Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Légzésfigyelőt kaptak

Egymillió forint értékű légzésellenőrző monitort kapott a K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program keretén belül a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány. Az értékes műszert a bank képviselője tegnap adta át.
Pintér Sándor a pályázaton elnyert légzésellenőrző monitorral. Fotó: Schmidt Andrea
Idén második alkalommal hirdették meg a K&H gyógyvarázs pályázati programot, amelyben összesen 25 millió forintra pályázhattak az ország gyermek-egészségügyi intézményei. A nyolcvan beérkezett kérelemből hetet választott ki a zsűri, ezek között volt a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány is, mely tegnap egy egymillió forint értékű légzésellenőrző monitort kapott. A műszer az újszülöttek és a koraszülöttek szervezetében lévő szén-dioxid-tartalmat figyeli. Az egy kézben is elférő berendezés könnyen mozgatható, bárhol működtethető, használatával pedig megelőzhető, hogy a picik egy esetlegesen fellépő, hosszabb ideig tartó oxigénhiány miatt maradandó agykárosodást szenvedjenek.

– Sajnos régebben előfordult ilyen eset, miközben a babát egyik helyről a másikra vitték, hiszen az alapítványnak nem volt ilyen készüléke – mondta el Katona Márta, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ újszülött intenzív osztályának vezetője. – Pedig nagyon fontos, hogy jó állapotban tudják szállítani a piciket, hiszen így nagyobb az esélyük az egészséges életre.

Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte: több mint 20 évvel ezelőtt még babakocsiban tolták át egyik intézményből a másikba az újszülötteket, miközben valaki az infúziót tartotta, más pedig esetleg lélegeztette a kis beteget. Ma már szerencsére egyfajta mozgó intenzív osztály az az autó, mely Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, sőt Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén is menti az újszülötteket, és amelyet a K&H gyógyvarázs segítségével újabb modern műszerrel tudtak bővíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet-e a bolognai rendszerbe átbukni?

A most első éves egyetemi hallgató nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha tanulmányai folytatására egy… Tovább olvasom