Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Látványossággá vált a bontás

Szeged - Megerősítették a forgalomszervezők az Anna-kúti beruházás védelmét, még több táblát helyeztek ki, még egyértelműbbé tették a lezárást. A gépek és az emberek nem tétlenkednek: mélyítik a gödröt a csomópontban.
Turistalátványossággá vált az Anna-kúti csatatér környéke: tegnap ki fényképezőgéppel, ki mobiltelefonnal örökítette meg a villamosprojekt során felbontott csomópont átalakulását. Sokan a gyereküket is elhozták, hogy lássák a gépek és az emberek küzdelmét. Jelenleg a vágányokat bontják, ami abból áll, hogy markolókkal kiemelik a kőzúzalékot, amibe a síneket ágyazták. Egyes szakaszokon már lecsupaszítva láthatók a 30 éves sínek.

Tegnap Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is megnézte a munkálatokat. A kibontott csomópontra mutatva azt magyarázta, így válik érthetővé, eddig miért lassult le a villamos a kereszteződésben, miért imbolygott, és miért volt hangos. A régi pálya zúzottkő ágyazata ugyanis a villamos súlya alatt benyomódott a talajba, s a jármű elveszítette stabilitását. Most a felújítás során 80 centi mélyen leásnak, új pályaszerkezetet építenek ki, a tetejére egy vasbeton lemezt helyeznek, hogy ahhoz rögzítsék a sínt. Amit még pluszban gumiba is ágyaznak.

Gépek és emberek folytatnak küzdelmet a csatatérré vált csomópontban. Fotó: Karnok Csaba
Gépek és emberek folytatnak küzdelmet a csatatérré vált csomópontban.
Fotó: Karnok Csaba

A lezárás immáron csaknem hermetikus az Anna-kútnál, jármű véletlenül se tévedhet a munkaterületre a még több táblának, még több útburkolati jelnek köszönhetően, és kijelölték a gyalogos túraútvonalakat is. A Kossuth Lajos sugárúton mindkét irányban mozgáskorlátozottak számára is használható hidat ácsoltak. A fákat is védik, speciális kalodákat helyeztek a törzsük köré.

Mélyül a gödör a szegedi Anna-kútnál, meztelenek a 30 éves sínek. Fotó: Karnok Csaba
Mélyül a gödör a szegedi Anna-kútnál, meztelenek a 30 éves sínek.
Fotó: Karnok Csaba

Tanácsok

A Püspök utcát hamarosan egyirányúsítják, mert az a tapasztalat, hogy az autósok meglepődnek a szembejövő forgalmon, amikor a Kossuth Lajos sugárútról jobbra kanyarodnak. Itt még pár napig nagyon kell figyelni. A 3-as és 4-es villamosról az Anna fürdőnél leszálló idős embereknek pedig azt javasolják, hogy korábban, a Novotelnél lépjenek le a tujáról, ott szálljanak fel 10-es buszra, és azzal a Skálánál elérhetik a villamospótlót. Így több százméteres gyaloglástól kímélhetik meg magukat.

Olvasóink írták

 • 9. Nénio 2008. július 18. 16:35
  „Mellesleg tudja valaki, mi ez a cirkusz a városban? Csak a dudálást hallom....”
 • 8. csanyiv 2008. július 18. 15:34
  „Az Anna-kút nem lett fellújítva, csak a sínek köze lett kiaszfaltozva annó, hogy addig se amortizálódjon tovább a gördülőállomány, arra az időre, amíg az uniós pénzből el nem indulhat a teljes felújítás. Az akkor vett sínek is most fognak beépítésre kerülni - nyilván nem néhány oszlop felállítása, hanem a teljes pályalemez és a vágánykapcsolatok, az elektromos ellátóhálózat újjáépítése kerül ennyibe, nem pedig egy réteg aszfalt.
  Nem mellesleg Debrecen is hasonló áron veszi, pont most az új villamosainak darabját, hogy egy kicsit a cikkhez is legyen köze a hozzászólásoknak...”
 • 7. szegedi_gondolkodó 2008. július 18. 13:41
  „"Feltételezem , mert nem éri meg nekik. De ha meg külföldiek itt egymás hegyén hátán gyárakat építenének, akkor az lenne a baj, hogy környezetszennyező, hogy adókedvezményt kap és kiviszi a hasznot, és hogy csak "összeszerelő, betanított" olcsó munkaerőt alkalmaz."

  Ez az egyik baj, hogy nem néztél utána, így tényleg csak feltételezés. A multik most is kapnak adókedvezményt így ha már termelő vagy szolgáltató között kell választani akkor én a termelőt választanám. A környezetszennyezés ellen vannak a megfelelő hatóságok és a minisztérium, az ő dolguk ezek ellen fellépni, törvényekkel és ellenőrzésekkel.

  "Mert rá tudnak varrni egy csomó kapcsolodó beruházást."

  Ami vagy csak papíron létezik vagy a minősége a béka segge alatt van. Elég megnézni, hogy milyen aszfaltot kapott Baktó vagy Petőfi telep , nulla alappal, már több helyen kátyúsodik, a szélei letörnek. Mikor szóltunk az illetékeseknek annyit csináltak, hogy húztak még egy réteget rá abban az utcában ahol lakunk. Több kisebb megnyitott utca a mai napig nincs leaszfaltozva, lerakták a csatornát és elhúztak a bánatba, világítás szintén nincs több kisebb utcában. Ennyit a kapcsolt beruházásokról amik a haverok zsebeit kapcsolják inkább össze.

