Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Le kellett zárni a szegedi rakpartot

Lezárták a szegedi rakpartot a Tisza újabb áradása miatt vasárnap este, és a parti út tegnap estére víz alá is került. A tetőzés a hét végére várható, ha a vízgyűjtő területeken nem lesz csapadék-utánpótlás. A tavaszi rekord árhullám idején március 13-tól nem lehetett közlekedni a folyóparti úton, és mindössze egy hete, május 28-án nyitották meg ismét a forgalomnak.
Alig húzódott vissza, máris ismét árad a folyó. Fotó: Karnok Csaba
Alighogy kijavították a kátyúkat a szegedi rakparton, ismét le kellett zárni a forgalom elől az újabb áradás miatt. A tavaszi rekord árhullám idején március 13-tól nem lehetett közlekedni a folyóparti úton, és mindössze egy hete, május 28-án nyitották meg ismét a forgalomnak.

Az úttest felezővonalát 580 centis vízállásnál éri el a Tisza – tudtuk meg Kőfalvi Istvántól, az Atikövizig műszaki ügyeletesétől. Tegnap estére állt a víz az úton. És a Tisza tovább árad, a hét közepére megközelíti a 650 centis magasságot, ez egyszersmind az első fokú készültség bevezetését is jelenti. A tetőzés – ha a vízgyűjtőn nem lesznek újabb, nagy esőzések – a hét végére várható, 700 centi közelében. (A tavaszi rekordárvízkor 10 méter fölötti volt a vízmagasság.)

A Hármas-Körösön már érvényben van az első fokú készültség, tegnap 621 centi volt a vízállás. A tetőzés szerdára várható 630 centinél, ha nem lesz a hegyekben újabb eső. A Maros vízszintje tegnap 261 centi magas volt Makónál. A folyó ugyan tovább árad, de minden bizonnyal a tetőzéskor is a mederben marad.

A belvizes területek nagysága – holott előzőleg már jelentősen visszahúzódott – ismét növekszik. A megyében mintegy 6-7 ezer hektár áll víz alatt – az igazgatóság összterületén csaknem 12 ezer hektár –, a szivattyúzás ismét beindult. Tizenhét szivattyú naponta több mint 870 ezer köbméter vizet juttat a földekről a folyókba.

A ciklonhatás, mely az eddigi esőzéseket okozta, folyamatosan veszít erejéből, egyre kevesebb az eső. Amikor a legtöbb esett, az naponta 20-30 milliméter volt – azaz négyzetméterenként húsz-harminc liter eső zúdult alá. A megye területén a legutóbbi esős napon, pünkösd vasárnapján huszonnégy óra alatt 15 milliméternyi csapadék hullott; a legnagyobb mennyiséget a Tápéval szemközti területhez közel eső Tisza-holtágnál mutatták ki, 29,8 millimétert.

A következő napokban legföljebb két-három milliméternyi csapadék hullhat, a délutáni órákban – helyi keletkezésű gomolyfelhőkből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillogó, villogó járműcsodák Szegeden

Szombattól hétfőig csodajárgányok randevúznak Szegeden, a Mars téren. Az autók szerelmesei a világ… Tovább olvasom