Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Lehúzás a spanyol narancsszüret

Szeged – Három éve sikeres, spanyol narancsszedéses történetről számoltunk be. A napokban – a szüret kezdete előtt – több érdeklődtek, mit tudunk az akkor kint dolgozókról. Elöljáróban: hazugok a narancsos álmok.
Egyik olvasónk kereste meg szerkesztőségünket: 2007-ben többen is Spanyolországban szüretelték a narancsot, arra volt kíváncsi, kivel és hogyan jutottak ki? A sztori felkeltette az érdeklődésünket, kutatásba kezdtünk.

Hosszú keresgélés után, leginkább a kint ragadtak cikkeit megtalálva, eljutottunk egy budapesti közvetítőcéghez. Az angolinfo.hu kilencvenes évek végét idéző honlapja szerint a spanyol narancsszedésre már csak 2011-re lehet jelentkezni. Információik szerint egy doboz narancsért – ami 19,5 kiló gyümölcsöt jelent – nettó 1,3 eurót, a folyamatosan erősödő forinttal számolva, 355 forintot fizetnek. Állításuk szerint, a heti 6 napos, reggel 8-től este 6-ig tartó munkával napi 100 rekesz narancsot tudunk ledobozolni. A pontosság kedvéért felhívtuk az oldalon található számot, ahol azt mondták: a regisztrációhoz Budapestre kell utaznunk. – De milyen a munka, mennyit lehet keresni? – tettük fel a triviális kérdést, amire csak ismételt invitálást kaptunk. Választ nem.

Ez ugyan mandarin, de legalább annyira szúr, mint a narancs. Fotó:
Ez ugyan mandarin, de legalább annyira szúr, mint a narancs.
Fotó: worththewhisk.com/2010/02/24/road-trip-on-the-hunt-for-ojais-pixie-tangerines/

Igazi munkák, Spanyolországba indulóknak:

http://anyworkanywhere.com/jcg_es.html 
A meglehetősen sok, gyanús spanyolországi eset miatt tovább kerestünk. Görögországi szüretet hirdetett egy szintén pesti férfi. E-mailünkre készségesen válaszolt, megtudtuk: „Megváltoztak a görögországi narancsszedés eredeti feltételei, ezért a szervezést abbahagyom. Megértését köszönöm." A becsapásokról, lehúzásokról szóló híresztelések igaznak tűnnek. Nem találtunk olyan, konkrét válaszokat adó magyar szervezetet, aki valódi munkát is kínált volta.

Ha itthon senki sem tud a narancs szüretről, érdeklődjünk Spanyolországban! Fellelkesülve felhívtuk egyik, több éve kint elő ex kollégánkat: spanyol tudását hasznosítva keressen nekünk mezőgazdasági munkát. Pár nap várakozás után kiderült, hogy dél-amerikai munkások dolgoznak szüretkor, ami november környékén van.

Továbbra sem adtuk föl: megkérdeztük hazánk spanyolországi külképviseletét, mit tudnak a narancsszedésről. 2007-ben több cikk is azzal foglalkozott, lehúzzák a spanyolul nem tudó magyar munkásokat. A kint ragadt hazánk fiai a nagykövetség segítségével jutottak haza.

Szüret, ami csak a mesében létezik. Fotó:
Szüret, ami csak a mesében létezik.
Fotó: whiteonricecouple.com/recipes/chocolate-whiskey-tangerine-pie/

Megkeresésünkre a Magyar Köztársaság Főkonzulátusáról, Barcelonából, Medveczky Iván konzul válaszolt. – A tapasztalataim sajnos nagyon keserűek, ezért akit lehet, lebeszélek a „kalandról" – fogalmazott meglehetősen egyértelműen Medveczky. Levelében kifejtette, hogy az idény jellegű mezőgazdasági munkára hazánkból a rászorulók vagy a nélkülözők jelentkeznek. Kifejtette: rászorultságuk nyelvtudás és tapasztalat hiányával is párosul, így kiszolgáltatottak is lesznek. – Kiszolgáltatottságukat pedig azok a lelkiismeretlen egyének (munkaszervezők) használják ki, akik ebből élnek – tisztelet a kivételnek. Hosszú évek óta rendszeresen visszajáró narancsszedő brigádokról nem tudok, pedig, ha jól működő és megbízható lenne a rendszer, akkor létezne ez a forma – osztotta meg elrettentő tapasztalatait a barcelonai konzul, aki még azt is elárulta: a 21 százalékos spanyol munkanélküliség mellett a külföldieknek nehéz munkát találniuk.

