Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Leánykori nevén művelődésszervező

Andragógia, azaz felnőttnevelés szakká alakul a jelenlegi művelődésszervező-képzés. Az érettségizők évekig jobb híján választották, de az utóbbi időben négy év összetett képzést kínált, és jövőre hároméves főszakká alakul.
Masszőr, anyakönyvvezető, tűzoltó – mi a közös e szakmák művelőiben? Az, hogy a szegedi tanárképző főiskolai kar művelődésszervező szakán szereztek diplomát az utóbbi években. Nem véletlenül csúfolták büfé és ruhatár szaknak, hiszen ha csupán „valamilyen" diplomára volt szükség egy állás betöltéséhez, vagy más szakra nem vették fel a végzős gimnazistát – ide jelentkezett. A harmincéves népművelőképzést a rendszerváltás után keresztelték át művelődésszervezőre. Jövőre pedig az egyetemi rendszer átgyúrásával új névvel új szakként reinkarnálódik: felnőttnevelés, azaz andragógia lesz belőle.

– A kilencvenes évek végétől tartalommal töltődött fel a tanszék munkája – tekintett vissza Orbán Hédi, a Százszorszép Gyermekház vezetője, aki másoddiplomáját szerezte a szakon, és hat éve, a kezdetektől oktatja az andragógia tantárgyat. A felnőttoktatás mellett a művelődésszervező szakosok például kultúraközvetítést, marketinget, közgazdaságtant, számvitelt, vezetési ismereteket, protokollt, média-, vallástudományi vagy rendezvényszervezői ismereteket hallgatnak. Orbán Hédi elmondta, a felnőttképzés keretében jelenleg egy éven át oktatják az idősek, álláskeresők, fogyatékosok, nők és börtönviseltek képzését, alapítványi oktatásszervezést, munkahelyi képzést és humánerőforrás-szervezést.

– Csongrád megyében kevés eséllyel helyezkedhetnek el a friss diplomások a közművelődési intézményekben, a pálya ugyanis telített – tette hozzá. A képesítéssel azonban dolgoznak szakemberek idősek otthonában programszervezőként, foglalkoztatóként, fogyatékosokat foglalkoztató munkahelyeken, munkaügyi központokban és iskolai szabadidő-szervezőként. A főállású szabadidő-szervezők viszont az iskolai leépítéseknél estek áldozatul. Megoldást a speciális szakértelmük jelent, ha rendezvényszervező, marketingasszisztens, humánerőforrás-munkatárs állásra pályáznak. Természetesen sokan messzire sodródnak a pályától.

– A tanárképzéshez képest jövőre előnybe kerülnek az andragógusok. A szak hároméves főszakká alakul, tehát míg a tanárszakosok három év után nem taníthatnak, az andragógusok ugyanennyi idő alatt teljes képesítést szereznek – foglalta össze a változás lényegét T. Molnár Gizella, a közművelődési tanszék vezetője. Az oklevelekbe andragógia szak – művelődésszervező szakirány kerül, ám az elnevezés nem a keresztmetszet beszűkülését jelzi. A plusz két évben a hallgatók szociológia és pedagógia szakirányba képezhetik tovább magukat. Február közepén, az egyetemi jelentkezések lezárultával derül ki, egyértelmű-e mindenki számára, mit takar a vadonatúj elnevezés, és mennyien szeretnének andragógusdiplomát, „leánykori nevén" művelődésszervező, „anyja nevén" népművelő szakképesítést. A héten tartott egyetemi nyílt nap sem tekinthető mérvadó előrejelzésnek; tavaly 12-en kérdeztek a képzésről és 850 jelentkezési lap futott be.


Népes tábor

A megye településein jelenleg 55 művelődési házban dolgoznak művelődésszervezők, népművelők, összesen 100-an. Diplomást országszerte 19 intézmény képez, közülük jövőre 15 folytatja működését andragógia néven. A szegedi főiskolai tanszéken jelenleg 130 nappalis diák tanul, levelezőn 300-an járnak minden évfolyamra. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged a bűnügyi toplista élmezőnyében

Budapest után Szegeden történt a legtöbb lopás az elmúlt évben. Ennek ellenére a toplista élén… Tovább olvasom