Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Leállt a sportorvosi rendelés Szegeden

Szeged - Két hétig nem tudnak sportorvosi vizsgálatot végeztetni Szegeden azok, akiknek erre a versenyzéshez szükségük van. A Boldogasszony sugárúti ifjúsági rendelőintézetet átalakítás miatt bezárták, a sportolóknak végszükség esetén Vásárhelyre kell menniük.
Már hétfőtől megszűnt a sportorvosi szakrendelés a Boldogasszony sugárúti gyermek- és ifjúsági rendelőintézet épületében, az ingatlant ugyanis kiüríti az egyetem klinikai központja. Az integrációs folyamat részeként az eddig az új klinika második emeletén működő gyermekpszichiátriai osztály költözik majd az épületbe – miután felújították és átalakították. Információink szerint erre szeptembernél hamarabb nem kerül sor.

– Összepakolunk, csomagolunk és leltározunk, dobozok közt töltöttük az elmúlt hetet – számolt be a jelenlegi helyzetről Mikulán Rita, a sportorvosi szakrendelő vezetője. A költözés miatt már ezen a héten is szünetelt a rendelés, és egészen július közepéig tart az az átmeneti állapot, hogy Szegeden nem tudnak sportorvosi vizsgálatot végeztetni a sportolók. Erre a tizennyolc évesnél idősebbek esetében évente egyszer, a fiatalabbaknál évente kétszer van szükség, e nélkül ugyanis nem kapnak engedélyt ahhoz, hogy versenyeken indulhassanak.

Noha hónapok óta levegőben lógott a költözés, mégsem tudtak felkészülni a váltásra. Fotó: Schmidt Andrea
Noha hónapok óta levegőben lógott a költözés, mégsem tudtak felkészülni a váltásra.
Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi sportorvosi rendelő a fővárosi sportkórház kihelyezett részlege, az általuk eddig használt helyiségeket csak bérelték a szegedi egyetemtől. Úgy tudjuk, bár hónapok óta a levegőben lógott a költözés, annak konkrét időpontját csak három hete ismerik a sportorvosi szakrendelés munkatársai. Emiatt kellett gyors szükségmegoldáshoz folyamodni: július 15-éig a vásárhelyi kórházban rendelő Mészáros Sándor fogadja a nagyjából negyedórás vizsgálatra – illetve engedélyre – váró szegedi sportolókat is, napi egy órában, délután egy és két óra között. Érdemes azonban előtte egyeztetni Mészáros doktorral, akinek az egy- és féléves engedélyekhez szükséges EKG-vizsgálathoz nincs eszköze, csak belgyógyászati beutalót tud adni hozzá. Az arra jogosult versenyzők EKG-lelet nélkül is kaphatnak tőle engedélyt – de csak ideigleneset. Mivel ősszel és télen hosszú a várakozás, a rutinosabb versenyzők gyakran nyáron jönnek elvégeztetni a szokásos vizsgálatot.

Mikulán Rita viszont azt javasolja, ezúttal csak az jelentkezzen sportorvosi vizsgálatra a következő hetekben, akinek feltétlenül muszáj. Július 15-étől viszont – mint mondja – új és szebb helyen, a nyáron megszokott rendelési időben fogadják a pácienseket az újszegedi MÁV-rendelőben. A Csanádi utcai intézményben a 548-020, az 548-022, az 548-055 és az 548-057-es telefonszámon érdeklődhetnek a sportorvosi rendeléssel és az előjegyzésekkel kapcsolatban.

