Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Lelakatolták a beléptetőt

Lelakatolva áll a tízmillió forintért elkészült új automatikus ki- és beléptető rendszer a szegedi Mars téri piacon. Az új kaput a parkolótól három-négy régi bódé zárja el. A bíróság első fokon már döntött a régi, még álló elárusítóhelyek elbontásáról. A munkát akkor lehet elkezdeni, ha ezt másodfokon is megerősítik.
A Mars téri kaput egyelőre nem nyitják ki – mondja Pusztai Lajos. Fotó: Karnok Csaba
Megépült egy újabb elektronikus beléptető rendszer a szegedi Mars téri piacon. Még a tavasszal elkészült a Gábor Dénes szakközépiskola felőli oldalon a korszerű, kereskedői csipkártyás rendszerrel működő sorompós behajtó, néhány nappal ezelőtt pedig beüzemelték a 10 millió forintért elkészített vásárlói ki- és behajtókat a piac nyugati oldalán. Tegnap mégis lelakatolt kapuk fogadtak bennünket. A vásárlók még mindig a régi bejárókon mennek be.

A belső parkolókban alig lehet helyet találni. Százötven autó tud egyszerre beállni, egy óráért százötven forintot kérnek. Katzenmayer Jánosné díjbeszedő nemcsak a parkolójegyeket adja ki, hanem az autókat is irányítja. Egyelőre az ő ügyességén és az autósok szófogadásán múlik, hogy ne alakuljon ki káosz. A régi bódék helyét ugyan leaszfaltozták, de parkolóhelyeket még nem festettek fel. Ezt Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója azzal indokolja, hogy addig ennek nincs értelme, míg a bódékat el nem bontják.

Megváltozik a forgalmi rend

A Mars téri új parkolók megnyitása után megszűnnek a régi parkolók a tér három oldalán. Az átalakítási munkák megkezdődtek, jelenleg a börtön előtti csomópontot építik. Az építkezés befejezése után megváltozik a forgalmi rend. Az élelmiszer-ipari főiskola előtti szakaszt lezárják és később parkosítják. A Mars tér nyugati oldalán és a Gábor Dénes szakközépiskola előtti úton jelenleg csak egy irányban haladhat a forgalom. A rendezés után mindkét utcát kétirányúsítják.

Az új kapu használatát három elárusítóhely akadályozza. Ezekhez addig nem nyúlhat a piacigazgatóság, míg nem születik jogerős bírósági határozat. A tulajdonosok ugyanis a Mars téri kényszerbontások és a működési engedélyek visszavonásáért beperelték többek között a piacigazgatóságot is.

– Két pert már első fokon megnyertünk, de addig nem bonthatunk, míg másodfokon meg nem lesz döntés – közli Pusztai Lajos. Ez novemberben várható. Azután a még meglévő bódék helyét is leaszfaltozzák, kijelölik a háromszáz parkolóhelyet és beindulhat a korszerű parkolási rendszer.
Bárki vehet majd bérletet a piaci parkoláshoz, de alkalomszerűen is váltható jegy. Az okos rendszer regisztrálja a belépés idejét és amikor távozik az autós vásárló, akkor fizet az automatának. Robot pénztárosból kettőt is elhelyeztek, egyet a kijáratnál és egyet a piac közepén. Ez utóbbi helyen is ki lehet fizetni a belépésnél kapott jegyet, de tizenöt percen belül el kell érni az autóval a kijáratot. A tervek szerint egy órányi időtartamban a vásárlók ingyenesen használhatják majd a piaci parkolót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetések, gyűlések Párizstól Belgrádig

A zavargásokba fulladt október 23-i budapesti tüntetés adta az alkalmat, hogy kitekintsünk a… Tovább olvasom