Narancsszedés nyakig beöltözve.

Az állás nélkül maradt latin-amerikaiak anyanyelvi szinten beszélik a spanyolt, előbb kapnak munkát, mint a kiszállított magyarok. – Ezzel együtt el tudom fogadni azt, ha egyesek végső elkeseredésükben amellett döntenek, hogy külföldön próbálnak szerencsét. Viszont azt tudni kell, hogy itt sincs kolbászból a kerítés. Azok, akik ilyen munkához jutnak, nagyon keményen kell dolgozzanak, az otthontól távol, gyakran emberhez kevéssé méltó körülmények között. Ha szerencséjük van, akkor még pénzt is kapnak érte, de az már nem garantálható, hogy annyit, amennyit várnak – mondta a delmagyar.hu-nak Medveczky Iván. Tájékoztatásunkra egy honlapot is ajánlott. Ezen címen a külföldi munkavállalás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A dél-amerikaikkal nem lehet felvenni a versenyt. Beszélnek spanyolul és olcsóak. Fotó:
A dél-amerikaikkal nem lehet felvenni a versenyt. Beszélnek spanyolul és olcsóak.
Fotó: hojotea.com/item_e/b06e.htm

Csak a pénzre utaznak az álmunkaadók!

Részletes tájékoztató itt!
– Minden évben, ősszel találkozunk azokkal a narancsszedőkkel, akik az otthoni nyári idénymunkák végeztével Spanyolországba érkeznek. Anyagi segítségért október végén–november elején jelentkeznek a főkonzulátuson: általában addigra elfogy az otthonról hozott, megtakarított pénzük.  Mivel fizetést sem kapnak, ellehetetlenülnek, a szállásukról kirakják őket, élelmezésük is napi gond lesz. Tavaly mintegy 100 ember ragadt így kint – érvelt a távolmaradás mellett a barcelonai konzul. A konzul külön felhívta a figyelmünket arra, hogy anyagi segítséget nem tudnak adni.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. flexsnake 2010. október 09. 19:48
  „itt ősszel volt narancsszüret :D”
 • 28. frakk 2010. október 08. 21:26
  „:) Kamunéni Englandban él , de a legkevésbé vágja az ottani dolgokat? Szegedről is megmondhatjuk neki? :)”
 • 27. 3évesférfi 2010. október 08. 20:13
  „A jelenlegi minimálbér 5.80, és nem 5.93. Ez full-time-os munkával kb. 800 font nettó. Hogy az angolok fele alig keres többet a minimálbérnél az egy óriási hülyeség, ne is haragudj, KamuNeni.
  Havi 1000 fontból simán meg lehet élni, de ez attól függ, hol vagy és miben laksz. Londonban rázósabb.”
 • 26. ZúzÓ 2010. október 08. 17:32
  „Lajoska jól néz ki a képen !!!”
 • 25. segesvarics 2010. október 08. 13:49
  „23. hozzászólás favágó 2010.10.08. 12:41

