Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Leállítanak 1056 devizahiteles pert

Szeged - Csongrád megyében a Kúria döntése miatt 1056 devizahiteles pert állítanak le a bíróságon. Minden egyes eljárást egyesével vizsgálnak felül.
Berendelték a szabadságon lévő devizahiteles ügyeket tárgyaló bírókat, azért, hogy a Kúria döntésének megfelelően leállítsák a folyamatban lévő ügyeket. A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a döntés nem az összes devizahiteles eljárást érinti, csak azokat, ahol a pert az árfolyamrés vagy a tisztességtelen kamatemelés miatt indították.

Megtudtuk, a Szegedi Törvényszéken 664, a Szegedi Járásbíróságon 355 ügyet érint a felfüggesztés, a többi pert a környező települések bíróságain indították. A törvényszék úgy becsüli, augusztus 10-éig közel 1100 ügyben döntenek a bírók. – Pontos számot azonban azért sem tudunk közölni, mert a jogegységi döntés és a törvény hatályba lépése ellenére folyamatosan érkeznek új keresetlevelek a bíróságokra, bizonyos ügyeket pedig időközben befejeztek – közölte a sajtóosztály. Minden ügyet egyenként kell megvizsgálni, és tisztázni, hogy a törvény rendelkezéseinek hatálya alá esik-e. A bírák – szabadságukat megszakítva – folyamatosan végzik a peres eljárások vizsgálatát.

A Magyar Nemzeti Bank kedden tette közzé, a bankoknak miként kell kiszámolni az ügyfeleknek visszajáró árfolyamrés összegét. A portfolio.hu szerint nem egyszerűen kamatos kamattal jár vissza a korábban jogszerűtlenül felszámított összeg a devizahiteleseknek, hanem aktuális tőketörlesztésként beszámítva, ami jelentősen megnöveli az összeget.
Azt, hogy pontosan mennyi jár vissza az ügyfélnek, nagyon nehéz kiszámolni, mivel minden egyes törlesztőrészletet és az utána kialakuló tőketartozást is újra kell számolni. Hozzáteszik, aki nem bízik meg a bankjában, jobb lesz, ha majd egy profi segítségét kéri. A pontos elszámolás akkor várható, ha ősszel megjelenik az ezt szabályozó törvény.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandok Éjszakája: 42 fürdő éjszakázik ma

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezéséhez a szegedi Anna fürdő és a Napfényfürdő Aquapolis, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, a Szentesi Üdülőközpont, valamint a Makói Hagymatikum csatlakozott. Tovább olvasom