Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Lavórban laknak Bernáthék

Még időben érkeztünk az újszegedi Cserőke dűlőbe, ahol hetek óta víz mosta Bernáthék házát. Az idős házaspár arra várt, hogy majd csak kiszikkad a föld. Riasztásunk után tegnap a tűzoltók példás gyorsasággal két szivattyúval eltávolították a háromszáz köbméter vizet.
Fotó: Karnok Csaba
Három hete vízben él Bernáth Mihály és felesége újszeged és Szőreg határán a Cserőke dűlőben. A kukoricaföldek között az első telek egy nagy lavór: a terület legmélyebb pontja. Nem csoda, ha felhőszakadás idején minden honnan idefolyik a víz. A kertben a ház faláig áll a víz: utcai cipőben a kerítésnél tovább nem lehet jutni. A 72 éves Vera mama és a 77 éves Miska bácsi fél lábszárig érő vízben jön kaput nyitni. Két pár gumicsizmát is hoznak, hogy be tudjunk menni.

– Vigyázzanak, csak utánunk jöjjenek, mert, ha letérnek a járdáról elsüllyednek az iszapban – mondja a barna köpenyes házigazda az algás barna vízben tocsogva.

– Nézzék csak, oda a rengeteg rózsám, tönkrement az összes virágom, a vetemények, a gyümölcsfák mind kipusztultak. A férjem már legalább húszat kivágott az idén – sajnálkozik arcát tenyerébe temetve Vera mama.

Bernáthék 1999-ben építették a házat. Masszív építménynek látszik, repedés még nincs a falakon, pedig az idén már ötödször került víz alá a pince és a kert. Próbálkoztak búvárszivattyúzni, de az annyit ért, mint halottnak a csók: a víz visszafolyt, mert egy katlanban laknak. Legalább száz méterre kellett volna elvezetni a csövet. Szerencséjükre a veranda és a szoba szintje hat lépcsővel magasabban van, mint a kert, ezért a víz az ágy alá még nem szökött be. Újabb tartós esőzés viszont tragédiát okozna.

A jószágok már mind felmenekültek a farakásokra, Rini kutya viszont térdig vízben áll és próbál ugatásával elriasztani bennünket. Míg Miska bácsi elvonja figyelmét benézünk a pincébe. A víz már majdnem a plafonig ér.

A tűzoltók két szivattyút is telepítettek. Bernáth Mihály aggódva figyeli a mentést. Az egész portát elöntötte a víz. Fotó: Karnok Csaba
– Kértek már segítséget a tűzoltóktól? – kérdezzük a háziakat, miközben az udvaron, a ház mellett a hatalmas vízben botorkáltunk a kijárat felé.
– Nem szóltunk mi senkinek, kedves uram. Azt várjuk, hogy majd csak kiszikkad a föld, mint ezen a nyáron már többször. De most nem akar száradni és ezért vagyunk kétségbeesve – mondja Miska bácsi könnybe lábadt szemekkel.

Látva az idős emberek tanácstalanságát, kiszolgáltatottságát beszólunk a tűzoltósághoz. Fél óra múlva Faragó Mihály szer parancsnok és csapata a helyszínre érkezik. A pince ablakához telepítenek egy szivattyút és hozzá csatlakoztatnak nyolcvan méter csövet.

– Reméljük innen nem folyik vissza a víz – mondja Katona Zsolt tűzoltó, aki elárulja, hogy a szivattyú percenként 800 liter vizet emel majd ki. Fél óra múlva – miután a pincében csökken húsz centiméterrel a vízszint – a parancsnok hirtelen leállíttatja a munkát. Azt mutatja, hogy ömlik a víz a kertből befelé és ha jobban kiszívják, akkor a nyomáskülönbség hatására beszakadhat a pince fala.

– Kihozatunk egy másik szivattyút és azt a kertben dolgoztatjuk – javasolja a parancsnok. Fél óra sem telik el és percenként több mint másfél köbméter víz hagyja el a telket. A tűzoltók viszont úgy saccolják, hogy legalább háromszáz köbméter vizet kell eltávolítaniuk, ami legalább két óráig eltart. A mentés kora délután fejeződik be: az idős emberek úgy állnak a kapuban, mintha csoda történt volna. Miska bácsi és Vera néni abban bízik, hogy hamarosan kiszárad a föld és újra nyugodtan élhetnek kis otthonukban.

Cs. Gát László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőzik a héten a parlagfű pollenje

A növényvédelmi szolgálat helyrajzi szám szerint bünteti az elhanyagolt földterületek használóit.… Tovább olvasom