Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Leégett a ház, Myriam nővér segített

Bordány, Zákányszék - Szerencsétlenül járt a bordányi születésű Fábián Edit Myriam missziós nővér öccse: leégett a családi háza. A nővér a Fülöp-szigetekről a világhálón szervezett segélyakciót. Tegnap személyesen adták át neki adományukat a hívek.
Levegőbe repült a 38 esztendős Fábián Zoltán bordányi háza. A férfit és családját Bella nevű kutyájuk ébresztette február 20-án éjfélkor. Lapunkban megírtuk: dőlt a füst az új ház végében lévő kamrából. A családfő, amikor eszébe jutott, hogy két gázpalackot is áll a kigyulladt tárolóban, azonnal kiparancsolta a házból a feleségét a 10 hónapos kislányukkal együtt az autóba, és felébresztette 80 esztendős édesanyját. Perceken múlt az életük, mert a teli és az üres gázpalack is berobbant. A 150 négyzetméteres ház teteje leszakadt, a falak megrepedtek, az ablakok betörtek. Legalább 10 milliós káruk keletkezett. De megélhetésük is veszélybe került, mert a fóliasátrakban használt munkagépeik odavesztek. A család az asszony édesanyjánál kapott menedéket.

A robbanáskor annak a Fábián Edit Myriam nővérnek az öccséék lettek földönfutók, akiről tavaly nyáron megírtuk: missziós nővérként 11 éve a világ másik végén, a Fülöp-szigeteken segít elítélt és hajléktalan gyerekeken. A 40 éves nővér, hallva a tragédiájáról, e-mailben kérte barátait, ismerőseit, hogy segítsenek a hozzátartozóin. A napokban ő maga is hazajött; missziójának gyűjtött adományokat Európában. Tegnap meglátogattuk: öccse bordányi házánál segített törmeléket pakolni.

A zákányszéki templomban Fábián Edit Myriam, Kiss-Rigó László püspök és Matuszka Antal polgármester. Fotó: Schmidt Andrea
A zákányszéki templomban Fábián Edit Myriam, Kiss-Rigó László püspök és Matuszka Antal polgármester. Fotó: Schmidt Andrea

– Amikor öcsémtől meghallottam a szörnyű hírt, hogy leégett a házuk, majdnem szívbajt kaptam. Aztán az jutott eszembe, mennyire nincs nekem semmim, amivel segíthetnék. Amikor apácának álltam, lemondtam minden vagyonomról. Aztán azt gondoltam, megkérem a barátaimat, és ők küldték is a segítséget – mesélte Myriam nővér.

– Újraépítünk mindent. Ráköltöttük már a házra a tavaszi munkákra félretett másfél millió forintunkat. Baráti kölcsönökből még 2 milliót. A nővérem ismerőseitől is kaptunk kisebb összegeket az ország minden pontjáról. Ez esik legjobban – jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül. Barátok jönnek dolgozni: János és Zsolt például az ácsmunkát vállalta, szabadságot vettek ki. Más fest, ruhát hoz, akad, aki bútort tud nélkülözni – mutatja Zoltán, aki láthatóan fáradt. Ő a szakmunkások segédje, anyagbeszerző, szállító – minden, ami szükséges. Mára várják a cserepet a tetőre.

A bordányi házban még sok a munka. Myriam nővér Zoltán öccsét vigasztalta. Fotó: Schmidt Andrea
A bordányi házban még sok a munka. Myriam nővér Zoltán öccsét vigasztalta. Fotó: Schmidt Andrea

Új, könnyű szerkezetes elemekből építkeznek. A családfő úgy számol, májusra elkészülnek. Azt mondta, még mindig nem derült ki, hogy mitől ütött ki a tűz. A villany nem lehetett, mert azt még nem vezettették be. A vizsgálat lezárásáig a biztosításukra sem fizet a pénzintézet. A segítség továbbra is nagyon kell, hiszen a házban nincs még villany, fűtés, vakolat, a burkolás meg csak aztán következhet.

A püspök és Zákányszék is segített

Myriam nővért meghívta tegnap este a zákányszéki Zaka-Home Egyesület a templomukba, hogy beszéljen nekik a missziós munkájáról. Vezetőjük, Börcsök Zoltán és Matuszka Antal polgármester adta át a nővérnek a zákányszékiek adományát: 24 ezer forintot, amellyel az öccse családját támogatják. Márta, a sógornője is eljött, Zoltán tartotta otthon a frontot. Az egyesület kérte fel a tegnapi est védnökének Kiss-Rigó Lászlót. A megyés püspökkel Myriam nővér most találkozott először. A püspök 100 ezer forintot hozott, megtiszteltetésnek nevezte, hogy egy missziós nővér családján segíthet. Felidézte: gyerekkorában, Indiában ő is missziós iskolába járt. Tudja, milyen nehéz a szerzetesek feladata. Az esti misén a zákányszékiek további forintokat gyűjtöttek a családnak.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2009. április 04. 12:43
  „Kapcsolódó cikkek

  * Nem bizonyítható a szeged-csanádi püspök ügynökmúltja
  * Radikális keresztények szexboltokat rongáltak meg Ukrajnában
  * Radikális keresztények szexboltokat rongáltak meg Ukrajnában
  * A francia katolikusok 43%-a lemondatná a pápát
  * Agyontapostak két embert a pápa angolai látogatásán

  Teccikérteni? A képen középen, elég szerencsétlen időzítés :)”
 • 4. Tivadar 2009. április 03. 19:14
  „Flaxsnake,
  szeretem olvasgatni a szellemes es ertelmes hozzaszolasaidat, de az utolso mondatodban feltett kerdesed egy picit ostoban hangzik.”
 • 3. paranoid 2009. április 03. 18:55
  „Isten útjai kifürkészhetetlenek.Magyaráznák meg a hívők,de azért érdekes,hogy egy szolgájának a családját sújtja :)”
 • 2. flexsnake 2009. április 03. 17:25
  „Van bizony belőle gond. Én csak az exemnek segítettem e koszurút bevinni az autóból, már probléma volt mintha ott dolgoznék... szóval az ilyen segítsünk dolgok a múlté. A barátok nekem is összedobhatnak egy házra :D
  De legyen benne nagy medence is :D A csúvó a képen középen mintha tegnap már szerepelt volna, ő celeb? :D
  Az apáca cölibátusban él? Az nem istenellenes hogy nem tartja be: ,,szaporodjatok és sokasodjatok" ?”
 • 1. vmagdi 2009. április 03. 17:03
  „na ezt tudja meg az APEH, megy és ellenorzi , hogy van-e a baratoknak alkalmi munkavallaloi kiskonyve es befzetik e utannuk a jarulekokat. Tudomasom szerint ebbol mar volt problema magyarorszagon. Hol van mar az az ido, mikor jani bacsi epiti a hatat a pista bacsinak, azt meg visszasegit....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 ezer rétesfalót várnak

Újszentiván - Összesen 17 csapat méri össze tudását a mától vasárnapig tartó, második újszentiváni rétesfesztivál szombati versenyén. Tovább olvasom