Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Légvédelmi szirénát hallottak Szegeden

Szeged - Olvasóink légvédelmi sziréna hangjait hallották vasárnap este Szegeden, a katasztrófavédelem állítja, nem ők gyakorlatoztak.
– Vasárnap este igen ijesztő volt, amikor fél 10 előtt Rókuson megszólalt egy légvédelmi sziréna. Nem csak megkongatták, ahogy azt gyakorlaton szokták, hanem rendesen felpörgött. Bejelentettem a 112-n, de jókat nevetgélve elmondta az operátor, hogy nem támadták meg az országot és gyakorlat sincs, úgyhogy nem tudja mit hallottam – írta névtelenséget kérő olvasónk. Szerinte káros, ha valaki a légvédelmi szirénát megbuherálja és azzal szórakozik, hogy ki-be kapcsolgatja.

Az interneten gyorsan hírement a szirénázásnak. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kérdeztük arról, tartottak-e vasárnap este gyakorlatot, tudnak-e a szirénázásról? – Nem adtunk jelzést, és az ügyelet sem kapott értesítést a szirénázásról. A lakossági riasztó végpontokból – így hívják a köznyelvben csak légvédelmi szirénának hívott szerkezeteket – több, mint 70 található Szegeden, többsége kézi indítású – tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. Hozzátették, a vásárokban kapható kézi szirénák hangja megtévesztésig hasonlít a hivatalos riasztásra. – A riasztó végpontokat elzárva tartjuk, illetéktelen nem férhet hozzá – közölték.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Arpiel 2013. november 12. 20:19
  „Válasz nincs ???”
 • 26. kispacni 2013. november 12. 17:41
  „23.
  "18. _csutak_ : Amikor Szegeden hallani lehetett a horgosi híd robbanásának hangját, akkor a szomszéd lekapcsolta a kerti izzósort, nehogy repülőtérnek nézzék."

