Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Leállnak a műtétek a klinikákon

Szeged - Elmarad az összes tervezhető beavatkozás és vizsgálat a szegedi klinikákon és szakrendelőkben a jövő héten – a klinikai központnak ugyanis elfogyott a pénze. Csak a sürgősségi eseteket látják el, és hamarosan más megszorítások is várhatók.
Jövő héten egyetlen halasztható műtétet, beavatkozást, kezelést, vizsgálatot sem végezhetnek a szegedi klinikákon, szakrendelőkben és kórházakban a klinikai központ súlyos anyagi helyzete miatt – rendelte el körlevelében Pál Attila elnök. Ezeket a beavatkozásokat későbbre kell átütemezni, de hogy pontosan mikorra, azt egyelőre nem tudni. Információink szerint ugyanis a decemberi műtéti, vizsgálati, kezelési naptárak már beteltek. A korlátozás alól csak a sürgősségi esetek jelentenek kivételt: a traumatológiai, az onkológiai, a gyermekgyógyászati és a szülészeti ellátás.

– Mivel ugyanannyi munkáért az egy évvel korábbihoz képest 30 százalékkal kevesebbet fizet nekünk az OEP, az egyes klinikák kerete 16-a és 20-a között elfogy. A klinikavezetők pluszpénzt kértek tőlem, de egyszerűen nem tudok miből adni – magyarázta Pál Attila, miért volt szükség az ellátás drasztikus korlátozására. A műtétre, kezelésre, vizsgáltra előjegyzett betegeket a klinikák most igyekeznek értesíteni arról, hogy egyelőre elmarad az ellátásuk. Az is kérdéses jelenleg, hogy decemberben folytatódik-e, és ha igen, hogyan az ellátás korlátozása. Ezt a mai klinikai tanácson vitatják meg az intézményvezetők.

A rendkívül alacsony finanszírozás miatt már hónapok óta küzd a klinikai központ a talpon maradásért. Végül már a fenntartó SZTE-nek kellett mentőövet dobnia: szeptember végéig 681 millió forintot fordítottak betegellátásra a nem orvosi karok bevételeiből. Bár a szaktárcától – az őszi demonstrációknak köszönhetően – visszakapta egy kis részét az intézmény annak a pénznek, amit az áprilisban bevezetett alacsony finanszírozás elszívott, ettől nem állt helyre a gazdasági stabilitás – a rektor pedig válságterv kidolgozására kérte a klinikai központ menedzsmentjét. A jövő heti műtéti stop ennek a 300 pontból álló intézkedési tervnek csak egy része. A tervet a rektori tanács – kemény vita után – elfogadta, az egyetemi szenátus pedig jövő hétfőn dönt róla.

Válságcsomag

A 300 pontos csomag elemei között szerepel a teljes létszámstop fenntartása a klinikákon – sőt ezután a meglévő üres státuszok sem tölthetők be. Szigorúbban ütemezik a betegellátást, még több külföldi, fizetős beteget fogadnak, a drága – például CT- vagy MR-vizsgálatokat csak tanszékvezetők engedélyezhetik, antibiotikumok csak osztályvezetői szint fölött rendelhetők a pácienseknek, a vizsgálati protokollokat pedig a betegellátást még nem veszélyeztető, lehető legkevesebbre szűkítik. Emellett „munkaerő-elemzést" végeznek, egyes klinikákon ugyanis a feladatokhoz mérten aránytalanul sok, míg másutt túl kevés szakember dolgozik. Az úgynevezett készenléti ügyeletben is differenciáltabb bérezést alakítanának ki. Mindezzel egy esztendőben – a tervek szerint – 1,4 milliárd forint takarítható meg, míg a kieső bevétel pótlásához 2,6 milliárdra lenne szükség.

Olvasóink írták

81 hozzászólás
 • 81. gróf 2009. november 20. 13:32
  „Csökken a Szegediek TB levonása is?”
 • 80. Felhőfejes 2009. november 20. 13:23
  „Elnézést, helyesen: Botka-Szabó paktum”
 • 79. Csirén 2009. november 20. 12:20
  „A megszorításokat nem a betegellátáson, hanem a betegellátáshoz közvetlenül nem kapcsolódó területen kell kezdeni. Hányan dolgoznak és hány igazgató van az orvos gh-ban? Hányan maradtak és hány igazgató volt az integráció előtt az orvos gh.-ban?
  Itt van a kutya elásva...... ( itt is...)”
 • 78. kispacni 2009. november 20. 08:40
  „pann,

