Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Lazók Mátyás: Mindannyian karamazovok vagyunk

Szeged - Lazók Mátyás kollégáival négyszereplős darabot írt Dosztojevszkij nevezetes regényéből, A Karamazov testvérekből, amelyet Laboda Kornél rendezésében csütörtökön 19 órától játszanak a REÖK-ben. A szegedi társulat fiatal színésze Aljosát alakítja a produkcióban.
– Már két éve játszottam Szegeden, úgy éreztem, azzal, hogy a színművészeti után egy hagyományos társulathoz szerződtem, a színházcsinálás könnyebb útját választottam. Nem kaptam komolyabb szerepeket, hiányzott a műhelymunka, Maláj Gyuri, a színház mindenese javasolta, hogy legyek Aljosa, csináljam meg A Karamazov testvéreket. Ez azért volt érdekes, mert korábban már Zsótér Sándor is javasolta, aki Zsámbéki Gáborral közösen a színművészetis osztályunkat vezette. Hegedűs D. Géza is ugyanezt tanácsolta, ezért elolvastam a regényt, Maláj Gyuritól pedig kaptam egy négyszereplős verziót, amit annak idején Telihay Péter állított színpadra Szolnokon. Azt túl populárisnak találtam, ezért szerettem volna egy új verziót, amit végül Bíró Bencével, Faragó Zsuzsa dramaturggal és a rendezésre is vállalkozó Laboda Kornéllal, valamint a többi szerepet játszó volt osztálytársaimmal, Orosz Ákossal, Adorjáni Bálinttal és a párhuzamos bábosztályból Jankovics Péterrel közösen készítettünk el. Dalokat is írtunk hozzá – mesél a csütörtökön 19 órától a REÖK-ben látható, szándékosan csupa kisbetűvel írt karamazov című produkció megszületéséről Aljosa megformálója, Lazók Mátyás, aki kollégájával, Danis Lídiával és kisfiukkal él Szegeden.

Orosz Ákos és Lazók Mátyás a karamazov című előadásban. Fotó: Börcsök Mihály
Orosz Ákos és Lazók Mátyás a karamazov című előadásban.
Fotó: Börcsök Mihály

– A „karamazovság" mindnyájunkra jellemző. Van bennünk valami, ami hajt az ismeretlen felé. Olyan egyszerű dolgokról beszélgettünk: miért van az, hogy előbb-utóbb lefekszünk a legjobb barátunk barátnőjével, vagy ha azt mondják egy kísérletben, hogy a szobában lévő összes tárgyhoz hozzáérhetsz, kivéve egy poharat, néhány óra múlva azon fogsz morfondírozni, miért is nem lehet hozzányúlni. Ez mindnyájunkban és a Karamazov testvérekben is benne van, csak mindnyájunkból másképp jön elő. Úgy érzem, sok bennünk a hasonlóság a megformált figurákkal. Nagyon szabadon nyúltunk hozzá a regényhez, az volt a célunk, hogy elmondjuk a „karamazovság" lényegét, és azt, amit a három testvérről gondolunk – hangsúlyozza a szegedi társulat fiatal színművésze, akit mostanában Pozsgai Zsolt darabjában, a Pipás Pistában a siketnéma fiú, Pityu szerepében és a La Mancha lovagjában mint Anselmo, a borbély láthat a közönség. Szegeden kívül is akadnak feladatai, hamarosan Usztics Mátyás rendőrökről szóló filmsorozatát forgatják, Béres Ilonával pedig közösen játssza a Polcz Alaine könyvéből készült Asszony a fronton című előadást. Tervezi, hogy A félkegyelműt is színpadra állítják volt osztálytársaival.

Szentesen volt gimnazista
– Édesanyám annak idején rátalált a szentesi Horváth Mihály gimnázium drámai tagozatára, így Oroszlányból oda jelentkeztem. A legjobb választásnak bizonyult, mert ez a fantasztikus iskola meghatározó volt az életemben. Még Bácskai Miska bácsi rendezésében is felléptem francia nyelvű előadásokban, Keserű Imre, Perjésné Dózsa Erzsébet és a többiek szívvel-lélekkel tanítottak bennünket. Szabad gondolkodásra, a véleményünk vállalására ösztönöztek, és arra, hogy sohase adjuk fel – emlékezett a szentesi évekre Lazók Mátyás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halogatják a döntést

Úgy látszik, az utolsó pillanatig halogatja a döntést Tiszasziget és Újszentiván képviselő-testülete, hogy kivel alakít közös önkormányzati hivatalt. Tovább olvasom