  Az történetesen láttuk is. Éppen a városban jártunk kocogni, és a Bertalan hid felől a Belváros híd felé szaladtunk a Tisza parton, és egysze csak egy erős fénvyvillanást láttunk a távolban a Tisza vonala felett, majd néhán mp-en belül érkezett mega detonáció hangja és egy meleg furcsa lökéshullám, amelytől kicsit meg is tántorodtunk. Elég illyesztő volt. Aztán később hallottuk a médiában, hogy szétlőtték a horgosi hidat.”
 • 25. íród 2013. november 12. 12:30
  „Egyáltalán nem vicces. Féltem, hogy az akkor éppen elalvó kisfiamat felkelti. Azt nem értem aki ilyen dolgokkal szórakozik nincs jobb dolga?”
 • 24. qrumpli 2013. november 12. 07:58
  „A kutyák meg vonyitottak örömükben!!!!
  A szomszéd meg tehnó zenét hallgat!
  Na oszt?
  Pl ezért se mászkálok önként az arab világban.”
 • 23. CsImre 2013. november 11. 22:20
  „18. _csutak_ : Amikor Szegeden hallani lehetett a horgosi híd robbanásának hangját, akkor a szomszéd lekapcsolta a kerti izzósort, nehogy repülőtérnek nézzék.”
 • 22. Ballas 2013. november 11. 21:57
  „18. jajjj hagyjál már, én képzeld el hogy nyugodt vagyok, nem parázok feleslegesen mint egyesek... nincs jobb dolguk csak feszülni, hagyják hogy manipulálja őket a háttérhatalom, szánalmas :) még 1991ben amikor szerinted áthúzott itt egy szerb "´galeb" vagy mi fene, akkor sem volt semmiféle légiriadó, és az emberek nem pánikoltak úgy, mint most itt egyesek... az ország meg azért tart itt mert sokan pont hogy beszariak, könnyen manipulálható, a médián keresztül agymosható birkák és hagyják hogy a magyarságot teljesen megalázzák, ellehetetlenítsék idegen hatalmak, leginkább a cionisták és azok "háttérhatalma"... remélem a közel jövőben durran a lufi!”
 • 21. dodo123 2013. november 11. 21:09
  „A 112 a rendőrségen csörög, a vidám fickók ott találhatóak.”
 • 20. Arpiel 2013. november 11. 20:54
  „Nem ezt hallottátok ?
  http://www.youtube.com/watch?v=C4zhEJyCV6k
  http://www.youtube.com/watch?v=6EuCib5s7-s”
 • 19. xenopus 2013. november 11. 20:46
  „Az nem lehet hogy az egyik sziréna vezérlőjét kinyitotta valaki és bekapcsolta brahiból?
  Nem kellene esetleg végigjárni mindet?
  Megjegyzem a szirénák többsége el sem indulna, telefészkelték a verebek, régóta nem voltak felpörgetve.”
 • 18. _csutak_ 2013. november 11. 20:42
  „@ Ballas:
  Akkor is ilyen nagyképű voltál amikor a szerb Galeb elhúzott teljes fegyverzettel Szeged felett egy csendes délután?
  Meg akkor is amikor bombát dobtak 1991.ben? http://hu.wikipedia.org/wiki/Barcs_1991-es_bomb%C3%A1z%C3%A1sa
  A hozzád hasonló emberek miatt tart ott az ország ahol, mert a nagyképűségen kívül semmi nem érdekel :(”
 • 17. CsImre 2013. november 11. 20:18
  „Pár hete hallottam izmos, többmenetes (riasztás, lefújás) légoltalmi szirénázást, igaz, nem Magyarországon. Lehet, hogy ez nálunk másképp lenne, de ott nem egyszerre "bőgtek le" a szirénák, amikor a legközelebbi elhalkult, akkor még a távolabbiak jobban zúgtak. A hatóságok helyében viszont nem vicceskedném el a dolgot, ha valaki olyat tett, ami a lakosságban nyugtalanságot, vagy riadalmat keltett, azt minimum illene kivizsgálni.”
 • 16. hasasmacska 2013. november 11. 19:20
  „Én is hallottam, át is futottam a másik szobába, hátha bemond valami rendkívülit a TV. Nagyon nem volt vicces.”
 • 15. vidaszucs 2013. november 11. 18:40
  „Én is hallottam a Zsitva soron, pedig be volt csukva az ablak, és tévéztünk. Szerintem nagyon hangos volt, bár csak igen rövid ideig hallatszott. Ki is néztem az utcára, de semmi furcsát nem láttam.”
 • 14. kingpin 2013. november 11. 18:24
  „De be vannak tojva egyesek.... Nem lesz háború a közeljövőben kedves rettegők, ne aggódjatok.”
 • 13. IncontinentiaButtocks 2013. november 11. 18:20
  „Én hallottam, majdnem ki is csúszott a vége.:))”
 • 12. queenmargareth1 2013. november 11. 18:09
  „hát én nyitott ablaknál voltam és semmit sem hallottam,viszont akkor aludhattam el, talán azért...régen hallottam szerencsére, akkor is gyakorlat miatt.”
 • 11. exdeus 2013. november 11. 17:35
  „Én aludtam, de a család többi tagja hallotta, és mi Makkosházán lakunk, nem Rókuson. Tehát az, hogy sima kézi sziréna volt, nem valószínű, mert az annyira nem hangos, hogy két városrészt átérjen. Ennyit a katasztrófavédelemről és egyéb vihogó szervekről.”
 • 10. Ballas 2013. november 11. 17:23
  „7. de azért azt te is érzed , annak az esélye hogy hírtelen légitámadás éri Szegedet kevesebb mint 0, akkor már inkább hinném hogy aszteroida becsapódásra figyelmeztetnek, netalán-tán UFO invázióra :)”
 • 9. SzaboPJudit 2013. november 11. 16:44
  „Kb 18 évesen átéltem a szerb háborút. A napi szinten többszöri légiriadót, és az ezzel járó huzavonát. Egy idő után már annyira megszoktam a hangját, hogy volt, hogy úgy keltem fel reggel, hogy telefonon kellett megkérdeznem valakitől, hogy most akkor mi van? Fújtak riadót, vagy "béke" van? "Bulinak" éltem meg az egészet, mert szerencsére felénk nem történt semmilyen nagyobb katasztrófa, és akkor még fel sem fogtam, hogy mi történik körülöttem (pedig már nagykorú voltam). Aztán néhány éve elmentem a Szabadtérire, és megnéztem a Valahol Európában c. darabot. Minden előzetes tájékozottság nélkül, azt sem tudtam, hogy miről szól. Aki látta tudja, hogy a legelső jelenetben légiriadót fújnak. Senkinek nem kívánom azt az érzést!!! Úgy elkezdtem sírni, hogy szinte végigsírtam a egész előadást. Felzaklat még ma is, ha visszagondolok... Rókuson lakom, de szerencsére nem hallottam tegnap semmilyen riadót.”
 • 8. nyomdasz63 2013. november 11. 15:58
  „"- A riasztó végpontokat elzárva tartjuk, illetéktelen nem férhet hozzá - közölték. "

  El ne higgye ezt valaki!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baksi nőket vittek emlőrákszűrésre

A nemzetközi rákellenes világnap kapcsán szervezett emlőrákszűrést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tovább olvasom