Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Lelassult az Indóház tér

Szeged - Csak az biztos, hogy minden bizonytalan – viccelődött tegnap reggel fél 7-kor Szeged Állomás egyik forgalomirányítója. Kérdésünkre, mikor indulnak vagy érkeznek vonatok, nem tudott válaszolni.
A vasutasok sztrájkja miatt a nagyállomásról egyáltalán nem indultak szerelvények a reggeli órákban. A Ceglédről induló járat Dorozsmáig, a Békéscsabáról induló Rókusig közlekedett.

Annak köszönhetően, hogy a sajtó már előző este figyelmeztette az utazókat, tegnap reggel fél 7-kor csak hárman ücsörögtek a nagyállomás szokatlanul kihalt várójában. Egy anyuka két kisfiát vitte volna a fővárosba egy díjkiosztóra, de hajnali 5 óra óta hiába vártak arra, hogy elinduljanak a vonatok.

Kiss Gergely laptopjába merülve ütötte el a kényszer szabadidőt. – Tudok a sztrájkról, de abban bízom, hogy hamar létrejön a megegyezés, és mielőbb elindulnak a vonatok. A 7.40-esre várok, Pestre kell mennem a munkám miatt – mondta unottan. Végül kénytelen volt más alternatíva után nézni.

– Több utas visszaváltotta a jegyét, sokan tisztában voltak a sztrájkkal, akadtak azonban olyanok is, akik itt szembesültek vele. A legtöbben megértették, és megfogadták a tanácsunkat: busszal menjenek. Egy utas azonban szitkozódni kezdett mérgében – mesélte mosolyogva az egyik jegypénztáros, aki tudta kezelni az indulatokat.

A kihalt állomáson csak egy mozdonyvezető vette fel a munkát, kollégái az irodákban kávéztak, a peronon csak egy macska sétált.

A dorozsmai állomásra azonban érkeztek járatok: nyolc óra előtt Félegyházáról futott be egy. Az utasok gyorsan leszálltak, és szaladtak is tovább, hiszen a vonat késve érkezett. – Hiába van sztrájk, munkába menni kell – vetette oda félvállról egy nő, aki a buszmegálló felé sietett, csak így tudott Szegedre jutni.

A kocsivizsgáló átnézte a vagonokat, a mozdonyvezető körüljárt a mozdonnyal, és hamarosan indult is vissza. A peronon senki sem állt, a váró is üres volt, az egyik padon egy hajléktalan szunyókált.

A szegedi nagyállomáson délelőtt 9 órakor sem láttunk változást. A vonatok továbbra sem indultak, azonban egyre több utas fordult meg az információnál. Egy fiatal egyetemista lány hatalmas csomagokkal szaladt a lépcsőkön. Visszaváltott jegye árát szorongatta a kezében, sietett, hogy elérje a fővárosba induló autóbuszt.

Amikor a sztrájk véget ért, ismét beindult az élet az Indóház téren: délután 1 óra után minden vonattal kiálltak a tárolóvágányokról. Főiskolások és egyetemisták rohamozták meg a kocsikat, hogy jó helyük legyen hazafelé úton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztették a vasutassztrájkot

Szeged - A VDSZSZ tegnap délben felfüggesztette a hajnali 3 órától határozatlan időre meghirdetett sztrájkot. Szombaton újra tárgyalóasztalhoz ülnek a MÁV Zrt. vezetőivel, s ha nem közelednek az álláspontok, lebegtetni kezdik a munkabeszüntetést. Vagy már a hét végén, vagy hétfőtől kezdik újra. Pénteken különben a nappali műszak forgalmi dolgozóinak mindössze 9 százaléka sztrájkolt. Tovább olvasom