Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Lázas gyerekek, tüdőgyulladásos felnőttek

Influenzás még nincs Csongrád megyében, az orvosi rendeléseken azonban így is rengetegen vannak láz, köhögés és nátha miatt. A felnőttek között ráadásul sok a tüdőgyulladásos is. Ezen a héten naponta 30-40-en fordultak meg egy-egy rendelésen. A doktornő elmondta: a panaszok többsége vírusos eredetű, így nincs szükség antibiotikumokra.
Növeli a fertőzésveszélyt, hogy a szülők beteg gyereket is elengednek az óvodába. Fotó: Schmidt Andrea
Napok óta tele vannak az orvosi rendelők, gyerekek és felnőttek egyaránt betegeskednek. A szokásos téli vírus érkezett meg: rengetegen köhögnek és fújják az orrukat, sokan belázasodnak. A legtöbben már a tüneti kezelésre is jól reagálnak, köhögéscsillapítóval és orrspray-vel egy hét alatt átvészelik a kórt.

A Széll családban néhány nap alatt mindenki megbetegedett. A legjobban a hat hónapos Sámuel viseli a megpróbáltatásokat, bár bágyadtsága és sápadtsága mutatja, hogy nincs jól. Nővére, a hároméves Gréta egész éjszaka lázas volt, amin nem segített sem a gyógyszer, sem a hűtőfürdő. A gyerekek édesanyja, Széllné Gera Andrea is rossz közérzetre panaszkodik, állandóan az orrát fújja. Ráadásul ő még orvosnál sem volt, csak kisgyerekeit vitte el tegnap szakemberhez.

– Ez a menő most, sajnos – mondta Oszlács Edit háziorvos, miközben a kicsiket vizsgálta. – És ők még közösségbe sem járnak. El lehet képzelni, mi van az óvodákban, ahol ma már sok esetben nem veszik olyan komolyan a fertőzésveszélyt, és ha egy gyerek megbetegszik, továbbra is megengedik, hogy közösségbe járjon.

Az elmúlt napokban átlagosan 30-40 beteg fordult meg egy-egy rendelésen. A doktornő elmondta: a panaszok többsége vírusos eredetű, így nincs szükség antibiotikumokra. A Széll gyerekeknek is vitamint, köhögés- és lázcsillapítót, valamint nyákoldót írt fel. Hozzátette azonban, hogy mindenkinek érdemes orvoshoz fordulnia panaszaival, hiszen előfordulhat, hogy szövődmények lépnek fel.

A felnőtteknél ez nem ritka. Az elmúlt héten feltűnően nagy számban találtak röntgennel igazolható tüdőgyulladásos esetet. Sokan panaszkodnak egész éjszakán át tartó, fullasztó köhögésre is az elesettség és a láz mellett, ráadásul már előkerült egy-két influenzagyanús eset is.

– Bár az országban már kimutatták az influenza A típusát, a megyében még nem – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Csongrád Megyei Intézetének járványügyi osztályvezetője. – A jellemző tüneteket mutató betegektől kenetet vesznek a háziorvosok, és mindegyiket beküldik hozzánk tenyésztésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkos a szeged.hu ára

Továbbra is egy magáncég tulajdonában van a szeged.hu internetes cím, amit az önkormányzat már évek… Tovább olvasom