Doboz, doboz hátán: költözik a sportorvosi. Fotó: Schmidt Andrea
Doboz, doboz hátán: költözik a sportorvosi.
Fotó: Schmidt Andrea

Mindenki megy

A sportorvosival együtt természetesen költözik a többi, Boldogasszony sugárúti gyermek- és ifjúsági járóbeteg-szakrendelés is, amelyeket a klinikai központ működtet. Nagy részük az egykori újszegedi gyermekkórházba kerül: a szemészet, a kardiológia, az ortopédia és a serdülő szakrendelés is itt kap helyet – ahogyan korábban a fül-orr-gégészeti és a pszichiátriai. Túri Sándor, a gyermekklinika vezetője elmondta: az ortopédiai rendelés már jövő héten is Újszegeden fogad, a szemészet, a kardiológia és a serdülő szakrendelés a költözés miatt 10-én és 11-én átmenetileg szünetel, de 14-étől az új helyen újraindul. Ugyancsak 14-étől új helyen, a fogklinikán zajlik a gyermek- és iskolafogászati ellátás, a fogszabályozás pedig a Vasas Szent Péter utcai egykori II. rendelőintézetben. Július 8. és 11. között a Becsei utca 3. szám alatti iskolafogászati rendelőben végzik mindkét ellátást. (A költöző szakrendelésekről pontosabban a lapunkban megjelenő hirdetésből is tájékozódhatnak olvasóink.)

Olvasóink írták

 • 4. Áldozat 2008. július 06. 18:40
  „Egy évtizedek óta jól működő rendelőt sikerült ismét megszüntetni egy tollvonással.Na persze, mondhatják csak a hely változik,az ellátás ugyanolyan lesz..De milyen körülmények között????Ha jól tudom a gyermekkórház már igy is teljesen túlzsúfolt.Gratulálok az ötletgazdáknak!!!Gondolom nekik nem kell a fél városon átbumlizniuk a gyermekükkel ha orvoshoz szeretnék vinni.Szégyen ami ebben az országban folyik az egészségügynek nevezett káoszban.Részvétem az ott dolgozóknak.”
 • 3. ANYUS 2008. július 06. 17:16
  „MINDENT TÖNKREZUZNAK,MINDENT SZÉTTIPORNAK!!!!!! PONTOSAN EZT ÉRZIK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZÓK IS!!!!!!!!MEG KELL KÖSZÖNNI GYURCSÁNYNAK,KUNCZENAK,MOLNÁR LAJOSNAK,HORDÁGY ÁGNESNAK ÉS MINDEN VELÜK EGYÜTTMŰKÖDŐNEK!!!!!!!!”
 • 2. Staboli 2008. július 06. 11:26
  „Che, jobban is jártatok, hogy nem mentetek be, a fogszabályozó orvos egy hóhér. Fél év(+aznap 5 óra) volt nekünk is, mire a gyerekem végre beülhetett a székbe, erre elkezd ordítani többek között azért, hogy miért csak most megyünk...majd ad egy csekket, meg 3 hónap múlvára időpontot lenyomatvételre. A gyerekem az ajtóban elbőgte magát. Na erről ennyit.
  Persze én könnyen könnyen beszélek, szerencsére megengedhetjük megunknak a magán fogszab.orvost. Ő bezzeg egy angyal, a gyerek már várja, hogy mikor kell újra menni.

  Az persze más, hogy ennek az egésznek nem ez lenne a rendje....”
 • 1. che 2008. július 06. 09:25
  „Ez az, tegyuk tonkre meg azt is ami mukodott...Kaosz az egeszsegugyben, jellemzoen ! De mar a gyerekekkel is igy kell banni ? A gyerek fogklinikat kellene megszuntetni mert oda bejutni harom honapos idopontra varakozas utan sem lehetet mivel hogy a birokracia uralkodik ott is ,nem a jozan esz illetve a beteg ellatasa, ennyi varakozas utan kozlik hogy nincs beutalo ,nem fogadjak a gyereket !!! Hol ott iskola orvos kuldte fogszabalyozasra....vicc az egesz, menjen mindenki magan orvoshoz, ott legalabb megdolgoznak a penzert amit kernek ! A szakellatasban is le kell tejelni ha valamit akarunk akkor is ha gyerekekrol beszellunk, kapni viszont nem kapunk semmit...esetleg ujabb idopontot ! Szomoru.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beleszerettek az önkormányzatok a kötvényekbe

Szeged - Egyre több önkormányzat bocsát ki kötvényeket, hogy segítségükkel lábaljanak ki fizetési nehézségeikből. Mivel a települések állami támogatása csökken, sokan kockázatosnak tartják az eladósodást. Tovább olvasom