Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Le kellett állítani a megyeházi páternosztert

Szeged - Amíg nem újítják fel, nem indulhat újra a szegedi kormányhivatal híres körforgója. Épp akkor ment tönkre, amikor az épület megszépült.
Több mint 55 éve, 1960 júniusában helyezték üzembe a szegedi megyeháza, most már kormányhivatal körforgóját, amelyhez hasonló a megyében már nincs, az országban is csak húszat tartanak számon. A 16 fülkéből álló, nyitott felvonó működés közben folyamatosan mozog, a megfelelő pillanatban kell belépni, és időben kell kilépni belőle.

A huszadik század elején terjedt el ez a fajta felvonó, mert egységnyi idő alatt jóval több embert tudott szállítani, mint a hagyományos lift. Mozgáskorlátozottak viszont nem tudják használni, így több ilyet már nem fognak építeni. Elterjedtebb neve a páternoszter. A pater noster szavakkal kezdődik a Miatyánk latinul. A körforgó azért kapta ezt az elnevezést, mert a kispapok is körbe-körbe járva mondták ezt az imádságot.
 
A kormányhivatal fel akarja újítani az ipari műemléket, amelyhez hasonló már nem sok működik az országban. Fotó: Kuklis István
A kormányhivatal fel akarja újítani az ipari műemléket, amelyhez hasonló már nem sok működik az országban. Fotó: Kuklis István

A szegedi páternoszter néhány hete nem működik, lezárták, amikor a szegedi megyeházát felújították. Az épületben egy modern lift is készült, így nem kell lépcsőzni.

– Nem azért vontuk ki a forgalomból, mert az új lift elkészült, hanem biztonsági okokból. Épp a felújítás idején fordult elő, hogy többször is leállt, minden ok nélkül – válaszolta kérdésünkre Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője.

– Megnézték, és bebizonyosodott, hogy a páternoszter műszaki felújításra szorul, ami több tízmillió forintba kerül. Egyelőre keressük a forrást, amelyből ez a munka elvégezhető. A kormányhivatalnak az a szándéka, hogy tovább működtesse ezt az ipari műemléket. Szükségünk is van rá, hiszen ezen közlekedhetnének a munkatársaink, az új lift pedig szinte teljes egészében az ügyfeleinket szolgálná.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2016 a tanulás éve

Az Idősek Akadémiáján a friss nyugdíjasoknak szóló tudnivalókat helyezik előtérbe, valamint a… Tovább olvasom