  Nincs olyan sok prof emeritus, nem is kap félmilliót, és nem is a semmiért mert dolgoznak.”
 • 77. Felhőfejes 2009. november 19. 23:19
  „Ez azért érdekes. Ha valaki 150 év múlva visszaolvassa ezeket a hozzászólásokat, meg lesz győződve róla, hogy az ország egészére érvényesek voltak a megszorítások, hogy csak sürgősségi betegellátás létezett e korban szép hazánkban. Lehet, hogy előbb-utóbb ez lesz a helyzet, de vegyük már észre, hogy jelenleg csak itt, Szegeden jutott csődbe a város egészségügyi rendszeréért felelős klinikai központ - s bénult meg ez által városunkban a betegellátás. A szegedi, városi egészségügyi ellátó intézmények ugyanis a Botka-Szabó patkum következtében az egyetem fennhatósága alá kerültek. Ha ez a paktum nem jött volna létre, akkor - miként az ország többi, (szerencsésebb) településén - továbbra is léteznének és működnének a városi fenntartású egészségügyi ellátó intézmények. A polgárok felkereshetnék ezeket vizsgálat, kezelés, műtét stb. céljából - ahogy ez korábban megszokott volt.
  Még az is lehet, hogy azért a csőd, mert az egyetem drágábban működteti ugyanazt a szolgáltatást, mint amit a város olcsóbban működtetett anno. (Ne feledjük, a klinikákon a gyógyítás mellett kutatási és oktatási tevékenység is folyik, s nem vagyok biztos, hogy e három terület finanszírozása maradéktalanul elválik egymástól.) Másfelől általában (elméletileg) is igaz az, hogy két, egymástól független, kisebb rendszer rugalmasabban képes a kihívásokra reagálni, illetőleg az egyiknek az összeomlása nem jelenti szükségképpen a másikét is.
  Most Szegeden a klinikai rendszer csődje egyben a város egészségügyi ellátásának összeomlását is jelenti.
  Csak gratulálhatunk hát az integráció létrehozóinak s aláíróinak (a polgármesternek és az egyetem rektorának). Mindazonáltal szeretném egyben megnyugtatni is őket: ne féljenek, ne tartsanak attól, hogy valaha is felelősségre vonják őket...”
 • 76. dokmed 2009. november 19. 21:43
  „"teljes létszámstop fenntartása a klinikákon - sőt ezután a meglévő üres státuszok sem tölthetők be. Szigorúbban ütemezik a betegellátást, még több külföldi, fizetős beteget fogadnak, a drága - például CT- vagy MR-vizsgálatokat csak tanszékvezetők engedélyezhetik, antibiotikumok csak osztályvezetői szint fölött rendelhetők a pácienseknek, a vizsgálati protokollokat pedig a betegellátást még nem veszélyeztető, lehető legkevesebbre szűkítik"
  2009, EU, Magyarország Gratulálok. Ezért remélem a börtönben fognak életük végéig rohadni a felelősök- a vezetéstől a minisztériumig.”
 • 75. jozicsenko 2009. november 19. 20:30
  „47. hozzászólás mitudomain 2009.11.19. 16:23
  http://www.adko.hu/ado/Bokros2.pdf
  itt van Bokrosék terve, amit (HÁLA AZ ÉGNEK) a vizitdíjjal együtt söpörtünk el, mert a vizitdíj után ez jött volna

  -magánEÜbiztosítók, amik idejönnek, beneveznek a játékba, de TI/MI tőkésítjük fel!!!
  -havi min 10e Ft-os fix járulék
  -adójóváírás eltörlése
  -minimálbéresre is 18%os Szja
  -magasabb járulékok, stb, nem folytatom

  szumma: akkor és ott a 61eFt-os minimálbérből maradt volna 39600 Ft, amíg a létminimum volt 39100 FT

  szoval aki azzal mer jönni, hogy a 300Ftos dologgal szurtuk el, elöbb keresse meg a drága jó édesanyját párzási céllal...”
 • 74. franzvon 2009. november 19. 20:20
  „Dokmed 70!
  Igaz, igaz, igaz, és csúcs!!!Köszönöm!!!
  Már éppen szólni akartam az emeritus profjainkra tett megjegyzésre...
  Azért a tudomány, meg az hogy pl. ma nem sántikál annyi ember a gyermekbénulástól,vagy infarktus és rák után is lehet élet-ezen öregek hátán lépcsődzködött fel!!!(mégha néha morogtunk is rájuk a vizsgaidőszakban...)
  Dokmed csúcs vagy!!!
  (Mióta védem az orvosokat a fórumokban és csak lemengelézést kaptam...)”
 • 73. Figyelő 2009. november 19. 20:15
  „EZT IS MEGCSINÁLTÁK!
  HAZA VÁGTÁK A SZEGEDI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁST!”
 • 72. jozicsenko 2009. november 19. 20:14
  „köszönjük mszp, mindent tönkretesznek!”
 • 71. banan 2009. november 19. 19:51
  „En azt varom mikor CT-t mar csak az egeszsegugyi miniszter kerhet majd :D:D Akkor majd lesz finanszirozas ne feljetek :D:D”
 • 70. dokmed 2009. november 19. 19:41
  „pann 2009.11.19. 19:33
  Az egyetemi diplomásokat mindenütt megbecsülik, pláne az orvosprofesszorokat.
  Ez van, EU 2009; de te leakadtál az orvosellenességnél. Ma Magyarországon megszólják a "főorvos urat" mert esetleg A6- ossal jár- na Angliában a sima 30 éves szakorvos meg Ferrarival, Porscheval, Mazeratival. Le kéne már szállni az orvosokról.
  Sose mondtam, hogy a földműveló vagy a gyári munkás, bányász ne érdemelne többet.
  Ez a magyar betegség: mindig szembe állítani a társadalmi rétegeket.
  ÖSSZEFOGÁS!!!”
 • 69. pann 2009. november 19. 19:33
  „62. dokmed 2009.11.19. 17:37

