Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Legyen lámpád, világos!(?)

Szeged - Láthatósági mellényes rendőrök és biciklis aktivisták állították meg hétfő délután a kivilágítatlan kerékpárosokat. Most még megúszták.
Közös akciót szervezett tegnap délután a Csongrád Megyei Baleset megelőzési Bizottság és a Magyar Kerékpárosklub a Szent István téren.
Láthatósági mellényes rendőrök és biciklis aktivisták állították meg hétfő délután a kivilágítatlan kerékpárosokat. A megállított kerékpárosok most még megúszták büntetés nélkül, ugyanis a rendőrök a bírság helyett közlekedési tanácsokat és első-hátsó lámpát adtak a renitenseknek. Az akció céljáról Vad Róbert rendőr százados a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára beszélt.

- A rendőrség már évek óta kiemelt feladatként kezeli a kerékpáros balesetek visszaszorítását, illetve olyan akciók szervezését, melyekkel a biciklis réteget eléri. Ennek az akciónak aktualitása is van, hiszen ilyenkor, az őszi-téli átállást követően rövidülnek a nappalok, és egyre hosszabb az az időszak, amikor a közlekedők éjszakai, vagy korlátozott látási viszonyok mellett vannak az utakon.

- Anyagi forrásaink végesek, így sajnos nem tudunk adni lámpát minden biciklisnek, de ettől függetlenül tudni kell, hogy a kerékpárok kivilágítása kötelező - sajnos ez Magyarországon még nem teljesült – tette hozzá. - Ezzel az akcióval szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy minél több kivilágított kerékpár legyen az utakon és egyre többen halljanak arról, hogy ez mennyire fontos. Hiába látja a biciklis a másik közlekedő felet, ha az nem látja a biciklist. A rendőrség sajnos jelenleg nem elég önmagában az ilyen felvilágosításhoz, szükségesek olyan civil szervezetek, melyek saját ügyüknek tekintik a kerékpárosok érdekeinek és biztonságának védelmét, és nagy segítségünkre is vannak, mint most a Magyar Kerékpáros Klub.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A rendőröktől kapott lámpákat a Magyar Kerékpáros klub és a Critical Mass aktivistái szerelték fel a biciklikre. Percek alatt 20-30 biciklist is lekapcsoltak, így egész sorok alakultak ki az önkéntesek előtt.

Bicikli regisztráció

A világítóeszközök felszerelését követően lehetőség volt, a biciklik rendőrségi regisztrálására. Ennek lényege, hogy ha ellopnak egy kerékpárt a regisztrációkor megadott egyéni jellemzők (felszereltség, típus, alvázszám) alapján beazonosítsák azt, így könnyebb rálelni, illetve ha megtalálja, a rendőrség igazolni tudja a tulaj, hogy az övé a jármű. Regisztrációra a szegedi kerékpár szaküzletekben is lehetőség van.

- A mai akció alapvető célja, hogy a kerékpárosok közlekedési morálját javítsuk, és a kivilágított biciklisek száma növekedjen. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy a sötétben kiállunk egy forgalmas kerékpáros útvonalra, és a kivilágítatlan bicikliseknek adunk első és hátsó lámpát és hasznos gyakorlati tippeket a kerékpáros városi közlekedéssel kapcsolatban. Abban voltak ellentéteink, hogy ha ingyen adjuk, az megfelelő megoldás-e, vagy kell egy kis büntetés is. A rendőrök az ingyenes lámpaadás mellett tették le a voksukat, így ezt a megoldást választottuk. Nagyon örülünk a rendőrség évek óta tartó tevékeny együtt működésének – summázta Nagy Gábor kerékpáros aktivista.

Piri Ildikó éppen hazafelé tekert, amikor megállították, ugyanis nem volt megfelelő a világítása. A lámpaosztásról így vélekedett: - Csak a gyerekek bicajára raktunk első-hátsó villogókat, de a saját bicajom már kimaradt, így nagyon jól jött ez a kis akció. A hátsó lámpám nemrégiben elromlott, így nem láthattak a mögülem érkezők. Remélem lesz hatása az ilyen akcióknak és egyre többen raknak fel villogót, mert tényleg nagy szükség lenne rá.

Olvasóink írták

 • 6. KolompárRómeó 2008. november 12. 19:55
  „4. hozzászólás celeronm 2008.11.12. 18:27:

  Az enyémet is a Bal fasoron. Én nálad is durvább jelzőkkel illettem a tréfás köcsögöket.”
 • 5. KolompárRómeó 2008. november 12. 19:54
  „Korrekt rendőri hozzáállás, ezek után kéretik korrekt biciklisként világítani. Saját érdekünk is! Én a kukáskabátot is felhúzom, reggel, este sötétben közlekedek, ebből 3 km egy nem túl kivilágított erdőn keresztül. Ne ezen múljon már!”
 • 4. celeronm 2008. november 12. 18:27
  „Nekem volt lámpám, csak valamelyik barom, köcsög, állat ellopta a Rókusi krt. 33 szám előtt.”
 • 3. piszkavas 2008. november 12. 09:58
  „600Ft-ért vettem első-hátsó lámpát, tecsós tucatceruzaelemet kb. 200 ért, így ha a pénz lenne kifogás (bár a biztonság terén ne legyen) azoknak: 800 Ft-ért van lámpád és egy évre elegendő elemed...

  A bringázóknak nagyon fontos, hogy ki legyenek világítva, biztos mindannyian tapasztaltátok, hogy még nappal is fáradtak észrevenni az autósok. Le kell tenni az autókat, és aki teheti tömegközlekedjen (abból is a villamos a legjobb) vagy tekerjen. A szívednek is jót tesz.”
 • 2. dova 2008. november 11. 17:07
  „Egyetértek veled karlvonbanhoff, de a rendőrjárőr nem kaphat arra nézve utasítást, hogy megbírságolja a szabálytalankodót vagy csak figyelmeztetésben részesítse.
  Ez az ő döntési jogköre, és lehet hogy így van jól.
  Mindenesetre, mi bicajosok is többnyire amellett vagyunk, hogy ne ingyen kapják a lámpákat, mert a szabályokat be kell tartani és tartatni is. Ha másképp nem megy, akkor bírságolással.
  Az ingyen lámpát nem tartjuk ösztönzőnek. :(”
 • 1. karlvonbanhoff 2008. november 11. 16:12
  „Pedig nagyon egyszerűen meg lehetne oldani a lámpa készlet feltöltését!Nem kell azt ingyen adni.
  Két lehetőséget adnák nekik ,vagy megveszik ott helyben a lámpát és felrakják vagy hipp-hopp,itt egy 10000.- forintos csekk!
  Tuti,hogy a lámpa fogyna jobban,mint a csekk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

700-800 ezres álomkeresetek nyomában

Szeged - Utánajártunk, hogyan lehet manapság kis befektetéssel sok pénzt keresni. Tovább olvasom