Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Lebuktak a sokszorosítók

Fénymásolással sokszorosított jegyzeteket, tankönyveket, nyelvkönyveket osztott szét levelezős hallgatók között két férfi a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri oktatási központjában, amikor a rendőrség rajtuk ütött. A nyomozók a fénymásolt könyvek mellett megrendelőlapokat is lefoglaltak.
Több száz illegálisan sokszorosított tankönyvet foglaltak le a rendőrök két szegedi fénymásolóban és az egyetemen Fotó: Karnok Csaba
"Gyógypedagógiai könyvek, jegyzetek" – „A lista folyamatosan bővül" – olvasható cím- és árlistával a négyoldalas megrendelőn, amit szegedi, gyógypedagógiai szakos egyetemi hallgatók között terjesztettek az elmúlt hetekben. A listán száz könyv és jegyzet címét tüntették fel a szerzők nevével együtt. A legolcsóbb fénymásolt könyvet 100, a legdrágábbat 2600 forintért, az eredeti ár töredékéért kínálták, igény szerint spirálozva.

A telefonszámmal ellátott árlistákat a több száz fénymásolt egyetemi könyvvel együtt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának nyomozói foglalták le a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri oktatási központjában két szegedi férfitől, akik éppen át akarták adni azokat a megrendelőknek.

A két férfi ellen szerzői jogok megsértése miatt büntetőeljárást indított a rendőrség. Kiderült, ellenük hasonló okok miatt már a Szegedi Rendőrkapitányságon is folyik nyomozás.

A nyomozók házkutatást tartottak a két férfi fénymásoló üzletében.
Vádemelés

Évente több száz millió forint kárt okoz a tankönyvkiadóknak az iparszerű tankönyv-fénymásolás. A múlt héten, mint azt megírtuk, a Szegedi Városi Ügyészség vádat emelt szerzői jogok megsértése miatt. A vádirat szerint egy szegedi férfi folytatólagosan, üzletszerűen, illegálisan sokszorosított egyetemi tankönyveket, ami bűncselekmény.  
Helybenhagyással lefoglaltak nagyteljesítményű fénymásoló gépeket és elkoboztak több száz illegálisan sokszorosított egyetemi tankönyvet, jegyzetet, nyelvkönyvet, cikkgyűjteményt, térképet, megrendelőlapot. A rendőrség egy másik szegedi fénymásoló üzletben is házkutatást tartott. Ott főleg az élelmiszer-ipari főiskolán használt tanagyagok másolatait foglalták le és kobozták el. Ellenőrizték egyikük vállalkozásának korábbi telephelyét is, ahol az akció időpontjában egy nő és egy férfi a Pénzügyi és vállalkozásfinanszírozási ismeretek című könyvet sokszorosította. A rendőrség ellenük is eljárást indított.

Az üzletekben talált másolatok egy részéről az is kiderült, hogy azok könyvtárból kölcsönzött művekről készültek. A fénymásolókban lefoglalták az úgynevezett mesterpéldányokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombákat találtak a szegedi reptéren

Második világháborús lövedékeket találtak tegnap a szegedi repülőtér építése közben a munkások. A… Tovább olvasom