  Végigdolgozta, na persze. És az aki a gyárban, földeken dolgozik 12 órát reggel hattol azért hogy neked legyen autód, bútorod, házad és hogy te dokmed lehessél (ha az vagy) stb mit kap mikor nyugdíjas lesz? 60E forintot pedig ő tényleg végigdolgoztta az életét”
 • 68. lájzá 2009. november 19. 19:18
  „Nekünk is volt ma 10:00-ra időpontunk, az orvos meg is érkezett 11:45-kor a rendelésére. De végül is 1kor mi is bekerültünk a vizsgálóba 2 emberrel egyetembe, majd amikor mi kerültünk volna sorra a doktor úr bejelentette, hogy neki bizony mennie kell és ennyi volt a rendelés mára. Az eredmény persze a hétfői műtéthez kellett volna és ez senkit nem érdekelt.
  Ez a magyar egészségügy, aki beteg az dögöljön meg. Ezért fizetünk.”
 • 67. bagoly 2009. november 19. 18:45
  „Decemberre van időpontom. Lehet hogymár csak volt”
 • 66. zehn 2009. november 19. 18:05
  „És akik mindezt előidézték nem szégyellik magukat?”
 • 65. igazságkereső 2009. november 19. 18:01
  „Csak egy kis adalék egy másik címből idézve: " A Sláger és a Danubius utolsó percei"-hez hozzászólva: Bochkor és társai személyenként és évenként 60 millió forintos igénnyel léptek fel az esetleges új csatornánál történő foglalkoztatásukért. Közben az egészségügyet "bezárják" pénzhiány miatt,betegek kezelése marad el, de a taxis is a piros szalagot tűzi ki a Danubius és Sláger megszüntetése miatt.Ennyire nem tudja a magyar a helyén és értékén kezelni a dolgokat, ennyire nem veszik észre, hogy Boros és Bochkor magasról szarik mindenre és mindenkire, saját érdekeik miatt sírják el magukat élő adásban!!?? Ugye ne mennyire hülye a magyar, vagy még is??!!”
 • 64. igazságkereső 2009. november 19. 17:50
  „#59.dokmed.Igazad van minden sorodban.Ezt azonban Németországban és Franciaországban nem lehetne megtenni.Emlékeztetek mindenkit arra, hogy amikor a német postánál kiderült az elnök csalása, azonnal lemondott,nálunk erre mikor kerülne sor? Ehhez előbb a gerincet kellene vezetőinknek megteremteni, lásd azokat a gátlástalanságokat ,melyeket a Kapolyi féle milliárdosok folytatnak!! De sajnos ennyire birka magyar nép, nem is ragozom tovább!!”
 • 63. turulvedo 2009. november 19. 17:45
  „http://tdyweb2.wbteam.com/PostaPecs_1.htm”
 • 62. dokmed 2009. november 19. 17:37
  „pann 2009.11.19. 17:30
  És tudod hány BKV- tanácsadó kapott többtízmilliós végkielégítést/ megbízást a semmiért?
  Hány autópálya- "építő" cég lop el milliárdokat el egy- egy kilométeren? Két km után visszaosztott/ lenyúlt autópályapénz és megszűnnéne a Klinikai Centrum adóssága.
  Ehhez képest olyan embertől sajnálod a havi félmilliót, aki végigdolgozta az életét, betegeket gyógyított/ mentette meg az életét- és nyugaton euróban kapna havi félmilliót...
  Nem állítom, hogy mind ilyen , de azért az ellenkezőjét sem.”
81 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás király ma is példakép lehet

Sándor János, a színház örökös tagja tizenkét év után rendez újra Szegeden. Tovább olvasom