Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Lázár János elismerte, hogy Kisteleken szabálytalanul költötték az uniós pénzt

Az ipari park, a gyógyszálló és az inkubátorház körül sincs rendben az uniós pénz elköltése - ez derül ki egy, az Indexhez is eljutott, de Hadházy Ákosnak, az LMP képviselőjének címzett levélből, amelyet Lázár János kancelláriaminiszter küldött az ellenzéki politikusnak.
A szellemkastélyként elhíresült beruházásról már ismert, hogy vissza kell fizetnie a pályázaton nyert több százmillió forintot, erről lapunkban is beszámoltunk. A kisteleki ipari parkra még 2006-ban pályázott az önkormányzat, nyertek is 46 millió forintot a beruházásra. Az önkormányzat később csarnokok építésére, telephelyek létesítésére értékesítette ezeket a telkeket, majd a bejelentkező cégek szintén uniós pénzből felhúzták ide csarnokaikat, ám azok többsége a mai napig nem működik.
Vigyázat! – olvasható a táblán. Nem vigyáztak. Fotó: Török János

Március végén lapunkban is írtunk erről, akkor az ipari parkot működtető önkormányzati cég vezetője, Bozsányi
Ilona azt mondta, hogy a cégek késlekedése, gondjai miatt az önkormányzat nem felelős.
 

Lázár János kancelláriaminiszter most Hadházy Ákosnak, az LMP társelnökének és országgyűlési képviselőjének küldött levelében azt írta, hogy a Miniszterelnökség eljárást indított, hogy kivizsgálják a kisteleki beruházásokat, amelyek szemmel láthatóan nem működnek, de minden esetben lenyelték az esetenként 80-90 millió forintos uniós támogatást.


Egy harmadik projektet is kifogásoltak a Miniszterelnökség ellenőrei: egy helyben felhúzott start up inkubátorházzal kapcsolatban is szabálytalanságok merültek fel. „Az ellenőrzések lefolytatása után mindhárom esetben indokoltnak találtam a szabálytalansági eljárások lefolytatását, amelyeket az érintett Irányító Hatóságok végeznek el" – írta a miniszter. Ha a szabálytalanságok bizonyítást nyernek, összesen akár milliárdos tételben kérhetnek vissza uniós pénzt az érintett vállalkozásoktól.

A harmadik, az ellenőrök által gyanúsnak ítélt beruházásról egyébként annyit lehet tudni, hogy 2007 decemberében három helyi potentát létrehozta az Euro-Kistelek Kft.-t, ez pályázott az inkubátorház megvalósítására, amire 145 millió forintot nyert a cég. 2014 májusáig ebben a cégben a kisteleki polgármesternek is volt érdekeltsége.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Bach ül az asztalfőn˝ - Rákász Gergely megeleveníti az orgona lordjait

Rákász Gergely legújabb látványkoncertjével, a Lords of The Organnel szeptember 28-án Szegedre… Tovább olvasom