Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Lehet, hogy le kell zárni a rakpartot

Hatalmas mennyiségű pillepalacktömeg vonul le jéggel vegyesen a Tisza alsó szakaszán. Hogy le kell-e zárni az áradás miatt a szegedi rakpartot, nemsokára kiderül. Egyre több a belvízzel elöntött terület. A Maros a medrében maradva tegnap este tetőzött Makónál; a Hármas-Körös Csongrádnál nem éri el a másodfokú védekezésre szükséget adó vízszintet.
Az alsó rakpartot tegnap még nem érte el a víz. Fotó: Frank Yvette
Tegnap kora délután még Csongrádnál volt, de lehet, hogy ma reggelre már Szegedet is elhagyta a kiskörei duzzasztómű fölött felhalmozódott, a zsilip min api megnyitásával szabad utat nyert pillepalacktömeg. Az olvadó jéggel vegyes műanyaghulladék a folyó felsőbb, hazai szakaszairól, a hullámtérből származik – tudtuk meg Kemény Lászlótól, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) műszaki ügyeletvezetőjétől.

S hogy a víz elönti-e a szegedi alsó rakpartot? Tegnap délután erre még nem lehetett választ kapni: a vízszint 529 centi volt a szegedi mércénél, lassan emelkedett, és a folyó felső szakaszairól érkező adatok alapján nem lehetett eldönteni, megáll-e az emelkedés, vagy eléri az 560 centit – e magasságnál kerül a rakpart víz alá.

– Csak a legszükségesebb esetben zárjuk le a rakpartot – közölte a műszaki ügyeletvezető. Néhány napon belül lehet, hogy akár egyméteres vízszintcsökkenés következik be. Hogy később mi lesz, attól is függ, milyen ütemben olvad a vízgyűjtő területen fölhalmozódott, csaknem 6 köbkilométernyi – az ilyenkor szokásoshoz képest 60 százalékkal több – hó.

A Maros a medrében maradva tegnap este tetőzött Makónál; a Hármas-Körös Csongrádnál nem éri el a másodfokú védekezésre szükséget adó vízszintet.

A belvízzel elöntött területek nagysága tovább emelkedik, a védekezés intenzitásával együtt – tudtuk meg Andó Mihály központi védelemvezető-helyettestől. Csongrád megyében 30 ezer 550 hektárt öntött el a víz. A folyókba a magas vízszint miatt továbbra is csak szivattyúkkal lehet beemelni a területről a vizet: naponta csaknem kétmillió köbméternyi víztől mentesíti a területet az Atikövizig. A belvízmentesítésben huszonkét munkagép és 130 ember vesz részt. Több főcsatornán tovább folynak a kotrási munkák az akadálytalan vízáramlás biztosításáért.

A Szeged és Környéke, illetve a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat másodfokú belvízvédelmi készültség mellett dolgozik. A települések közül Domaszéken harmadfokú a helyi vízkárelhárítási fokozat, tizenegy helyen másod-, húsz községben elsőfokú. Az Atikövizig, igény esetén, minden önkormányzatnak segít a védekezésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keserű pirula az ajándék

Az általános gyakorlatot követve a gyógyszertárak között is megindult a harc a vevőkért. A kamara… Tovább olvasom