Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Legnagyobb divat: a mellnagyobbítás

Gyakran már csak döntésünkön és anyagi lehetőségeinken múlik, hogy nézünk ki: ránctalanok és fiatalosak maradunk-e. Az elmúlt néhány évben Szegeden is megszaporodtak az esztétikai, plasztikai műtétek. A hölgyeknél a mellkorrekció, a férfiaknál az orr- és fülplasztika, valamint a zsírleszívás a legnagyobb divat.
Amerikában szinte már úgy járnak az emberek a plasztikai sebészhez, mint mi a fodrászhoz. Kétféle nőtípus van: aki már túlesett egy vagy több plasztikai műtéten, és aki még érintetlen. A tapasztalatok azt mutatják: Szegeden is egyre többen keresik fel a plasztikai sebészeket. Sosem volt esztétikus a lógó pocak, a Cyrano-orr és a szülés után megereszkedett mell, de ezek az esztétikai hibák manapság már könnyen korrigálhatók. És a legtöbben fel is vállalják: lefaragták az orromat, szilikont tetettem a cicimbe.

Várólista is van

– A nők gyakoribb vendégek a klinikán, esetükben a mellnagyobbítás most a legdivatosabb. Szeretnének tökéletesek lenni és megfelelni a másik nemnek. A férfiak sem szégyenlősek. Náluk leggyakrabban az arc, az orr, a fül és a lógó szemhéj plasztikázása, valamint a kóros, nőies jellegű emlő helyreigazítása fordul elő leggyakrabban – osztotta meg velünk tapasztalatait dr. Kapitány Klára, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika plasztikai sebész főorvosa, akitől azt is megtudtuk: minimum hat héttel korábban be kell jelentkezni a műtét előtt, mivel a beavatkozás előtt laboratóriumi, EKG-, röntgen- és más egyéb vizsgálatokra is szükség van, ráadásul előfordulhat, hogy várólistára kell feliratkoznunk.

A szakemberek figyelmeztetnek arra, az operációk kockázattal is járhatnak, melyek közül talán a legnagyobb: nem tetszik az eredmény. Kisebb korrekciókra ugyanis van lehetőség később is, de csak körülbelül egy év elteltével, miután „megállapodtak a szövetek".

A Forrás klinikája

Ellátogattunk a szegedi Forrás Szállóban működő magánklinikára is. Kíváncsiak voltunk, ott milyen mértékben érezhető az esztétikai műtétek számának növekedése.

Mikor támogatja az állam?

Néhány évvel ezelőtt például ha a mell feltűnően aszimmetrikus volt, vagy egy súlyosabb orrcsonttörés után, ha eldeformálódott a szaglószerv, a tb támogatta a plasztikai beavatkozásokat. Ma már a társadalombiztosítás nem finanszírozza az esztétikai műtéteket, kivéve abban az esetben, ha az emlőrekonstrukcióra daganatos megbetegedés miatt kerül sor, azonban akkor is csak az érintett oldal operációjához járul hozzá. A nemváltoztató műtét önköltségessé vált, nyár közepétől az ilyen típusú beavatkozásoknak már csak tíz százalékát állja a társadalombiztosítás. Azonban a genetikai hibákat korrigáló műtéteket – például a hermafroditák esetében – ezek után is térítésmentesen végzik el az érintetteknek.  
– Az elmúlt néhány évben megszaporodtak az ilyen típusú beavatkozások. A fiatal nők esetében a mellkorrekció és az arcplasztika a legjellemzőbb, az idősebb hölgyek közül pedig egyre többen kérnek injekciós Botox-kezelést, mely a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem veszélyes, ha hozzáértő szakember végzi a beavatkozást – nyugtatott meg bennünket dr. Viczián Csaba plasztikai sebész, amikor megkérdeztük tőle: nem lesz-e mozdulatlan bábura hasonlító arcunk a feltöltésre használt anyagtól. Kiderült, sok olyan negyvenes-ötvenes férfi, aki igényes magára, zsírleszívást csináltat, így könnyedén eltüntetheti a nem kívánt pocakot. A klinikához hasonlóan a beavatkozások előtt személyes találkozóra van szükség, amire egy-két héten belül sor kerülhet. Ezután három-négy hét, és megcsinálják a műtétet.

Lelkileg felkészülni

Ma már semmi sem probléma, ha kinyitjuk pénztárcánkat. Ha még fiatalok vagyunk, görbe orrunk korrekciója egy életre szól. A hasplasztika időtállósága már azon is múlik, mennyire ruganyos a bőrünk, és hogyan ingadozik a súlyunk. Az arc- vagy a szemhéjfelvarrás pedig általában csak – a választott beavatkozástól függően – öt-hét évig tart ki, utána lehet, hogy érdemes korrigálni. A legújabb, érdesített felszínű, kohezív géllel töltött implantátummal pedig még biztonságosabb a mellnagyobbítás.

Az operációra nem árt lelkileg is felkészülni, hiszen a beavatkozás nem egy manikűr vagy egy új frizura, akár évtizedekre is szólhat. Bár az önbizalmat a műtét eredményessége növelheti, de önértékelésünkön igazából csak mi magunk változtathatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint kevesen voltak a képviselők

Ismét határozatképtelen volt a szegedi ellenzék kezdeményezésére tegnap reggelre összehívott… Tovább olvasom