Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Lékó Péter szónokol 15-én

Március 15. szegedi ünnepén Lékó Péter (képünkön) mond beszédet. A polgármester, Botka László minden évben csak egy nemzeti ünnepen szónokol, idén augusztus 20-án áll a pulpitusra.
Lékó Péter mondja március 15-én az ünnepi beszédet Szegeden. A nemzetközi sakknagymester március 12-én érkezik haza Spanyolországból, a linaresi szuperversenyről, és 16-án már indul Monacóba. A szónoklatra szóló felkérést megtiszteltetésnek érzi, ugyanakkor kihívás is számára, hiszen – mint fogalmazott – a sakktábla mellett, nem a mikrofon mögött érzi magát otthonosan. A beszéd tartalmáról és témájáról nem árult el részleteket, csak annyit mondott: minden ország számára fontosak az ünnepek, a történelemi hagyományok, hiszen ezek különböztetik meg az egyes nemzeteket egymástól.

– Kialakítottuk azt a hagyományt, hogy Szeged díszpolgárait, megbecsült személyiségeit kérjük fel ünnepi beszédre. Ezúttal a legifjabb díszpolgárt kerestük meg – mondta Botka László. A polgármester szerint abban, hogy Szegeden „az összefogásról, a közös értékekről, a nyugalomról" szóltak az állami ünnepek, szerepe volt annak is, hogy a szónokok kiválasztását nem a pártpolitika határozta meg.

A Csongrádi megyeszékhelyen március 15-én évek óta nincs polgármesteri beszéd, hiszen Botka László legutóbb 2003-ban szónokolt a nemzeti ünnepen. Egy évvel később a Kossuth szobornál a Klauzál téren Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora mondta el március 15-ével kapcsolatos gondolatait. A 2005-ös esztendőt a fiatalok évének tekintették, akkor minden ünnepen egy-egy diák beszélt – március 15-én Szilágyi Barbara, a Karolina gimnázium tanulója. Tavaly, alig három héttel a parlamenti választások előtt sem volt Botka-beszéd, a polgármester csupán röviden köszöntötte a résztvevőket és azt kérte, hogy a parlamenti képviselőjelöltek vele együtt énekeljék el a Himnuszt.

Szeged első polgára az előző ciklusban és a mostaniban is tartja magát a maga szabta rendhez: minden ünnepi beszédet egyszer mond el, vagyis minden esztendőben más állami ünnepen szónokol. Idén augusztus 20-án.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kráter a Kárász utcán

Hat éve, a Kárász utca felújításakor csak megerősítették a csatornát. Most megrepedt egy vízelvezető… Tovább olvasom