Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Lelkifurdalás vagy sajnálat

Éreznek-e lelkiismeret-furdalást azok, akiknek a büntetés munkaköri kötelesség. Körképünkből kiderül: az ügyész és a jegyellenőr legfeljebb sajnálatot érez, az adóellenőr pedig időnként „emberileg megérti" a kereskedőt. "– Nem kellemes dolog, de személytelenül kell csinálni, meg kell kérgesíteni a szívünket".
Fotó: Miskolczi Róbert
Vannak szakmák, ahol munkaköri kötelesség a büntetés. Egy szegedi ügyészt, egy apehost és egy jegyellenőrt arról kérdeztünk, éreznek-e munkájuk kapcsán lelkiismeret-furdalást.

– A szakmában töltött 30 év alatt lelkiismeret-furdalást sosem, de sajnálatot már éreztem egy-egy ügy kapcsán – mondta Bariné Tóth Éva főügyészségi csoportvezető ügyész. Hozzátette: ha nem százszázalékosan biztos a gyanúsított bűnösségében, amit a bizonyítékok is alátámasztanak, akkor sosem emel vádat. Ez garantálja a nyugodt lelkiismeretet. Az ügyésznő – aki eddig legsúlyosabb büntetésként fegyházban letöltendő szabadságvesztést kért – döntően kábítószerrel kapcsolatos nagyobb ügyekkel foglalkozik. Ezek gyanúsítottai gyakran rendezett családi háttérrel rendelkező, egyetemre vagy főiskolára járó fiúk, lányok.

– A nyomozás során megismerem ezeket a fiatalokat, és sajnálom őket, mert nem igazi bűnöző alkatok. Gyakran a pénz vagy a kaland kedvéért keverednek a kábítószer terjesztése révén olyasmibe, amelyért hosszú tartamú, de akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethetők. Bosszant, hogy ezt figyelmen kívül hagyják, bíznak abban, hogy őket nem érhetik tetten, de gyakran meglepődnek a büntetési tétel hallatán is.

Az ügyésznőt nem csak ezek az ügyek érintik meg, az életellenes esetek sértetteiről készült fotókat, a boncolási jegyzőkönyveket sem könnyű szívvel nézi, olvassa. De hangsúlyozta: ilyenkor is tárgyilagosnak kell maradni. Arra a kérdésre, hogy félt-e már valaha, Bariné elmesélte: egy kihallgatáskor egyszer az előzetesben lévő gyanúsított szemében látott gyűlöletet. Egy másik eset évtizedekkel ezelőtt történt: a fiatalkorúak ügyészére rálőttek a bíróság főbejáratánál. Szerencsére a golyó nem talált, de sokáig ott volt a nyoma az épület falán.

Vállalta a kellemetlenségeket

Hodoli István 1996 óta ellnőrzi a buszozókat, jelenleg helyközi és távolsági járatokon.
– Ha egy diáknak vagy egy nyugdíjasnak van jegye, de az igazolványát otthon hagyta,előfordul, hogy megsajnálom. De ha valakit megbüntetek egy járaton, nem tehetem meg, hogy a másikat elengedem. A kellemetlenségek a munkával járnak, ezt vállaltam, tudomásul veszem.

– Az operatívos adóellenőröket – akik próbavásárlás után fedik fel magukat – éri a legtöbb atrocitás. Ez egy speciális ellenőrzési forma, van, hogy éjszaka dolgozunk. Nem ritka, hogy sértegetnek, és tettlegesség is előfordul. Nekem legyen lelkiismeret-furdalásom? Hiszen kötelességmulasztást tárok fel! – hárította el a „lelkizés" feltételezését Pakai Andrásné, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Csongrád Megyei Igazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese. Hozzátette: megesik ugyan, hogy emberileg megérti a lebukott vállalkozót, de a bírság kiszabásakor az ellenőrzés során felmerült összes körülményt mérlegelik, így sajnálatot utólag ilyenkor sem érez.

– Nem kellemes dolog, de személytelenül kell csinálni, meg kell kérgesíteni a szívünket – fogalmazott. Ez főleg olyankor könnyű, amikor notórius mulasztóval vagy agresszivitással találkoznak. Mivel sok ilyen van, ezért az ellenőröknek kellemes meglepetés a fair hozzáállás, tehát amikor a kereskedő elismeri, hogy hibázott, és együttműködik az ellenőrökkel.

– Megtörtént, hogy számlát kértem, mire az eladó megkérdezte, mi az – mesélte az igazgatóhelyettes. Miután tisztázták, hogy hogy néz ki a számlatömb, az árus megkérte, hogy töltse ki helyette. Természetesen nem tette.

– Nem szeretnek bennünket, de nem sértődünk meg, nem dühödünk fel. Ha trágárul szólnak hozzám, én akkor is úrinő módján válaszolok. Tettlegesség esetén pedig büntetőfeljelentést teszünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar verte jelzőlámpák

Napokig torlódtak az autók a nagykörúton, a szombati nagy viharban ugyanis több csomópontot… Tovább olvasom