Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Leégett a háza egy nyolcgyermekes ruzsai családnak

Háza és minden értéke elpusztult egy nyolcgyermekes ruzsai családnak. Tanyájuk még kedden égett le, ők az ablakon keresztül menekültek. A várandós édesanya egyik gyermekének mentése közben másodfokú égési sérülést szenvedett.
Dani tankönyve megégett lapjával. Fotó: Schmidt Andrea
Füstszag, égett gerendák, az udvaron kormos bútorok, játékok, egy megperzselt hintaló. A szabadban álló megfeketedett könyvszekrényen 12 éves kisfiú húzza végig a kezét, történelemkönyve lapjait keresgéli. Ő a ruzsai Turcsik házaspár legidősebb gyermeke, Dani. Hét testvére nincs itthon, iskolában vannak vagy a rokonoknál – ahová a tűz elől menekültek. A szülők – Erika és Dániel – a házban a szomszédokkal azt vizsgálják, hogyan lehetne a kiégett épületet felújítani.

Amikor legutóbb náluk jártunk, arról írtunk: nyolc gyerekkel tanyán élnek, de boldogok. Most akár arról is mesélhetnénk, hogy a nyáron megszületik a kilencedik testvér – Erika újra gyereket vár –, de mégsem ez az apropó. Az egyébként is szerényen élő családnak mindene odaveszett.

–Tévét néztünk, amikor megéreztük a füstszagot. Átrohantunk a szobába, ahol már lángolt az ágy, a füst pedig a fal közepéig ért – idézi fel a rettenetes napot Erika. A gyerekek közül hárman voltak otthon – szerencsére egyikük sem az égő szobában. Menekültek, de a bejárati ajtón már nem juthattak ki, ezért az ablakon át másztak ki az udvarra. Dánielnek Erika adogatta ki a gyerekeket – a nő közben megsebesült, a kezén másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Értékeik közül semmit sem tudtak megmenteni.

A szülők a kiégett épületben. Fotó: Schmidt Andrea
A család mobiltelefonja is a lángoló házban volt, ezért az apa a közeli élelmiszerboltba rohant, ahonnan egy vásárló hívta a tűzoltókat. Az eladó elmondta, első gondolata az volt: mi van a gyerekekkel?
A kicsik addigra már biztonságban voltak, a nagyokat pedig az apjuk egyenesen a rokonokhoz vitte: ne is lássák, ami a házzal történt. A családfő alkalmi mezőgazdasági munkából él – éppen másnap kellett volna munkába állnia. A tragédia ezt meghiúsította, az apa azóta otthon van – őrzi az elszenesedett házat.

– Hogyan keletkezett a tűz? Valószínűleg valamelyik gyerek nyithatta ki a kályha ajtaját, a parázs pedig kipattant, és felgyújtotta a szőnyeget – mondja Erika.

– Még szerencse, hogy a gázpalackok nem robbantak föl – teszi hozzá Hódi Ferenc, aki azért jött, hogy felajánlja segítségét a szerencsétlenül járt szomszédoknak. Eddig azt várták, hogy az áramszolgáltatás helyreálljon a házban. A Démász szakemberei velünk egy időben jártak ott, így megkezdődhet a renoválás. Először a szobákat hozzák majd rendbe – a tűzfészket persze aligha lehet –, hogy minél hamarabb vissza tudjanak költözni. Átmeneti szállást hiába ajánlott fel Turcsikéknak az önkormányzat, a család ragaszkodik a házhoz. A tíz embernek most mindent elölről kell kezdeni. Legkésőbb júliusra újra csinos ház, bútorok, ruhaneműk, játékok kellenének, hiszen akkorra várják a legkisebb Turcsik érkezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keserű pirula az ajándék

Az általános gyakorlatot követve a gyógyszertárak között is megindult a harc a vevőkért. A kamara… Tovább olvasom