Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Lelkisegély telefonon: sokan jelentkeztek önkéntesnek

Szeged - Bár még csak két hete keres önkénteseket az S. O. S. telefonos lelkisegély-szolgálat, már harmincan jelentkeztek, hogy szabadidejükben szívesen végeznének karitatív munkát.
Február 8-án megírtuk: az S. O. S.-telefonszolgálat olyanok jelentkezését várja, akik nyitott szívvel tudják meghallgatni a szolgálathoz fordulókat, továbbá havonta 2–3 éjszakai ügyeletet vállalnának – térítésmentesen, szabadidejükből. Bár még csak két hét telt el, máris harmincan jelentkeztek, hogy szívesen részt vennének a munkában. Önkéntesnek jelentkezett Erika is. Teljes nevét és arcát a szolgálat anonimitása miatt nem közöljük. A fiatal nő ápolóként dolgozott, a közelmúltban pedig mentálhigiénés szakemberként fejezte be tanulmányait. Azt mondta, munkája és családja mellett marad ideje arra is, hogy másoknak segítsen.

– Sokaknak ez a jól ismert telefonos szolgálat az utolsó mentsvár! Néha egy kedves szó is elég, az, ha valakinek elsírhatják a bánatukat, vagy ha bátorítást kapnak. Nehéz elhinni, de sok olyan ember él közöttünk, aki teljesen egyedül van, és csak velünk tudja a bánatát megosztani. Nekik szeretnék segíteni, és azoknak, akiket munkahelyi vagy családi gondok nyomasztanak. A családomnak nincs kifogása a karitatív munka ellen, mert tudják, hogy olyan vagyok, aki mindenkin segíteni akar. Mivel ápolóként három műszakban dolgoztam, ahhoz is hozzászoktak, hogy időnként nem vagyok otthon éjjel – tette hozzá.

Néha egy kedves szó is elég.  Fotó: Frank Yvette
Néha egy kedves szó is elég.
Fotó: Frank Yvette

Fábiánné Páger Anikó, a 80/820-111-es, ingyenes számon hívható S. O. S. telefonos lelkisegély-szolgálat vezetője szerint a képzést legkevesebb 10–15 emberrel lehet elkezdeni, így nagyon örülnek, hogy szinte biztos az utánpótlás.

– Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelentkezők 60–80 százaléka alkalmas erre a munkára. Mi a személyiségünkkel dolgozunk, ezért a jelentkezőknek egy 60 órás önismereti tréningen kell részt venniük. Ez önköltséges, 29 ezer forintba kerül, de aki igazán segíteni szeretne, emiatt nem hátrál meg. Főleg úgy, hogy részletfizetési lehetőséget biztosítunk. Ugyanez a képzés máshol egyébként 120 ezer forintba kerül. A tréninget 60 órás szakmai képzés követi, ami már ingyenes. Ennek során megtanulják, hogy mit jelent a krízishelyzet, a „cry for help", azaz az öngyilkosságot megelőző állapot, illetve hogy miként lehet vezetni egy segítő beszélgetést – tette hozzá.

Tréning

A tréning március 1-jén indul, addig várják azok jelentkezését, akik legalább érettségivel rendelkeznek és elmúltak 23 évesek. Az önkéntes munkára a 62/436-570-es számon hétköznapokon 9-től 16 óráig, illetve a szeged29@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2010. március 03. 09:24
    „Betonozzanak a durvak, a gazdag lelkuletuek pedig segitsenek masokon.”
  • 1. flexsnake 2010. március 01. 17:01
    „Ingyen? :D krisztus koporsóját se őrizték ingyen :D HA annyi szabadideje van, kéne jönni betonozni :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tám-adók nyerték az APEH vetélkedőjét

Szeged - Közgazdásznak és mérlegképes könyvelőnek készülnek azok a szegedi lányok, akik a múlt héten… Tovább olvasom