Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Légszennyezettség okozta betegségek és mobil EKG

Szeged - A Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpont (KNRET) 2005 novemberétől indult öt alprogramjában olyan megoldásokat dolgoznak ki, amelyek mérhető javulást eredményeznek a környezet minőségében, a regionális ipar fejlődésében, az itt élő emberek egészségében.
Az SZTE által irányított 11 tagú konzorcium 1,2 milliárd forint támogatást nyert. Két kutatóval beszélgettünk az eddig elért eredményekről.

A KNRET egészségügyi alprogramjában az SZTE ÁOK Népegészségtani Intézete a légúti betegségek kialakulását vizsgálja – tájékoztatott Nagymajtényi László tanszékvezető egyetemi tanár. – Ebben folyamatban egyre nagyobb szerep jut a nanopartikulumoknak, vagyis az egészen apró részecskéknek, melyek méretük miatt szabadon képesek mozogni a szervezetben, áthatolnak a sejtfalakon, még a méhlepényen is, gyulladást, daganatot eredményezhetnek. A program révén 27 millió forintért olyan mobil műszerhez jutottunk, amely hazánkban egyedüliként ezen apró részecskék szinte teljes spektrumát képes érzékelni – mutatta be a készüléket a tanszékvezető.

Az intézet a Szegeden élő gyermekek légúti eredetű megbetegedéseinek gyakoriságát vizsgálja, több szempontból. – A szülőket gyermekeik légzőrendszeri adottságairól, sajátosságairól, valamint otthoni életmódjukról kérdezzük. Figyeljük az óvodai viszonyokat is, kiderül például, melyik a legkoszosabb intézmény az általunk vizsgáltak közül. A városi közlekedést és a légszennyezettséget is vizsgáljuk, az eredményeket decemberig értékeljük – mondta Nagymajtényi László.

Gyimóthy Tibor, az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoportja Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője az informatikai alprogramban elért eredményekről számolt be lapunknak. – A mobil adatgyűjtő és adatfeldolgozó rendszerek fejlesztésével foglalkozunk. A Nokiával együttműködve egy internetezésre használható mobileszközön dolgozunk, amely nagyon jó adatátviteli képességekkel rendelkezik, ráadásul nyílt forráskódú operációs rendszerrel, Linuxszal működik. Különféle alkalmazásokat készítünk ezekre az eszközökre – ezek egyikében EKG-t kötünk össze a kéziszámítógéppel, amely képes az EKG-jelek megjelenítésére, tárolására, interneten keresztül egy távoli számítógépre történő valós idejű továbbításra – mondta a tanszékvezető, bemutatva, hogyan tarthatnak konzíliumot egymástól akár több ezer kilométerre tartózkodó orvosok.

Egy másik, az Európai Unió által is támogatott projektben a Homokháti Kistérségben kiépítendő drótnélküli hálózat segítségével a kéziszámítógépen vidéki, mezőgazdasági alkalmazásokat fejlesztenek – megkönnyítve például a terménybecslést. – Ezek a programok arra is jók, hogy még nagyon kiforratlan ötleteknek ne kelljen egyből rentábilissá válniuk pénzügyileg, van idő a megfelelő partnerek megtalálására. Megerősített munícióval lehet kilépni a piacra – fogalmaznak a tanszék munkatársai, Havasi Ferenc és Kiss Ákos, hozzátéve: a napokban megalakulhat az első olyan spin-off cég, amely az informatikai tanszéken kifejlesztett technológiákon alapul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás életnagyságban

Szeged - Ilyen még nem volt, egyszerre tizenhat koronás fő látogatott Szegedre. Gézától az… Tovább olvasom