Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Lehetetlen kideríteni, ha valaki lopja a meleget

A panellakók között vannak, akik kénytelenek elviselni, hogy lakásuk a zimankóban hidegebb a megszokottnál. Aki veszi a fáradságot, és utánajár, hogy mi ennek az oka, legtöbbször szövevényes ügyintézési hálóba bonyolódik. Előfordul, hogy az egyik lakó a másiktól nagyobb radiátorral ellopja a meleget.
Tóth Mária lakásában már napok óta 15 fokot mutat a hőmérő, így a radiátorra tett párologtató nem sok szolgálatot tesz. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden, a Csongrádi sugárút végén lakó Tóth Mária panellakásában az elmúlt napokban nem kúszott 15 fok fölé a hőmérő higanyszála. Az idős nő nem érti, hiszen fűtésszámláit mindig időben befizette. Megkérte fiát, segítsen neki intézkedni, hogy újból meleg legyen az otthona. Papp Attila először a Hőszolgáltató Kft.-t kereste meg telefonon. – A vonal végén jelentkező ügyintéző udvariasan közölte velem, hogy a társasháznak nincs a hőszolgáltatóval javítási szerződése, csak pénzért tudják megnézni, mi a probléma, nem biztos, hogy ki tudják azt javítani, és újból meleg lesz édesanyám lakásában.

A Hőszolgálatató Kft. ügyvezető igazgatója, Básthy Gábor megkeresésünkre elmondta, ha nincs javítási szerződése a hőszolgáltatóval a társasháznak, meg kell rendelnie a szolgáltatást a diszpécseren keresztül. Az igazgató szerint a hőveszteség egyik oka lehet, ha a társasház valamelyik lakója nagyobb fűtőtestet szerelt fel.

Ehhez ugyan a távfűtési törvény szerint engedélyt kellene kérniük, de ez általában mégsem történik meg. A cég kezében pedig semmiféle lehetőség nincs, hogy ellenőrizze, egyes lakásokban szereltek-e fel nagyobb teljesítményű radiátort. – Ingyen adunk javaslatot arra, mekkora fűtőtestet kell a lakónak felszerelnie, hogy a megfelelő hőmérsékletet biztosítani tudjuk lakásában – mondta Básthy Gábor, aki szerint a nagyobb radiátort felszerelők ellen a törvény semmiféle szankciót nem ír elő. – Az is előfordult már, hogy egy lakó otthona átalakítása során elvágta a fűtéscsöveket, így az alatta lakók hidegben maradtak. Ilyenkor a ház többi lakója a közös képviselőn keresztül folyamodhat kártérítésért.

Papp Attila természetesen megkereste a ház közös képviselőjét is, aki elmondta, tudomása szerint neki sincs lehetősége arra, hogy ellenőrizze a lakások fűtőtesteit, így ha valaki lopja a meleget, azt lehetetlen kideríteni. Mindenesetre azt ígérte, utánanéz a jogszabályok adta lehetőségeknek. Tóth Mária fia szerint az ügy tanulsága az, hogy az idős embereknek, akiknek az érdekérvényesítő képességük korlátozott, nincs lehetőségük arra, hogy alulfűtött lakásuk problémáját orvosolják.

Miután lapunk megkereste a hőszolgáltatót, néhány órán belül a cég munkatársai kiszálltak a helyszínre, és megállapították, a néni lakásában nagyobb fűtőtestet kellene felszerelni ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékletet biztosítani tudják. Papp Attila szerint különös, hogy ez csak több év után derült ki. De ha így is van, csak akkor szereltetnének fel nagyobb radiátort, ha biztosan tudnák, hogy a ház többi lakója is szabályosan bejelentett fűtőtestet üzemeltet, és utána sem más helyett fizetik a megemelt fűtésszámlát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a reptéri ingatlanokról

A Szegedi Repülő Egyesület 100 milliós vagyona átadásáért cserébe azt kéri a várostól, hogy 99 évig… Tovább olvasom