Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Lebegtetik az elbocsátásokat az iskolákban

Szeged - Szabadságukat töltik jelenleg azok a tanárok, akiket a két bezárt szegedi általános iskola jogutódja nem alkalmaz a jövőben. Felmondásukat augusztus végén kapják meg. De ők legalább tudják, hogy nincs remény. Az egyéb átszervezések, óraszámcsökkentések miatt feleslegessé váló pedagógusok jó része még mindig nem sejti, mi lesz szeptembertől. Szegeden 152-en biztosan nem lesznek ott a becsöngetéskor.
Először nevét, arcát vállalva nyilatkozott lapunknak egy elbocsátás előtt álló szegedi tanár, végül mégis telefonált: ne menjünk, nem mer beszélni helyzetéről. Hasonló köröket futottunk meg tegnap más, bizonytalanságban élő pedagógussal is. Kiderült, az elbocsátásokat a legtöbb iskolában még mindig lebegtetik, egy hónappal a tanévkezdés előtt sem tudni, mi lesz szeptembertől. Zsófia, aki eddig az egyik Szeged környéki településen tanított, és bezárt az iskolája, júniusban azt hitte, elbocsátják. Ehelyett az történt, hogy július 1-jén szerződést írt alá új munkáltatójával, a kistérségi komplexummal – amit csak mamutnak neveznek –, és azóta várja, mi lesz a sorsa. Késleltetik az elbocsátását, olykor még biztatják is: ha úgy adódna, hogy sokan maguktól elmennek szeptemberig, megmaradhat az állása.

Kistérségi mamut

A szegedi kistérség nyolc települése ősztől oktatási komplexumot működtet 11 iskolával és hét óvodával: 3200 gyerekkel 400 pedagógus foglalkozik majd. A kistérség működteti a szegedi Sólyom utcai iskolát, a Kossuth Lajos Általános Iskolát és az Eötvös József Gimnáziumot. Az intézmény – amelynek igazgatósága az Eötvösben kap helyet – egységes iskolaként üzemel majd, ami azt jelenti, hogy a belépő gyermekek akár az érettségi megszerzéséig ebben az intézményben tanulhatnak. 
Egy másik település kistérségivé lett tanárával, Erikával viszont éppen tegnap közölték szóban, hogy nincs rá szükség a tagintézményben, írásbeli felmondását majd augusztus 20. után kézbesítik. A leépítés oka az, hogy több státus megszűnik az iskolában. A 47 éves, két gyermekét egyedül nevelő anyának fogalma sincs, mihez kezd. Ágnes, aki a megszűnt Kodály téri általánosban tanított, azt mondta, a jogutód makkosházi általános a múlt hónap elsejével átvette az összes tanárt, majd 40 napos szabadságra küldte azokat, akikre nem tart igényt.

„Augusztus 29-én kell visszamennünk, és akkor kapjuk meg a felmondásunkat" – közölte a negyvenes éveinek elején járó, szintén kétgyermekes anyuka.

Szegeden 152 tanári álláshely biztosan megszűnik szeptembertől. Kardos János, a szegedi önkormányzat oktatási irodájának vezetője az elbocsátásokkal kapcsolatban azt mondta el, tényleg nem tud még pontos számot mondani, az intézményeknek is csak szeptemberben kell jelenteniük, hogyan döntöttek. Akkorra derül ki, hány tanerőtől kell megválni a kötelező óraszám felemelése miatt. Megerősítette: két iskola, a Móra és a Kodály téri bezárt, jogutódjuk a Béke és a makkosházi. A jogutódok küldik el a tanárokat, felmentési idővel, végkielégítéssel: annak függvényében, ki hány évet tanított.

Vásárhely: búcsú száz tanártól

Vásárhelyen száz pedagógust, valamint harminc iskolai dolgozót bocsátottak el. A leépítések tizenegy általános- és két középiskolát érintettek. Az iskolák a közgyűlés döntését követően egyeztettek a szakszervezetekkel, s az érintettek még a nyáron megkapták a felmondásukat. Az elküldött dolgozók a törvényben előírtak szerint töltik ki a felmondási idejüket, s annak utolsó napján végkielégítést kapnak.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben, az ítéletre várva

Szeged - Szegeden, a Dorozsmai úton található előzetesház rácsos ablakai mögött most 210-en élnek.… Tovább olvasom