Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Lázadás a Cserepes soron

A többszörösére emelt lakbérek és közös költségek miatt lázadnak a szegedi Cserepes soron élők. A vegyes tulajdonú társasházakban lakók azt mondják: az IKV csak a pénzt szedi be és semmit nem tesz életkörülményeik javításáért. A cég elnök-vezérigazgatója szerint csak az elvégzett munka után járó költségeket számlázzák.
Kovács Gusztáv elkeseredve mutatja papírjait Fotó: Frank Yvette
A vehemens fiatalemberek az öklüket rázva, az idősebb asszonyok kisírt szemmel nyomják az orrom alá a szegedi IKV Rt.-től kapott értesítőket. Mindenki mondja a magáét, panaszkodnak, dühöngnek, szidják az IKV-t, a várost, a képviselőt. A Cserepes sori vegyes tulajdonú társasházakban élőknek háromszor, négyszer több közös költséget, illetve lakbért kell fizetniük, mint tavaly.

– Ember! – szólít meg egy fiatal férfi. – Az eddigi havi 4023 forint helyett 24 ezer 23 forintot kérnek! Mi ez a vállalkozási díj 17 ezer 378 forintért? – dugja elém a papírját Kovács Gusztáv. Az IKV-tól megtudjuk: a különböző javítási költségeket tartalmazza.


Nem fejlesztik

A körzet képviselője, Katona Gyula is tud a Cserepes soron élők problémájáról, de lakbér és közös költség ügyben senki nem kereste fel néhány nappal ezelőtti fogadóóráján. Elmondta: a területet nem csatornázzák, nem fejlesztik, mert a távlati tervek szerint a házakat lebontják és a helyükön modern társasházakat építenek. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a városnak lesz pénze a kisajátításra és a jelenlegi lakókat megfelelően el tudja helyezni.

– Tíz év alatt egy szöget nem ütöttek be. Kocsiúton járunk, mert a járda ingoványos. Fűnyírós embert 25 éve nem láttam – panaszkodik Farkas Lajosné. – Nem javítanak ebben a lágerben semmit. Egy bacilustelepen élünk. Nézze meg a kerítéseket, bármikor rádőlhet a gyerekekre. Tizenöt éve már agyonütött egy kislányt. Akkor az elemeket megdrótozták, de az semmit sem ér – rázza meg a kerítést az 54 éves Kovács Valéria, majd felemeli a kukát, aminek nincs alja. – Ennyit a szemétszállításról – mutatja mérgesen.

A szemben lakó Szécsi Géza higgadtan arra kér: nézzünk be a több éve megvásárolt házába, ahol még fürdőszobát is kialakított, hogy komfortosabbá tegye. Azt állítja: nála senki nem járt javítani, pedig a közös költségben az IKV ezt is felszámolja. A falak vizesek, a plafonról hullik a vakolat, mert a ház a magas talajvíz miatt mozog.

– Azt nehezményezzük, hogy nélkülünk döntöttek. A közgyűlésre direkt nem hívtak bennünket. Új közgyűlés összehívását kezdeményezzük, mert nem bírjuk kifizetni ezt a hatalmas költséget – sorolja észrevételeit az 59 éves rokkantnyugdíjas férfi, akinek 3300 helyett 12 ezer 511 forintot kellene fizetni.

Az IKV-nál Baranyi Irén gazdasági igazgató azt állítja: minden társasházi tulajdonost meghívtak a közgyűlésre, de csak néhányan jelentek meg. A döntések az előző évi elszámolások alapján jogszerűen születtek. A társasházakban lakó bérlők, akik évközben üzemeltetési előleget fizettek, sok esetben több ezer forintot visszakaptak, néhol pedig meg kellett emelni a díjakat.

– Nemcsak a tulajdonosok fizetnek ennyit, hanem a társasházakban tulajdonrészes önkormányzat is – jelenti ki a gazdasági igazgató. Az IKV állítása szerint a Cserepes soriak közül egyeztetésre alig mentek be. Pedig a cégnél minden elvégzett munka és ellenértéke is nyomon követhető – erről bárki meggyőződhet.

– Egy fillérrel nem kérünk többet, mint ami költségünk van. Tiszta viszonyokat szeretnénk teremteni a társasházakban – nyugtatja meg a lakókat Németh István, az IKV elnök-vezérigazgatója, aki megemlíti: a város 5100 IKV-s lakásában élők kilencven százaléka pontosan fizeti a költségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a szegedi OTP-ház felújítása

Elkezdődött a Széchenyi tér és a Takaréktár utca sarkán álló szecessziós palota felújítása. Az öt… Tovább olvasom