  Miért? Spanyol narancsszüret? Nem is értem.”
 • 24. mhajni82 2010. október 08. 13:14
  „Kamuneni nem tudom hol elsz Anglian belul, de hogy az emberek fele nem keresi meg az ?1000-t az szerintem enyhen szolva tulzas!
  Az ismerettsegi koromben ha jol tudom nincs olyan, aki teljes munkaidoben dolgozik es ne kapna kezhez minimum ?1000-t, pedig nem mozgok uri korokben...
  Mondjuk az eszak-del kulonbseget nem emlitette senki, pedig eleg szamottevo!”
 • 23. favágó 2010. október 08. 12:41
  „Csaba! Ezért a címért nem hívott fel még az ÁVH?:-)”
 • 22. JungHeinrich 2010. október 08. 12:26
  „KamuNeni azert ha nincs meg a heti 250 font jobb ha nem is probalkozik senki :-) ,persze mindenutt elnek a letminimum alatt,de ez meg nem mentseg a csorosagra. Az europai almoknak lassan vege,aki szinten akar maradni annak legalabb 2,de a legjobb ha 3 nyelvet beszel (ebbe az anyanyelvet is beleertem).Nos innen indulva talan mar versenykepes lehetsz a piacon ugy 2-3 fajta szakkepesitessel.A felreertes vegett nem beszelek a "szupernobeldijas agysebeszekrol es diplomas supermanekrol"”
 • 21. frakk 2010. október 08. 11:34
  „Kamunéni: Manapság Msn-skype-n az ember napi többszörös infókat tud megkapni külföldön élő ismerősöktől. Tehát nem nagyzolok amikor tényeket írok. A másik , h többször jártam már arra, tehát személyesen is tudom. Sok történetet lehetne mesélni, ilyet is olyat is. éppen azért írtam le, hogy legalább 1500 fontot kell keresnie annak akinek a munkája mellé nem adnak szállást és kaját. Szerintem korrekt volt.”
 • 20. KamuNeni 2010. október 08. 11:18
  „Frakk te nyilvan jobban tudod mert nekem ez a srac meselte el hogy mit csinalt. Buszjegyrol volt szo es nem napi london iturarol. A te nagyolasi maniad a keresetekkel kapcsolatban nem igaz mert az orszag fele nem keres havi 1000 fontot es angolokrol beszelek. Ha neked nem eleg havi ezer akkor olyan munkat csinalsz mibol kitermeled a napi igenyedet, de az orszag felenek ez nincs megadatva.
  A szendvics nem igaz mert ha bemesz egy bolba napi ket fontbol tudsz enni ha nem is kiralyian de tudsz es egy otthontalan orul amit tud venni olcson. Felsorolom mit veszel egy MINIMUM oraberbol. 5 kilo krumpli =2 font (nyers hogy nehogy belekoss) egy egy kilos kenyer, = 1 font, egy kilo doszno comb=2.21 itt nalunk az ASDA-ba es meg nem erted el a minimum orabert ami 5.93 pillanatnyilag. A piacon itt nalunk 10 kilo hagyma 2 font volt a hetvegen 25 kilo krumpli 5 font. ami szinten kevesebb az ora bernel. Ket nagy fej karfiol volt 1.50 es a kigyo uborka 50 penny. A vilag minden fuszere megtalalhato a paprikatol az thaifoldi kokusztejig minden es olcson.

  Ezek amiket irsz azok kamu mert nagyon kevesnek adatik meg. A sok magyart epp az ilyen beszolasok hulyitik meg a jo keresettel.

  Mindenkinek. Az atlag angol munkas kereset kevesebb mint havi 1000 font netto havonta. Abbol a lakber viszi el a hatvan szazalekat ha szerencsed van de atlagban a 70-75 szazaleka megy el lakberre es a varosi adora amit mindenkinek aki lakst berel vagy tulajdonos fizetni kell. Itt nalunk 90- 150 font havonta atlagban a havi lakas ado. (council tax) tehat az meg rajon a lakber tetetjere.

  Az atlag rezsi egy hazra (villany gaz telefon TV ) havi 150-200 font hasznalattol fuggoen. A TV dij mindenkinek kotelezo ha van TV-d computered vagy mobile telefonod mert az angolok szerint minden amin tv-t tudsz nezni multimedia eszkoznek szamit igy adot kell ra fizetni. Evi 140 font korul.
  Ha kocsid van akor meg arais kell kolteni. Az atlag haz lakber a kornyekunkon 3 halo szobas haz 750 font havonta ado nelkul. Egy szoba berlet 65 font korul egy szemlyre hetente amibe benne a rezsi.

  Egy dupla szoba ket szemlyre 100 nal kezdodik. Londonban meg tegyel ra 50%-ot es ez heti berlet.

  Ha nem beszeled az angolt vagy valaki nem tesz be egy munka helyre ne nagyon probalkozz mert nem lessz nagy szerencsed hacsak nem vagy kitarto.

  Az ASDAban egy szal parizer 2.50 majdnem egy kilo. egy vaj 98 penny az olcso . masfel liter tej 1.25 egy kilo csirke szarny 1.75. a csirke comd 1.85 kiloja. 30 tojas 2.98. 42 deka mez 0.84 penny az asdaban.
  egy kilo liszt 43 penny. Az ASDA az egy olyan supermarket mint Tesco csak az ameriaki Wal-Mart a tulajdonosa.

  Egy ket fos haztartas kajabol ki tud jonni havi 100 fontbol siman mert mi is azt csinaljuk es meg nem is koltunk annyit.

