Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Látványos bébiboom a Szegedi Vadasparkban

Szeged - A vadaspark legkedveltebb lakói mindig az állatkölykök. A Szegedi Vadaspark az állatbébi-kedvelők Mekkája, hiszen csak a tavalyi évben hetvenhárom kis „poronty" született.
A vadaspark legkedveltebb lakói mindig az állatkölykök. Egy csetlő-botló majom vagy egy gombszemű kenguru láttán minden látogató „elolvad". A Szegedi Vadaspark az állatbébi-kedvelők Mekkája, hiszen csak a tavalyi évben hetvenhárom kis „poronty" született.

Azt, hogy a Szegedi Vadaspark lakói jól érzik magukat élőhelyükön, mi sem bizonyítja jobban, minthogy évről évre egyre csak sokasodnak, szaporodnak. Tavaly például hetvenhárom bébi született. A kis jövevények között akadnak rágcsálók, ragadozók és patások is.

– Csodálatos dolog látni egy állat születését – mondta Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója, aki tucatnyi alkalommal jelen lehetett, amikor egy újszülött kis állat először szagolt bele a szegedi levegőbe. Legutóbb például Góbi, a kis teve születésénél segédkezett. Éppen akkor érkezett a karámhoz, amikor a kisteve lába már kilógott az anyjából. Megfogta, és kihúzta. Több látogató is végignézte a születést.

A szüleikhez bújó huszármajomkölykök fejlődése látványos, ezek a kicsik alig több mint egy hónaposak. Fotó: Schmidt Andrea (Képgaléria)

– Mivel vadállatokról van szó, pontosan mi sem tudjuk, mikor fognak elleni, de igyekszünk előkészíteni a megfelelő környezetet. A legtöbb állat természetes úton, egyedül hozza világra utódját – általában éjszaka. Orvos csak abban az esetben van jelen, ha tényleg szükség van rá – magyarázta az igazgató. Két nehéz ellést is elmesélt: az egyik anyakecskének előre esett a méhe, és vissza kellett varrni, máskor pedig egy selyemmajmon kellett császármetszést végrehajtani.

Születés után a legtöbb kölyköt „anyakönyvezik". Rendszerint a gondozók keresztelik el őket.

Állatlegek

A legkisebb kölykök a kengurubébik. Amikor az anyaméhből felmásznak mamájuk erszényébe, akkorák, mint egy babszem. De a selyemmajmok sem sokkal nagyobbak, méretük megegyezik egy cserebogáréval. El lehet hát képzelni, milyen keveset esznek. Nem úgy, mint a tevék és a tapírok kölykei: több kiló eledelt is be tudnak falni egy nap. A leglustább porontyok a kis pöttyös tapír „babák", ezek naphosszat csak anyjuk mellett fekszenek. Legfürgébbek pedig a majomutódok.

– Általában egy kirívó tulajdonság alapján kapnak nevet a kicsik. Ha speciális területen élnek, akkor igyekszünk egy ottani helység vagy folyó nevére elkeresztelni. Ezért hívták például a hópárducainkat Gandinak és Gongának – árulta el a névválasztás menetét Veprik Róbert. Azon fajok képviselői, amelyekből rövid időn belül több tucat jön a világra, nem kapnak nevet. Ilyenek például az állatkert legszaporább állatai, az örvös pekarik. A malacszerű négylábúakból 2007 februárjától 2008 márciusáig összesen tíz egyed született.

Új jövevények

A Szegedi Vadasparkban 120 faj 600 egyede él. Tavaly összesen hetvenhárom állat jött a világra: rackajuh, fehérarcú saki, örvös pekari, zöldszárnyú ara, huszármajom, dél-amerikai tapír, nagy mara, ezüst selyemmajom, derby kenguru, teve, kecske, vadmacska, benett kenguru, lisztmajom, nagy mara, aranyfejű oroszlánmajmocska, dumerili boa, viziőz, vizidisznó, alpaka, és japán makákó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyit május 1-jén a Sziki, a SZUE és a szökőkutak

Szeged - Napok óta mosnak, takarítanak, karbantartanak a szegedi környezetgazdák, hogy a város… Tovább olvasom