Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Lelkileg is készen kell állni a szüzesség elvesztésére

Szeged - A kortársak hatásával és a tévében látott minta utánzásával magyarázzák a szakemberek, hogy a fiatalok egyre hamarabb elvesztik az ártatlanságukat. A szüzesség értéke csökkenni látszik: az udvarlás már nem divat, a gyors felnőtté válás a fontosabb.
– Már nem olyan nagy érték a szüzesség szerintem, mint korábban lehetett. Azt tapasztalom, hogy minél hamarabb túl akarnak esni az első együttléten a fiúk és a lányok is – mondta a 17 éves Zsolt. A szegedi fiú megkért bennünket, hogy többet ne áruljunk el róla. A téma ugyanis ciki a suliban.

Úgy tűnik, hiába tesznek „felnőttes" dolgokat a tizenévesek, beszélni nemigen szeretnek róla. A szüzesség elvesztése kényes téma a diákok körében, megtenni azonban nem félnek. A szakemberek szerint a fiatalok 70 százaléka korábban érik, mint társaik. Ők a szexualitásba is hamarabb belekóstolnak. A maradék 30 százalék pedig – feltehetően a gátlásosság miatt – megvárja, amíg betölti a 18. életévét.

– Nekem érték a szüzesség. A környezetemben azonban vannak, akik lazábban kezelik ezt a témát: nem a partner volt fontos nekik, hanem hogy túl legyenek rajta – mesélte a 16 éves Heni. Azt mondta, szerinte a tévé tehet a fiatalok hozzáállásának módosulásáról: például az Amerikai pite és a Hangyák a gatyában című film is tehernek állítja be a szüzességet.

Manapság hiányzik a szexuális együttlétet megelőző udvarlás Illusztráció: Schmidt Andrea
Manapság hiányzik a szexuális együttlétet megelőző udvarlás
Illusztráció: Schmidt Andrea

– A szex olyan, amilyen régen a dohányzás volt. Ciki, ha te nem teszed – magyarázta Rusz Edit szexológus. – A lányok felkészületlenül mennek bele az első együttlétbe. Nem elég a testi érettség, lelkileg is alkalmasnak kell rá lenni. Manapság hiányzik a szexuális együttlétet megelőző udvarlás. Inkább a tévében látott „csináljuk, mert mások is csinálják" – elv hódít.

A szakember azt tapasztalja, hogy manapság már a 6-7. osztályos gyerekek között is akad olyan, aki túl van az első szexuális együttléten. Ezek szerinte valójában csak próbálkozások: azt gondolják, ha csinálják, felnőttek lesznek.

– A lányok azt hiszik, az a jó, ha hamar odaadják magukat a fiúnak. Az idő előtti szexuális együttléttel azonban értékét veszti a lány, nem tudja fenntartani a fiú érdeklődését, elmúlik a vadászösztön – mondta Rusz Edit.

A szexológus hozzátette: a szülői minta és a megfelelő baráti társaság a legnagyobb segítség a lelki fejlődéshez. Körülbelül 16-18 éves korban lenne optimális a szüzesség elvesztése: ekkorra testileg és lelkileg is felkészültek a fiatalok. Ugyanakkor fontos, hogy a megfelelő partnerrel tegye meg mindenki az első próbálkozásokat, és hagyjanak elegendő időt az udvarlásnak, egymás megismerésének.

Mizuage

A mizuage jelenti a gésajelöltek szüzességének elvesztését. Árverésre bocsátják a jelöltek „ártatlanságát", és az a férfi, aki a legtöbbet ajánlotta, elveheti a jelölt legféltettebb kincsét. Aki mindezt megteszi, a gésa mizuage patrónusa lesz élete végéig. Ez azonban nem jár előjogokkal.

Testi fejlettség

14 évesen testileg már készen áll egy lány arra, hogy elveszítse a szüzességét – mondta dr. Szabó Kornél nőgyógyász. A szakember hozzátette: a lelki érettség ennél sokkal fontosabb. Tapasztalatai szerint nők legkésőbb a húszas éveik második felére elveszítik szüzességüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bélflóra baktériumait árulják

Szeged - Röpködnek a titokzatos latin nevek a reklámokban – a Bifidus Essensis és társai óvják bélflóránkat a rendszertelen táplálkozás káros hatásaitól, halljuk a tévében. Utánajártunk, vajon mit takarnak a hangzatos elnevezések. Tovább olvasom