Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Legfontosabb szegedi nagyberuházások 2006-ban

Több mint 40 milliárdos állami-önkormányzati fejlesztés valósul meg az idén Szegeden. A legnagyobb projekt a csatornázás, ennek költsége 23 milliárd. A dobogó második fokára került – a beruházás értékét tekintve – a 8 milliárdból megvalósuló integrált hulladékfeldolgozó- és hasznosító rendszer.
Munkások a városi kórház tetején. Fotó: Schmidt Andrea
Több mint 40 milliárdos állami-önkormányzati fejlesztés valósul meg az idén Szegeden. A legnagyobb projekt a csatornázás, ennek költsége 23 milliárd. A dobogó második fokára került – a beruházás értékét tekintve – a 8 milliárdból megvalósuló integrált hulladékfeldolgozó- és hasznosító rendszer. A harmadik helyezett a városi kórház, a felújítás 2,5 milliárdba kerül. Negyedik a sorban a repülőtér, ennek felújítása, átalakítása összességében 1,4 milliárd lesz.

Környezetvédelmem

Európai uniós program keretében a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. a 26 hektáros sándorfalvi úti lerakótelepén június 30-áig elkészül az integrált hulladékfeldolgozó és hasznosító rendszer. Ezzel a nyolcmilliárdos beruházással – amelyben biogáz-hasznosító egység, komposztáló- valamint építésitörmelék-feldolgozó üzem is lesz – Szeged eurokonform régióközponttá válik és megelőzi a hasonló kategóriájú kelet-európai városokat.

A 23 milliárd forintos csatornaprogram befejezése után Szegednél nem lesz jobban csatornázott nagyváros Magyarországon. Összesen 178 kilométer gravitációs szennyvízcsatornát és 29 kilométer nyomócsövet fektetnek le. Elkészül 90 kilométer házibekötés és megépül 29 kisméretű hálózati szennyvízátemelő, valamint a Tisza mentén négy nagy átemelő. A szennyvizet két helyen is átvezetik a Tisza alatt. A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének határideje: 2006. szeptember 19. A szennyvíztelep-építést november 30-áig kell befejezni.

Közlekedés


A nemzetközi regionális kereskedelmi repülőteret idén áprilisban adják át. A beruházás összköltsége 1,4 milliárd forint, amelyet állami forrásokból, a regionális fejlesztési tanács 540 milliós és a Csongrád Megyei Önkormányzat 100 millió forintos támogatásából, illetve saját költségvetéséből finanszíroz az önkormányzat. Ezt az összeget a napokban újabb 130 millió forinttal toldja meg Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, ezt a pénzt várhatóan a fénytechnika kiépítésére fordítják.

Hét alacsony padlós új troli és tíz villamos – az egyes és a négyes vonalon – áll munkába ebben az évben Szegeden. Megépülnek a 4-es villamos fordulói és felújítják a villamospályát az Anna-kúti csomópontnál. Ez utóbbi közel 400 millió forintba kerül. A Szent István téren a trolibuszforgalmat kétirányúsítják 2006-ban. Az SZKT infrastruktúráját is fejlesztik: közgyűlési határozat alapján 440 millió forintból a trolibusztelepen többek között új műhelycsarnokot, parkolókat, szociális helyiségeket alakítanak ki. Fejlesztések a villamostelepen is várhatók.

Egészségügy

A város legnagyobb egészségügyi beruházása 2004. december 20-án kezdődött a Szegedi Városi Oktató Kórházban. Összesen 2,5 milliárd forintot fordítanak az intézményre, melyből felújítják az urológiai és a pszichiátriai osztályt, a homlokzatot, valamint kialakítanak egy teljesen új műtőblokkot. Ezen kívül egy 800 négyzetméteres napkollektort is telepítenek az épület tetejére, amely a gazdaságosabb energiaellátást biztosítja majd. A munkálatok várhatóan február 28-án befejeződnek.

A Szegedi Tudományegyetem több klinikáján is felújítást végeznek ebben az évben: már folyik a 2-es számú belgyógyászai klinika homlokzatának tatarozása, és több intézmény tantermeit is rendbe hozzák. Tervezik a régi, Tisza Lajos körúti könyvtárépület felújítását is, melyet ezután újrahasznosítanak: tanári testületi és dékáni hivatali helyiségeket, rendelőket alakítanak ki benne. Az idei év két kiemelkedő beruházása az új klinika kibővítésével létrejövő sürgősségi centrum kialakítása, valamint a közös képalkotó és dialízis centrum felépítése lesz. Előbbi 60 millió forintból május végére elkészül, utóbbinak viszont várhatóan idén csak az alapkövét teszik le a klinikakertben.

A gyógy- és termálfürdő úszómedencéje a tervek szerint ebben az évben vízforgatót kap. Elképzelhető, hogy – amennyiben pályázati források lehetővé teszik – a medencébe élményelemeket építenek, és felújítják a fürdő öltözőit, ablakait is.

Kutatás, közművelődés

A Szegedi Tudományegyetemnek az újszegedi Közép fasor 52. számú telkén már meglévő biológiai oktató-kutató épülete az idén új szárnnyal bővül. Az 1 milliárd 300 millió forint értékű beruházást, az összesen közel 6800 négyzetméter alapterületű oktató-kutató épületszárnyat a Baucoont Építőipari Rt. idén szeptemberben adja át.

A szegedi iskolafelújítási programban tavasszal megkezdődik a Vedres István Építőipari Szakközépiskola 660 millió forintos rekonstrukciója, majd a Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Kollégium 700 milliós felújítása. Az intézményben idén nyáron végzik el a belső átalakításokat, ősszel pedig elkezdik az ezer négyzetméteres új szárny építését. Úgy tervezik, az épületegyüttes 2008-ban készül el.

A Szegedi Ifjúsági Ház épületének teljes külső és belső átalakítása leghamarabb az év második felében kezdődhet el. A ház új ruhája és a teljes belső átalakítása 380 millió forintba kerül, az intézmény 2007-ben készül el. A művelődési házak sorában a következő nagy megújuló a petőfitelepi. Ennek alapkövét tavaly már lerakták, s idén február végén át is adják a 130 millió forintból megújuló kulturális központot, amelyhez 220 négyzetméteres nagytermet toldanak, a klubkönyvtárat pedig galériával bővítik.

A következő hetekben befejeződik a megyei múzeum kiállítóhelyének, a Fekete Háznak 60 millió forintos felújítása. Címzett támogatással elkezdődik a Reök-palota 350 millió forintos felújítása – képtár lesz.

Lakások

A belvárosi épülettömbök rekonstrukciója a Belvárosi híd lábánál fekvő Roosevelt tér 6. számú saroképület, az úgynevezett Tóth Sándor-ház renoválásával folytatódik, homlokzata nyárra elkészül, 50 millió forintos költséggel.

A városi tulajdonú lakásokat 300 millió forintból tartja karban az ingatlankezelő, 100 szociális bérlakást és garzont 50 millióból újítanak fel, hogy szociális bérlakásokként pályáztathatók legyenek. Folyamatban van a panelrekonstrukciós pályázatok elbírálása, amelyben Szeged áll az országos második helyen. A nemhivatalos információk szerint minden szegedi pályázat nyert, a rekonstrukció összköltsége 3,788 milliárd forint, ennek több mint kétharmadát a város és az állam fizeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénze után fut a MÁV-kollégium

A szegedi MÁV-kollégiumnak 700 ezer, a városi sportigazgatóságnak pedig 143 ezer forinttal tartozik… Tovább olvasom