Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Leader program: 300 millió Csongrád megyének

Egy híján harminc Csongrád megyei kistelepülést érint a siker: összesen 300 millió forintot nyertek el az uniós Leader programban.
A Leader az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része. Azt célozza, hogy a vidéki települések közösen alakítsák és valósítsák meg térségük hosszú távú fejlesztését. Integrált és innovatív stratégiákat igényel, az újszerű kezdeményezéseket karolja föl, a helyi vidékfejlesztési akciócsoportok által kidolgozott programokat támogatja. Ezek a helyi tervek megcélozhatják a természeti és kulturális értékek hasznosítását, a vidéki életkörülmények javítását, a helyi termékek hozzáadott értékének növelését és piacra juttatását, új eljárások és technológiák használatát a versenyképesség érdekében. A program a helyi szereplők – önkormányzatok, civil szféra, vállalkozások – közötti együttműködésre és partnerségre épít.

Magyarországon az idei évben 4,8 milliárdos forrás használható fel a helyi akciócsoportok vidékfejlesztési terveinek megvalósítására. Ennek sikerétől is függ, mennyi lesz a következő években elnyerhető támogatás. Az idei pályázati eredményeket hivatalosan a közeli napokban hirdetik ki, de Csongrád megye egyik lobbistájától, Ujhelyi Istvántól már tegnap megtudtuk: a megyék közül Csongrádban érinti a legtöbb kistelepülést – huszonkilencet – a Leader program. Az összesen 300 millió forintot három együttműködő kistérségi akciócsoport nyerte el, a Makó környékiek mellett a szegedi kistérség települései, valamint a Mindszent, Csongrád és Szentes környéki falvak. A szegedi MSZP-s országgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy a megye nagyvárosi képviselői voltak a program sikerének fő generálói, legeredményesebb lobbistái.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeri-e ön a pártok ígéreteit és képviselőjelöltjeit?

Harmincegy nap van még hátra a parlamenti választások első fordulójáig. Noha nyakig benne vagyunk a… Tovább olvasom