Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Legális pókerre várva

Szeged - Szocialista kezdeményezésre került az Országgyűlés elé a szerencsejátékokról szóló törvény módosítása, melynek célja a tétre játszott póker legalizációja volt. A javaslat többször változott, úgy tűnik, lassan kialakul a végleges verzió. A 2010 januárjától életbe lépő módosítás több száz szegedi pókeres szórakozását törvényesítheti.
A póker az utóbbi években hazánk legfelkapottabb kártyajátékává vált: Szegeden is százak ülnek össze játszani esténként. Pedig pénzes alapon Magyarországon csak öt kaszinóban lehetne kártyázni. Csongrád megyéből Kecskemétig kell utazni ahhoz, hogy tétben is leülhessünk játszani, mivel a szegedi kaszinók besorolásuk szerint valójában játéktermek, s nincs jogosultságuk kártyaasztalok működtetésére. A szigorú szabályozások ellenére – vagy talán éppen azért – virul a kocsmapóker, míg sokan sportegyesületekbe szerveződve gyakorolják a játékot kizárólag zsetonokat kockáztatva – Szegeden két ilyen egyesület is működik: a Nutcard Club Egyesület és a Classic Póker Sportegyesület.

Ezen a tarthatatlan helyzeten szeretne változatni az Országgyűlés, amely az elmúlt hetekben többször is megpróbálta szabályok közé szorítani a kártyajátékot, ám a tervezet tartalma (maximum 20 ezer forintos versenynevezési díj, maximum 25 ezer forintos készpénzes játék) a klubtulajdonosok szerint nem tette volna lehetővé a nyereséges működtetést. Mégis a múlt héten a végleges változatot is elfogadták: a cash-játékban 100 ezer, a versenyeknél 50 ezer forint lehet a maximum tét januártól. Ennek 20 százaléka lehet a házpénz, amit a pókerklub levon a szolgáltatásokért, amelyből 40 százalékot adóznak majd az államnak. További újítás, hogy a póker semmilyen formája, így a jelenleg zsetonos alapon játszott sem lesz legális az engedéllyel nem rendelkező helyeken – ezzel próbálják felszámolni a kocsmapókert.

Egyelőre ez a megadás is illegális volt. Fotó: Segesvári Csaba
Egyelőre ez a megadás is illegális volt.
Fotó: Segesvári Csaba

A játékot azonban nem lehet megállítani – mondják a kártyások, így a januárban életbe lépő várva várt legalizációig a magánlakások és a füstös kocsmák maradnak a játék színhelyei.

Bélabácsi 70 milliója

A hazai pókersport legnagyobb sikerét érte el a héten Traply „Bélabácsi" Péter, aki a legnagyobb pókerversenynek számító, Las Vegasban zajló World Series of Pokeren nyerte meg az 5000 dolláros nevezési díjú no limit hold’em shootout versenyszámot. A 22 éves játékos a minden bajnoknak járó arany karkötő mellé 348 ezer 728 dollárt, azaz 70 millió forintot is bezsebelhetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harry útján járnak a gyerekek

Szeged - Már nem a történelmi vagy indiános regények, hanem az önálló világot, mitológiát teremtő fantasyk hozzák lázba a gyerekeket. Tovább olvasom