Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Leckekönyvhöz ragaszkodó egyetemi hallgatók

Szeged - Csupán az újtól félnek az egyetemisták, vagy a bizonytalanság miatt nem tudnak megválni leckekönyveiktől? Február óta nem lenne kötelező, mégis kétharmaduk magágával hordja.
– Ez a jobb, ez a tuti, nem gyűrődik össze, nem veszítem el – mutatott fekete leckekönyvére az anglisztika szakos Virág Adrienn, mikor arról kérdeztük, hozzászokott-e az elektronikus indexhez. Egy kormányrendelet módosításának köszönhetően ugyanis, az országban egyedülálló kezdeményezésként, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói február 1-jétől nem kötelesek jegyeiket beírni az ismert fekete leckekönyvbe, az interneten elérhető Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR) igazolja egy kurzus teljesítését. Aki akarja, egy kurzusteljesítési lapon is igazoltathatja érdemjegyét oktatójával.

A hallgatók többsége azonban a megszokott módon cselekszik: a vizsgára ugyanúgy viszik leckekönyvüket, mint eddig.

A vallástudományt hallgató Simon Attilának két indexe is van. Fotó: Frank Yvette
A vallástudományt hallgató Simon Attilának két indexe is van. Fotó: Frank Yvette

– Még szép, hogy nálunk van, szerintünk 90 százalék továbbra is hordja indexét – saccolták az egyik folyosón legújabb kori történelem szigorlatukra készülődő lányok. Ugyanígy tesz például az ötödéves Tóth Szilvia is.

– Mindkettőnek megvan a maga értéke. Sokkal jobb például, hogy nem kötelező hordani magunkkal – mondta a bölcsészkar tanulmányi osztálya előtt állva, két indexet is szorongatva a vallástudományt hallgató Simon Attila. Az angol szakos Varga Nóra pedig diáktársait kárhoztatta. – Ugyanilyen hiszti volt, amikor az órákra jelentkezést már nem a kockás füzetekbe regisztrálással, hanem az interneten kellett megoldani. Sokan nem is hajlandók erőlködni: amit megszoktak, csak abban tudnak gondolkodni – vélekedett. Hozzátette azonban: a rendszer elfogadottságát nem növelik az olyan hibák, mint az említett kurzusteljesítési lapokkal kapcsolatos gikszer. Ezek fejlécét meg kellett változtatni, az eredeti verzión ugyanis nem szerepelt a diákigazolvány száma és a hallgató születési dátuma – márpedig számos oktató ezt nem fogadta el.

Csökkent az adminisztrációs idő

– Vizsgáztatóként az a tapasztalatom, hogy a hallgatók fele leckekönyvét, valamint kurzusértesítési és teljesítési lapját is hozza magával, a másik fele vegyesen egyikben vagy másikban bízik – tájékoztatott Homor Géza, az SZTE Rektori Hivatalának oktatási igazgatója, hozzátéve: nem az volt a cél, hogy az index megszűnjön, csupán az, hogy ne az legyen az elsődleges forrás a jegyek számon tartásában. Leckekönyvet egyébként mindenképpen kapnak a hallgatók, ha végeznek: aki nem vezeti indexét, az elektronikus verzió nyomtatott változatát kapja meg. – A korábbinál sokkal biztonságosabb az elektronikus rendszer, az oktatóknak is szigorúbban kell kezelniük az írásbeli dolgozatokat. Ha a hallgató rendben elviszi papírját, aláíratja, a tanár ellenőrzi a jegyet, akkor elektronikus aláírással archiváljuk azt a rendszerben, vagyis a jegyet később nem lehet megváltoztatni, manipulálni – fogalmazott az oktatási igazgató, aki azt is elmondta: az egyetemi szabályozás nem minden karon valósult meg egységesen, mert erre a szenátus döntése lehetőséget adott – ahol pontról pontra alkalmazták, ott pozitívak a tapasztalatok, töredékére csökkent az adminisztrációval eltöltött idő.

Olvasóink írták

 • 5. Lutetia 2008. június 12. 07:14
  „Bocsánat, most látom, hogy benne van a cikkben. Érdekes, nekünk, oktatóknak azt mondták, hogy kötelező a kurzusteljesítési lap azoknak, akiknek csak elektronikus indexük van.”
 • 4. Lutetia 2008. június 12. 07:12
  „Kiscsillag, a beíratási mizéria nem oldódott meg az elektronikus indexszel, mert most viszont speciális kinyomtatható űrlapokat kell aláíratniuk a diákoknak az oktatókkal. Csak ez valahogy kimaradt a cikkből...”
 • 3. SP 2008. június 11. 09:11
  „Az utángyártott diplomák kiszűréséhez a sok eredeti aláírást tartalmazó leckekönyvet kérik a munkában eltölött évek kiszámításánál nyugdíjba vonuláskor.
  Persze, ha késöbb nem lesz nyugdíjas, mert a 65-75 éves korhátárt csak néhányan élik meg, akkor nemis kell a leckekönyv.
  A munkakönyvvel hasonló a helyzet.”
 • 2. kicsillag 2008. június 11. 08:56
  „Én személy szerint nem vagyok oda az indexért. Levelezős hallgatóként Budapestre járok főiskolára, és sajnos sokszor előfordul, hogy egész Pestet be kell járnom, hogy a külsős tanárokkal beírassak az indexbe egy-egy aláírást vagy gyakorlati jegyet. A nappali tagozatosoknak ez jóval könnyebb, hisz többet tartózkodnak az iskola falai között, így nagyobb esélyük van egy tanárt elkapni, a jegyeket beíratni.”
 • 1. áron 2008. június 11. 01:55
  „Attila, te nevet változtattál? Mi történt? Hogyhogy még mindig vallástudomány szakon vagy?

  Amúgy éljen az index természetesen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyvizes torna a nyiroködéma ellen

Szeged - Új kezelési eljárást tesztel a szegedi egyetem bőrgyógyászati klinikája a Hunguest Hotels… Tovább olvasom