Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Lehajtósávokat építenek a baktói Alkotmány utcában

A baktói Alkotmány utcában a felújított út keskeny, egymás mellett nem fér el két autóbusz. A Tisza Volán kilátásba helyezte, hogy megszünteti az erre haladó járatait, mert veszélyes a közlekedés. Az önkormányzat ideiglenes megoldásként lehajtó sávokat építtet.
Így nehéz közlekedni. Baktó kinőtte főutcáját. Fotó: Schmidt Andrea
Két autóbusz nem fér el egymás mellett Szegeden a felújított Alkotmány utcában. Baktó főutcáját a csatornázás után néhány hete adták át. Továbbra is öt méter széles az út, ami már a csatornázás előtt is keskeny volt. Egy busz szélessége visszapillantó tükörrel együtt két méter hatvan centiméter. Két teherautó is csak úgy fér el egymás mellett, ha az egyik félreáll. Most azonban még kritikusabb a helyzet – mondják a Tisza Volán buszvezetői. Ha szembe jön egy teherautó le kell állniuk és csak akkor tudnak tovább haladni, ha behajtják a visszapillantó tükröt. A buszosok az útpadkára nem szívesen húzódnak le, mert attól tartanak, hogy a helyenként húsz-harminc centi mély gödrökben elakadnak, ráadásul a többtonnás buszok az út szélét is tönkretehetik.

A megoldásáért Draskóczy István, a Tisza Volán divízió igazgatója levelet írt az önkormányzatnak. Kilátásba helyezte, hogy a Tisza Volán Alkotmány utcában közlekedő 72Y-os járatait szünetelteti. Ez senkinek nem lenne jó, főként a lakosságnak nem, hiszen rengetegen járnak be a városba, iskolába és dolgozni.

Egyirányúsítás

Baktó közlekedését akkor lehet igazán kialakítani, ha az Alkotmány utca és a vele párhuzamos Baktói sor között tavasszal megnyitnak egy újabb utcát. Ekkor az említett két utcát valószínűleg egyirányúsítják és akadálymentesen haladhat a forgalom.

– Csúcsidőben, reggel 7 és fél 8 között rásegítő járatokat is indítunk, ezáltal az Alkotmány utcában a buszok tíz percenként közlekednek. Ebben az időszakban egymással is találkoznak ezen a szakaszon – mondta Csányi Jenő, a Tisza Volán forgalmi és műszaki vezetője. A forgalmi vezető szerint ha a reggeli órákban ritkítanák a járatokat, akkor a diákok nem érnének időben az iskolába.

Molnár László, az önkormányzati városüzemeltetési iroda vezetője azt mondta: az utat nem lehetett volna szélesíteni, mert akkor a járdákat és a felszíni vízelvezető-rendszereket kellett volna keskenyíteni. Megjegyezte, a gondot az is okozza, hogy a Tisza Volán korszerű, alacsony padlózatú buszai szélesebbek, mint a régiek és tényleg nehezen férnek el.

– Hirtelenjében az lehet a megoldás, hogy kohósalakból az út mellett négy, az autóbusznál valamivel hosszabb, egy keréknyom szélességű lehajtót alakíttatunk ki – mondta az irodavezető. Megjegyezte: ennek költsége belefér a több mint húszmillió forintért készült Alkotmány utcai útprojektbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küld a komposztáló üzem

Elkészült, és már próbaüzemben dolgozik a sándorfalvi úti hulladéklerakó gigantikus méretű… Tovább olvasom