  Kakadu meg strucc meg exoticus madarak allatoklehet hogy mennek mint az orult MO-n de itt nem annyira nepszeruek.
  Az angolok a mindennapi betevovel vannak elfoglalava es nem nagyzolassal ahol a szomszed mondja meg nekik mit vegyenek fel es hova menjenek nyaralni. Itt sajat maguknak dontik el. nincs marka betegseguk.

  Ha meg van valami nagyzolasi hozza szolasod hogy azt a sok szerencsetlent felre vezesd akkor nyugodtan ird le. Van azoknak igy is eleg bajuk nem kell meg csobe huzni is oket.

  Szoval ide legalabb 4-5 havi tartaleknak kell legyen ahhoz hogy valakinek eselye legyen a kint maradasra es akkor is az -esely- amit figyelembe kell venni es nem a biztosat. Epp azert mert nehez melot talalni ami allando lenne.

  Nagyon sokan eladjak mindenuket otthon es meg kolcson is kernek es egy honap mulva mennek vissza nincstelenul. Draga lakber londonban (heti 120-150 font) viszi a penzt hetente ki a zsebedbol ami mar maga 150000 ezer MO- forint havonta. Gondolkodj!!! Mennyi ideig tudsz el millio forintbol meglenni ha nincs munkad?

  Ne hallgass nagyzolokra. Boven van info az interneten megtalalni az igazsagot.”
 • 19. Szegediember 2010. október 08. 11:13
  „frakk 2010.10.08. 10:45 : Na valamiben egyetértünk. Kivéve, hogy a kaja ha Tesco ban vagy ilyen helyen veszed kb annyi mint itthon, de a többi stimmel.”
 • 18. Szegediember 2010. október 08. 11:11
  „"hazugok a narancsos álmok."
  Ez magyarországra is igaz :)”
 • 17. jozko 2010. október 08. 11:07
  „Emberpiac.
  Van megoldás.
  Történelmi példákkal és garanciákkal.”
 • 16. antikos 2010. október 08. 11:05
  „Narancsszüret??? Valamilyen áthallást nem érez senki??? A magyar narancsszüret nem lehúzás??? :D”
 • 15. piccola 2010. október 08. 10:57
  „14. frakk 2010.10.08. 10:45
  azért az underground olcsóbb, pláne oysterrel”
 • 14. frakk 2010. október 08. 10:45
  „Kamunéni.: Kicsit sántít a cikked. Londonban 3 fontból nem lehet kaját és bérletet is venni.
  Undregorund napi jegy munkanapon 9h előtt 13 Font. 9 h után 9 font. Egy vézna szendvics általában 2-3 Font. Azzal még nem fog egész nap dolgozni senki. Egyébként az 1000 Font hazahozásába sem számoltad bele, a szállás, útiköltség , és kaja árát. Ha nem a vendéglátásban dolgozol kint, akkor legalább 1600 Fontot kell keresni az egyénnek , hogy élni is tudjon. A vendéglátásban csurran cseppen a kaja , sőt néhol még szállás is.
  Winchester ben találkoztam egy magyar lánnyal pizzériában dolgozik, ő tapsikolt az örömtöl annyit keres. Borravalója több mint a fizetése. A Temzén némelyik hajós fél óránként összeszed jattból kb 100 fontot a kinyújtott kalapba.
  Kakadu tenyésztéssel is lehet foglalkozni itthon is. 14 000 euro egy madár”
 • 13. klj_54 2010. október 08. 09:45
  „Nyelvtudás nélkül öngyilkosság külföldön melót vállalni.
  Anno Hollandban elém tették a papírt és töltsem ki:)
  Angol vagy német, bár mindkettőt írom olvasom, a német mellett döntöttem. Elolvasták, megfeleltem és a múlt év őszéig kint melóztam.
  És bárki bármit is állítson a hú de befogadó hollandusról, bizony én és a többi magyar kolléga csak betolakodók voltunk!”
 • 12. lordzola 2010. október 08. 09:44
  „KamuNeni 8-ra
  Ez tetszik amit írtál: A munka az ajandek es nem jogosultsag.
  Ez még tényleg "idegen nyelven" van sok magyar számára. Na mert én nem vagyok oda a románokért, de azért le a kalappal, hogy a sok munkanélküli, vagy jobbra vágyó fölkerekedik. Menj ki a 45-ös útra Csongrádra és győzd számolni a román buszokat. Tudom hogy sokan nem a munka, hanem "más" miatt mennek, de statisztikailag akkor is tiszteletre méltó a többség akarása. MO-n minden délelőtt tele vannak a kocsmák és a pultot támasztva egymást hergeli a sok munkanélküli.”
 • 11. KamuNeni 2010. október 08. 09:08
  „Vegul is az uj dolgozo kezd az ablak gyarba hetfo reggel ahol biztos munka es heti fizetes varja evekre menoen ha ugy gondolja es a munkaja is bevalik a gyartulajdonosnak. Egyik masik volt melosom is betettem az ablak gyarba miutan nalam megszunt a meloja es havi 200 ezret kuld a csaladjanak haza szallas es a kajaja utan.

