum eddigi történetéből, hanem azzal is, hogy a tárlat biztosítására a kormány 4 milliárd 200 millió forintos garanciát vállal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonosok tudta nélkül árulják az ingatlant

Áron alul, mindössze hatmillió forintért kínáltak egy zsombói kétszintes házat a megyei hirdetőújság… Tovább olvasom