  "Egy valódi paicgazdaságban nem is az állam vagy az önkormányzatok dolga, hogy "munkahelyet teremtsenek". Támogatniuk kell persze ezt, meg is teszik, de amig fennt kell tartani egy pazarló egészségügyet, egy másfélmilliós közszolga sereget, meg 70 főiskolát és egyetemet, addig nem futja erre olyan sok."

  De az állam feladata, hogy megfelelő infrastruktúrát építsen ki és megfelelő körülményeket teremtsen, képzett munkaerővel, kevesebb bürokráciával, átláthatóbb pénzügyi rendszerrel. Mit támogatnak? A koreai céget? A Mercedest? Hol maradnak a kis- és közép-vállalkozók, a termelő gazdák, akiket az időjárás mellett a multik is pofán csapnak az alacsony felvásárlói áraikkal?

  "Ez sajna nem értem:)"

  Debrecen nem adja el az értékes ingatlanjait, nem kezdett vadprivatizálásba, sőt még egy nyereséges futballcsapatot is fenntart, nem adja el a sportlétesítményeit, inkább azt tervezgeti, hogy hogyan építhetne egy európai szintűt. Debrecenben is van egyetem, hogy a bánatba csinálják? :)

  "Mert nincs rajta sapka....:)"

  Ezt én nem értem.

  "Így van. De ha a mutyizást kérjük, akkor kérjünk inkább 50et.. vagy inkább 500 millirádot:)"

  Ezt se.”
 • 6. strangerrr 2008. július 18. 13:19
  „"Az Anna- kúti csomópont nem is olyan régen lett felújítva,közpénzen.Majd menet közben még kérne 8-900 millát nem várt kiadásra,mi,birkák meg fizetünk."

  Ha ez így van, kérlek mond el az EU-nak is:) Természetesen nem a csomópontot újították fel anno.

  Az a szörnyű, hogy annyi hülyeséget csinál ez a kormány, de mindig azokba kötnek bele aminek még értelme is van...”
 • 5. strangerrr 2008. július 18. 13:12
  „Szegedre miért nem jön termelő cég csak kereskedő multi?

  Feltételezem , mert nem éri meg nekik. De ha meg külföldiek itt egymás hegyén hátán gyárakat építenének, akkor az lenne a baj, hogy környezetszennyező, hogy adókedvezményt kap és kiviszi a hasznot, és hogy csak "összeszerelő, betanított" olcsó munkaerőt alkalmaz.

  Szegeden miért bontanak el egy utcát egy áruház kedvéért?
  Mert rá tudnak varrni egy csomó kapcsolodó beruházást.

  Szegeden miért nincsenek új munkahelyek?
  Egy valódi paicgazdaságban nem is az állam vagy az önkormányzatok dolga, hogy "munkahelyet teremtsenek". Támogatniuk kell persze ezt, meg is teszik, de amig fennt kell tartani egy pazarló egészségügyet, egy másfélmilliós közszolga sereget, meg 70 főiskolát és egyetemet, addig nem futja erre olyan sok.

  Szeged miért ad el mindent, miközben Debrecen meg vásárol?
  Ez sajna nem értem:)

  Szeged miért villamosokat (kb 9-et) vesz darabját 600 milláért és miért nem munkahelyeket teremtenek?
  Mert nincs rajta sapka....:)

  Szegeden 5 milliárdból miért nem a helyi vállalkozásokat támogatják, hogy több legyen a munkahely és a fiataloknak ne kelljen Pestre vagy külföldre menniük dolgozni?
  Így van. De ha a mutyizást kérjük, akkor kérjünk inkább 50et.. vagy inkább 500 millirádot:)”
 • 4. szkíta 2008. július 18. 12:42
  „Városunk "óriási" fejlődésen ment át az utóbbi 6 évben,millió ígéret,valóságban szinte semmi,ezek ennyit tudnak,de a helyi lappal közösen újra eladják a nagy semmit a szegedi népnek,és újra megnyerik a választást.”
 • 3. maci52 2008. július 18. 12:33
  „Az Anna- kúti csomópont nem is olyan régen lett felújítva,közpénzen.Majd menet közben még kérne 8-900 millát nem várt kiadásra,mi,birkák meg fizetünk.”
 • 2. Vega 2008. július 18. 11:21
  „mert erre kapott penzt az uniotol. képzeld még a polgarmester is tudja, hogy máshova is mehetett volna a pénz, de ha apuci-anyuci kenyérre ad, akkor nem csokit veszel belöle mert kikapsz.”
 • 1. btk78 2008. július 18. 10:25
  „Szegedre miért nem jön termelő cég csak kereskedő multi?
  Szegeden miért bontanak el egy utcát egy áruház kedvéért?
  Szegeden miért nincsenek új munkahelyek?
  Szeged miért ad el mindent, miközben Debrecen meg vásárol?
  Szeged miért villamosokat (kb 9-et) vesz darabját 600 milláért és miért nem munkahelyeket teremtenek?
  Szegeden 5 milliárdból miért nem a helyi vállalkozásokat támogatják, hogy több legyen a munkahely és a fiataloknak ne kelljen Pestre vagy külföldre menniük dolgozni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem minden szocreál, ami kocka

Szeged - Szocreálnak hisszük, mégsem az a megyeháza, a Mars téri buszpályaudvar, a Dugonics téri jegypénztár. Azaz nem minden szocreál, ami kocka. Tovább olvasom