  Azok pedig akik ket napja hivtak hogy erdekelne oket a munka ha megfelelne az oelvarasaiknak, azok meg mindig keresik es depressziosan gondolkodnak hogy mibol is kellene haza meni es mit fognak a szomszedok mondani, hogy fogom a kolcsont megadni.
  Haza erve megjatsszak a nagyot le alazva az egesz gyakorlatukat leszolva mindent es mindenkit akinek a hibaja volt az o balszerencsejuk es elmennek a kocsmaba ami kesobb az otthonuk lessz mert nem lessz masuk.

  Az ilyenek soha nem neznek magukba es kritizalva elismerni hogy ok a hibasak es senki mas. Mindent tudnak jobban mint mas. Ha valaki felveszi oket azt elkezdik kritizalni hogy milyen hulyek hogy nem igy meg ugy csinaljak es vegul is onnan is kirugjak oket. (ill, megszunik a munkajuk es majd hivjak ha ujra beindul)
  Nem ertem miert nem ezek a ceg es miert ok kereseik a munkat? A ceg eddig is ott volt es ezutan is ott lessz es mindezt elerik majd enelkul a dolgozo nelkul. Erdekes nem??

  Tehat csak azt ajanlom a narancs szedoknek ha veletlenul megis megkapnak a munkat akkor probaljanak a legjobb tudasuk szerint a legpositivabban dolgozni es seoha sem a hibat talalni a masik cselekveseiben. Az a legkonnyebb. Mindenert a masikat okolni. De otthon a sotetben este elalvas elott a gondolatok elojonnek es azt nem tudod becsapni/atvagni. Csak masokat de magadat nem.

  Na mindegy szoval csak azt akartam mondani hogy ha jol al valaki hozza gondolkodasaban csellekveseben akkor mindig is noni fog a narancs.”
 • 10. KamuNeni 2010. október 08. 08:57
  „Jol dolgozott es jo volt a felfogasa, nem nezte a munkat mint jogosultsag hanem mint ajandek es igy elobbere jutott, Kapott tobb alaklmi munkat es hosszabb munkat is azoktol akiknek mar dolgozott es kesobb ossze jott egy lannyal, akivel kibereltek egy lakast ahol ki adtak a szobakat berbe mig ok az egyikben laktak.

  Kocsit vett es tobbszor megy evente MO-ra, a kocsi megpakolva es eladja amit visz es jon vissza repulovel.

  Negy eve jott ki MO-rol. Tartjuk a kapcsolatot es ha van munka akkor hivom en is es holott kb 60 kilometerre lakik akkor is eljon dolgozni mert ha valami marad neki a benzin utan akkor az mar az ove. Persze nem 5 fontot kap naponta. Ma is sajat maganak dolgozik tobbnyire epitoiparban de jo hirneve van es tobben is hivjak dolgozni igy aztan be van neki sorolva a melo.

  Ezek a hivok akik a munkara hivtak, csak kettonek volt hasonlo gondolkodasa es hozza allasa.

  Volt amelyiknek tul messze volt naponta egy orat utazni a mukaba, volt amelyiknek tul draga volt az utazasi koltseg es volt amelyiknek a biztositott szallas nem felelt meg mert meg kellett volna osztani egy szobat egy masik magyarral.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Derékig ér a gaz a Laktanya utcában

Felháborodott levelet kaptunk olvasónktól: derékig ér a gaz a Laktanya utcai árok körül. Előbb úgy tűnt: nincs gazdája a kérdéses ároknak. Végül mégis meglett a felelős. Tovább olvasom