Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Leépítések költségére 70 millió

Három év alatt nyolc szegedi közintézményből 45 munkavállalót bocsátottak el. Illetményük egy részét, hetvenmillió forintot utólag pályázaton igényelt vissza a város az önkormányzati minisztériumtól.
Mint hétfőn megírtuk, a megye és négy város – Csongrád, Vásárhely, Makó és Szeged – is pályázott a létszámcsökkentések finanszírozására az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumhoz. A megyei önkormányzat 2 millió 122 ezer 191 forintot, a vásárhelyi 14 millió 290 ezer 789-et, a csongrádi 10 millió 231 ezret, a makói pedig 694 ezer forintot kapott. Szeged nyerte el a legtöbb támogatást: 70 millió 614 ezer 561 forintot.

– Ez 45 embert érintett nyolc szegedi közintézményben. Az elbocsátásokról tavaly döntött a közgyűlés, illetve van köztük egy 2003-as leépítés is. Az elbocsátások legkésőbb az idei év elején lezajlottak. Most utólag a múltat adminisztráljuk. A leépítések költségét ugyanis utólag lehetett megpályázni – magyarázta Mózes Ervin jegyző. A nyolcból két intézménynél történt nagy arányú elbocsátás. Ahogy akkoriban megírtuk, a városi kórház 19 alkalmazottat, a szakorvosi rendelő 17 embert bocsátott el. Ezenkívül az óvodák igazgatóságáról három, a Weöres Sándor iskolából két, a Móra-kollégiumból, a Makkosházi, a Tabán és a Tiszaparti általános iskolából pedig egy-egy munkavállalót küldtek el.

A költségvetési törvény előírja, hogy ha az önkormányzatok létszámot csökkentenek, és hosszabb időre vállalják, hogy nem töltik be újra az állásokat, költségvetés valamilyen arányban megtéríti a költségeiket. Az intézmények fenntartói, vagyis az önkormányzatok tehát most visszakapják a megelőlegezett „elbocsátási pénzek" egy részét. Felmentéskor négy kifizetnivaló lehet: a felmentési időre járó illetmény, amelynek az állam a felét fizeti ki utólag. Ezenkívül – ha van, akit megillet – a végkielégítés, a társadalombiztosítási és a munkaadói járulék, amelyeket teljes mértékben megtérít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők reményei

A szegedi közgyűlés vezető politikusai biztosak abban, hogy az országos politika hatással lesz a… Tovább olvasom